Objavljeno: 30.1.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor Februar 2018

Jih uporabljate?

Informatiki bodo bržkone zmajevali z glavo, saj pogosto menijo, da je najboljša programska oprema tista, ki je (upravičeno) plačljiva. A našli smo devet brezplačnih programov, zaradi katerih si utegnejo premisliti.

Bi radi v 2018 na področju računalništva preizkusili kaj novega? Imamo pravšnjo rešitev/ponudbo za vas. Pripravili smo seznam vsestransko uporabnih in za nameček še povsem brezplačnih programov, nekateri med njimi so odprtokodni, s katerimi boste postorili vsa opravila – urejali fotografije, očistili sistem itd.

Clean Master 6

Nesnaga se v računalnikih sodobnih uporabnikov, ki veliko brskajo po spletu in preizkušajo različne programe, precej hitro množi. Redno (programsko) čiščenje računalnika bo poskrbelo, da bo ta v boljši kondiciji in bo deloval hitreje. Doslej smo za odstranjevanje odvečnih datotek in popravke registra priporočali uporabo programa CCleaner, a smo našli enako učinkovito rešitev, ki pa je do povprečnega uporabnika prijaznejša. Gre za program Clean Master (www.cleanmasterofficial.com), ki ga uporabniki androidnih naprav morebiti že poznajo (nenazadnje ima že več kot 900 milijonov prenosov), manj znano pa je, da je na voljo tudi različica za namizne računalnike s sistemi Windows. Program Clean Master 6 deluje z okenskimi operacijskimi sistemi od različice XP naprej, njegova odlika pa je, da zna počistiti nesnago za več kot tisoč programi, pa tudi samim operacijskim sistemom. Na voljo nam je tudi gumb PC Boost, po pritisku katerega program Clean Master počisti nesnago za aplikacijami in Okni ter inteligentno optimizira nastavitve računalnika in omrežne kartice za kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Zelo všeč nam je tudi funkcija Privacy Clean, ki pobriše osebne podatke in spletnim brskalnikom oziroma spletnim stranem preprečuje, da bi sledile našim spletnim dejavnostim. Brezplačna različica precej dobro opravlja svoje delo, a nas bo kdaj pa kdaj opomnila na to, da je na voljo tudi premijska različica, za katero je treba plačati slabih 30 dolarjev, ob tem pa uporabnik prejme še dodatna orodja za odpravljanje težav s sistemom, funkcijo pametnega nameščanja gonilnikov in možnost reševanja izgubljenih ali izbrisanih podatkov.

Priporočamo, da v programu Clean Master vklopite funkcijo samodejnega čiščenja nesnage (Auto clean).

TeamViewer 13

Uporabniki, ki veljajo za kolikor toliko iznajdljive računalnikarje, so pogosto deležni prošenj družinskih članov in prijateljev, da jim rešujejo računalniške težave, nameščajo strojno ali programsko opremo ali pa jih učijo novih veščin. Sodoben tempo življenja je poskrbel za to, da se nam vedno nekam mudi in da skorajda nimamo več časa za osebne obiske, posebej če tisti, ki mu želimo pomagati, ne stanuje v naši bližini. V tem primeru nam bo prišlo še kako prav orodje TeamViewer (www.teamviewer.com), ki omogoča upravljanje računalnikov na daljavo, izmenjavo datotek in omejeno sodelovanje. Nova različica programa TeamViewer po dolgih letih prinaša prečiščen uporabniški vmesnik, všeč pa nam je njeno hitro in odzivno delovanje. Uporabnik preprosto namesti program v svoj računalnik in nam po e-pošti ali telefonu sporoči podatke za dostop – že v naslednjem trenutku mu lahko pomagamo. Zelo posrečena alternativa programu TeamViewer je rešitev AnyDesk (www.anydesk.com), ki omogoča upravljanje naprav s sistemi Windows, Mac, iOS, Linux in Android na daljavo.

Brezplačni TeamViewer ima več funkcij, ki so všeč tudi sistemskim skrbnikom, med njimi video klic ali konferenco.

DxO Nik Collection

Zbirka kakovostnih Photoshop filtrov, imenovana Nik Collection, je včasih stala okroglih 500 dolarjev, a se je Google, ki je podjetje Nik kupil leta 2012, lani odločil za zanimivo potezo in filtre dal v brezplačno rabo. Zatem je sledilo novo presenečenje. Google je nato podporo tej programski opremi opustil, pozneje pa zbirko filtrov prenesel na podjetje DxO, ki velja za specialista na področju fotografske programske opreme. Sredi leta lahko tako pričakujemo nov program z letnico 2018, do takrat pa še vedno uživamo v brezplačni zbirki odličnih filtrov, s katerimi bomo mimogrede polepšali sleherno fotografijo. V zbirki, ki jo prenesemo z naslova nikcollection.dxo.com je sedem impresivnih vtičnikov, ki so sicer zasnovani za delovanje s plačljivim programom Photoshop, a brez težav delujejo tudi z brezplačnim urejevalnikom fotografij Paint.NET (www.getpaint.net). Pred tem moramo sicer namestiti vtičnik PSFilterPDN (https://forums.getpaint.net/applications/core/interface/file/attachment.php?id=11943). Zatem odpremo mapo z učinki (C:\Program Files\Paint.NET\Effects) in vanjo skopiramo datoteki PSFilterShim.exe in PSFilterPdn.dll. Na spletnem forumu programa Paint.NET (https://forums.getpaint.net/forum/7-plugins-publishing-only/) sicer najdemo še cel kup drugih filtrov in orodij, s katerimi si bomo olajšali delo s fotografijami.

Z zbirko DxO Nik Collection bomo močno okrepili svoj arzenal orodij za urejanje fotografij.

Brave

V poplavi spletnih vohljačev je prav prijetno videti rešitve, ki jim ni mar za našo zasebnost. Ena takih je tudi spletni brskalnik Brave (www.brave.com), ki je delo nekdanjega direktorja družbe Mozilla (ta skrbi za brskalnik Firefox). Brskalnik Brave ima že vdelan vtičnik za blokiranje spletnih oglasov in uporabnika samodejno preusmeri na najvarnejšo spletno stran ter ščiti njegove osebne podatke. Za razliko od brskalnikov Chrome in Firefox, ki v zasebnem načinu zgolj ne beležita naše spletne aktivnosti, Brave aktivno zaustavlja tudi skrite »sledilce«. Sicer pa letos komaj čakamo napovedano funkcijo »Tor in the tab«, ki bo, kar zadeva zasebnost v spletu, prinesla povsem novo razsežnost anonimnega brskanja po spletu.

Brskalnik Brave morda ni najbolj seksi, a zato najmanj »pušča« naše podatke v spletu.

ReactOS

Ste se naveličali operacijskega sistema Windows, a vam alternative v obliki distribucij sistema Linux ne ležijo? V tem primeru velja preizkusiti operacijski sistem ReactOS (www.reactos.org), ki je z Windows združljiv sistem in torej lahko v njem poganjamo večino programov, ki smo jih uporabljali v Oknih. ReactOS je povsem odprtokoden sistem, izdelan iz ničle, in Microsoft nima nobenih prstov vmes, čeprav po uporabniškem vmesniku spominja na kakšno starejšo različico sistema Windows. A za razliko od Windows 10 ne vohuni za uporabnikom. Če bi želeli preizkusiti, ali je morebiti ReactOS pravšnja rešitev za vas, vam priporočamo, da si pripravite namestitveni medij (Dvd ali ključek USB) in z njega najprej poženete različico LiveCD, ki vam bo pokazala, kako je ReactOS videti v praksi. Seveda po sami namestitvi na disk ali pogon SSD ReactOS teče bistveno hitreje kot s ploščka ali ključka USB.

Kdo pravi, da uporabniki sistema Windows nimajo na voljo alternative? ReactOS priporočamo tudi uporabnikom starejših in manj zmogljivih računalnikov.

Kodi 18

Program Kodi (www.kodi.tv) v Monitorju pogosto omenjamo, in to povsem upravičeno. Gre vendarle za naravnost fantastično delujoč program, ki računalnik ali drugo napravo spremeni v večpredstavno središče. Kodi namreč predvaja praktično kakršnokoli zvočno ali video vsebino iz krajevnih virov ali pretočnih spletnih storitev. Čeprav ga pogosto povezujejo s piratstvom, pa so šele nekateri neuradni dodatki tisti, ki uporabnikom omogočajo dostop do skorajda vseh video vsebin sveta. Kodi podpira tudi različne uporabniške profile, zato si ga lahko vsak družinski član (beri: uporabnik posamezne naprave) prilagodi po svojem okusu.

XnView MP

Pregledovalnik slik XnView je bolj znan starejšim računalnikarjem, saj bo leta 2018 praznoval okroglo, dvajseto obletnico. V dveh desetletjih se je program seveda korenito spremenil, trenutna različica, ki je na voljo za okenske operacijske sisteme ter Linux in MacOS pa predstavlja kombinacijo pregledovalnika slik in drugih vsebin, ki zna te tudi pretvoriti v različne oblike zapisa – podpira več kot 500 različnih zapisov slik. XnView MP po zaslugi podpore večnitnosti na sodobnih procesorjih dobesedno »leti«, zato je odlična izbira, če bi radi konvertirali kakšne arhive fotografij. S programom lahko opravimo tudi zaslonski posnetek, skeniramo dokumente ali fotografije in jih natisnemo.

O&O ShutUp10

Microsoft se že vse od izida operacijskega sistema Windows 10 spoprijema z obtožbami, da njegove statistične in vzdrževalne funkcije (Microsoft jih označuje kot telemetrične podatke) preveč vohunijo za uporabniki in ogrožajo njihovo zasebnost. Ker velikanu iz Redmonda te nečedne prakse v več posodobitvah sistema ni uspelo odpraviti, so za zasebnost uporabnikov poskrbeli drugi. Denimo podjetje O&O Software, ki je izdelalo program ShutUp10 (www.oo-software.com/en/shutup10). Ta uporabnikom sistema Windows 10 vrača nadzor nad njegovimi funkcijami. Pozdravljamo odločitev, da programa ShutUp10 ni treba niti namestiti, temveč ga lahko le poženemo in iz nabora različnih možnosti omogočimo ali onemogočimo posamezne funkcionalnosti operacijskega sistema. Te so razdeljene v posamezne kategorije – podobno kot na nadzorni plošči operacijskega sistema. V primeru, ko uporabnik ne ve, kaj posamezna funkcija dejansko počne, lahko mišji kazalnik postavi nad njen vnos in v okencu se mu prikaže podrobnejši opis. Manj veščim uporabnikom in tistim, ki se bojijo, da bi s spremembami operacijski sistem »pokvarili«, priporočamo izbiro pod gumbom Actions in izbiro možnosti Apply only recommended settings, ki bo nastavitve popravila po priporočilu strokovnjakov.

Vmesnik programčka O&O ShutUp10 je morebiti med preprostejšimi, a deluje odlično. Njegovo rabo toplo priporočamo vsem, ki bi radi upravljali s tem, kaj Windows 10 dejansko počne z računalnikom in našimi podatki.

AVG Free

Protivirusni programi so se v zadnjih letih močno odebelili, nekateri med njimi brez sramu na disku zasedejo več sto megabajtov prostora, pa tudi sicer močneje obremenjujejo računalnik. Uporabniki, ki ne želijo, da bi jim protivirusni program pretirano upočasnil računalnik, lahko preverijo brezplačnika AVG Free. Čeprav je AVG pristal v lasti konkurenta Avast, je brezplačna različica protivirusnega programa še vedno na voljo, program AVG Free pa računalnik in uporabnika ščiti pred virusi in škodljivimi kodami – tudi programi, ki ugrabijo podatke in zahtevajo odkupnino. Program blokira tudi nevarne spletne povezave, spletne prenose sumljivih datotek in morebitne okužene priponke elektronske pošte. Njegova namestitvena datoteka pa je »težka« vsega 3,5 MB.

Brezplačni protivirusni program AVG Free pozna tudi način globokega preverjanja sistema za škodljivimi kodami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji