Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2018

Kaj se uporablja za igre?

Kaj se uporablja za igre?

V Monitorju pri preizkusih prenosnikov vedno omenimo tudi strojno zmogljivost in se poleg procesorja in količine pomnilnika dotaknemo tudi grafične kartice. V reviji pa občasno tudi preizkusimo novosti s tega področja, torej nove procesorje in grafične kartice. Kakšno pa je stanje strojne opreme pri uporabnikih?

Izredno zanimiva so poročila, ki jih redno objavljajo v podjetju Valve. Podjetje namreč stoji za izredno priljubljeno platformo Steam, spletno trgovino računalniških iger (in manj tudi programov). Steam namreč ponuja nakup iger (pogosto z večjimi popusti), povezovanje med igralci, deljenje skupno ustvarjenih dodatkov za igre, odkrivanje novih iger manjših, samostojnih razvijalcev itd. Steam obstaja že dobrih štirinajst let, tudi v Sloveniji so nakupi že dolga leta podprti (prek kreditnih kartic in PayPala).

Valve vsak mesec izvede anketo o sistemih svojih uporabnikov. To je seveda povsem prostovoljno, če se uporabnik strinja, pač poberejo (anonimne) podatke o njegovi strojni in programski opremi. Te ankete omogočajo zanimiv vpogled v sisteme igričarjev, saj ima Steam okoli 75 % tržni delež tega dela populacije. Da, gre za igričarje, pogosto tiste, ki so si računalnik sestavili sami.

Začnimo kar pri operacijskem sistemu – čeprav je Steam že dolgo na voljo tudi na MacOS in Linuxu, predstavljajo Okna daleč najbolj priljubljeno platformo. Pri tem je zanimivo, da na vodilnem mestu še vztraja Windows 7 v 64-bitni različici – nameščen je v 70 % vseh zajetih sistemov. Sledi Windows 10 (spet v 64-bitni različici) s 25 %, vse drugo daleč zaostaja.

Da, najpogostejši jezik operacijskega sistema je po Steamovi anketi »Simplified Chinese«.

Večina uporabnikov uporablja Intelove procesorje- Ti so imeli konec leta 91 % delež, preostali so pri AMDju. Menimo, da je delež v širši javnosti še občutno bolj na strani Intela, saj so igričarji pogosto tisti, ki posežejo po AMDjevih procesorjih, sploh v zadnji generaciji, ki ponuja zanimive alternative z veliko jedri. Najpogostejši takti so čez 3 GHz, to glede na profil uporabnikov ne preseneča, v povprečju ima vsak uporabnik štiri procesorska jedra.

Pri grafičnih karticah dominira Nvidia, ki ima 85 % tržni delež, sledi AMD z 9 %, zadnjih nekaj odstotkov ima Intel. Slednji so verjetno predvsem v prenosnih računalnikih. Najbolj priljubljena grafična kartica je Nvidiina GeForce GTX 1060 (ki jo uporabljam tudi sam), saj predstavlja odlično razmerje med zmogljivostjo in ceno. Najbolj priljubljena ločljivost zaslona ostaja 1920 × 1080 pik, količina pomnilnika pa je v povprečju 8 GB.

Iz podanega lahko sestavimo »tipični« igričarski namizni računalnik. Ta uporablja Intelov štirijedrni procesor višjega cenovnega razreda (i5 ali i7), ima 8 GB pomnilnika in Nviidino GTX 1060. Na njem so Windows 7 v 64-bitni različici, monitor ponuja klasično ločljivost FullHD, locirani pa smo na Kitajskem. Da, najpogostejši jezik operacijskega sistema je po Steamovi anketi namreč »Simplified Chinese« :-)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji