Objavljeno: 23.11.2021 | Avtor: Boris Šavc | Monitor December 2021

Jabolčna harmonika

Domača glasba je v Sloveniji od nekdaj zelo priljubljena, v zadnjem času jo radi poslušajo celo mladi. Osrednje glasbilo te glasbe je zagotovo harmonika, ki pa ima dokaj strmo učno krivuljo, zaradi katere mnogi začetniki (pre)hitro obupajo. Pri premagovanju številnih in težkih ovir si lahko pomagamo z naslednjimi programskimi pripomočki za naprave z operacijskim sistemom iOS.

Harmonika je v Sloveniji doma, kar dokazuje tudi virtualni učitelj v podobi aplikacije Vharmonika, ki na telefonih iPhone in tablicah iPad poučuje igranje trivrstne in štirivrstne diatonične harmonike. Učenje je praktično in poteka s spoznavanjem igranja različnih pesmi, od ljudskih, ki so brezplačne, do priljubljenih, ki imajo precej začinjeno ceno šestih ali osmih evrov na kos. Izbira je velika, učenje z grafičnim in oštevilčenim prikazom pritiskanja tipk pa približano sleherniku. Na voljo so različne harmonike s tremi pogledi na glasbilo, dve bas liniji, sinhrono predvajanje besedila z melodijo, nastavitev hitrosti predvajanja ter predvajanje le dela skladbe.

Kot prvi na telefonu iPhone ponuja igranje navidezne harmonike avstrijski proizvajalec glasbil Strasser. Strasser Harmonika je preprost instrument, ki poleg golega pritiskanja gumbov omogoča tudi različne postavitve tipk, raztezanje in zapiranje meha ter snemanje oziroma shranjevanje zaigranih melodij.

Najboljše virtualno glasbilo ima najbolj priljubljeni izdelovalec harmonik na svetu, nemški Hohner. Hohner Squeezebox omogoča zares pravo igranje harmonika, kar dokazujejo številni posnetki koncertov s spletišča Youtube. Medtem ko je večje glasbilo namenjeno tablici iPad, je na telefonu iPhone moč igrati mini različico z enaintridesetimi gumbi v postavitvah GCF, FBbEb in EAD.

Pri igranju je nujno potreben spodoben metronom, merilna naprava, ki določa in pomaga držati zastavljeno hitrost izvajanega glasbenega dela. Programski metronom Pro Metronome je med bolj priljubljenimi tovrstnimi izdelki, ker je zanesljiv, prilagodljiv in nadvse preprost za uporabo.

Za konec potrebujemo še pesmi. Namesto igranja po posluhu ali ob pomoči grafičnega prikaza pritiskanja tipk prej ali slej presedlamo na notno črtovje. Piascore vso glasbo v pisni obliki hrani na enem mestu ter omogoča udoben prikaz pri igranju. Zapisano glasbo je mogoče prenesti s spleta, zajeti s kamero ali prenesti iz različnih oblačnih shramb, med katerimi ne manjkajo priljubljene Dropbox, Gdrive, Onedrive in Box.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji