Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2016

Izgubljeni v (televizijskih) kraticah

Na škatlah sodobnih digitalnih televizorjev se bohoti cel kup kratic in visokoletečih izrazov, ki potrošnika ne toliko prepričajo, temveč predvsem zmedejo. Če ravno kupujete nov televizor ali pa vas zanima, na kaj velja biti pozoren, si le preberite ta vodnik po tehničnem izrazoslovju v svetu televizorjev.

Višja ločljivost slike pomeni, da sliko sestavlja več slikovnih pik, več informacij pa pripomore tudi k prikazu več podrobnosti.

zmišljate o nakupu digitalnega televizorja, vladarja dnevne sobe, pa sta vas resnično pestra izbira in gora tehničnih podatkov ob vsakem televizorju povsem ohromili? Niste edini. V uredništvo redno dobivamo pisma in sporočila bralcev, ki nas sprašujejo, kakšen televizor izbrati in kaj pomenijo posamezne funkcije oziroma tehnični podatki. V poplavi kratic, kot so 4K, HDR, SUHD, UHD in druge, se povprečni uporabnik zares težko znajde. V nadaljevanju zato izpostavljamo stvari, ki so pomembne pri izbiri televizorja (in opominjamo na tiste, ki to niso).

Ne kupujte televizorja z ločljivostjo, manjšo od 1080p (Full HD) in dejanskim osveže­vanjem slike, nižjim od 100 Hz.

Ločljivost

Vas mora zanimati? Da.

4K in UHD sta bržkone najbolj izpostavljeni oznaki na embalaži nekaterih televizorjev. Kaj sploh pomenita? 4K ali Ultra HD (tudi UHD) je oznaka za ultra visoko ločljivost, ki v praksi postreže s prikazom štirikrat več podrobnosti (beri: slikovnih pik) kot polna visoka ločljivost (Full HD, 1080p). V grobem torej osem oziroma devet proti dvema milijonoma pik. Strogo tehnično gledano je namreč razlika med oznakama Ultra HD (UHD) in 4K. Ultra visoka ločljivost je namreč izpeljana iz digitalnega kinematografskega standarda 4K, saj je t. i. naravna ločljivost 4K 4096×2160 pik (v razmerju 19 : 10), večina potrošniško naravnanih zaslonov pa prikazuje za odtenek manjšo ločljivost 3840 × 2160 pik (v razmerju 16 : 9). Od tod tudi dobrega pol milijona pik razlike.

Ločljivost matrike zaslona je še kako pomembna. Prikazu 8 milijonov pik je namreč prilagojena vgrajena elektronika, ki je bistveno zmogljivejša od elektronike, vgrajene v modele, katerih naloga je prikazati 4-krat manj podrobnosti. In prav elektronika je tista, ki danes naredi največjo razliko. Superiornejša obdelava video signala lahko doseže, da so viri nižjih ločljivosti videti bistveno bolje kot na manj zmogljivih televizorjih.

Pomembno: Ločljivost je le ena izmed številnih prvin kakovosti slike, ni nujno najpomembnejša. Pomembnejši sta kontrastno razmerje in barvni razpon. A to ta hip skorajda ni pomembno, saj so vsi (naj)boljši televizorji opremljeni z matriko ločljivosti 4K, res vrhunske televizorje z ločljivostjo 1080p pa so preprosto nehali izdelovati.

Nasvet: Če ste močno omejeni s proračunom za televizor, nikar ne izberite modela z ločljivostjo 4K. Najcenejši televizorji 4K so polni kompromisov, ki vam ne bodo všeč.

HDR

Tehnologija HDR je eden najtehtnejših argumentov, zakaj se razvajati z dragim televizorjem.

Vas mora zanimati? Da.

Največji argument, zakaj kupiti televizor 4K, je vsekakor tehnologija visokega dinamičnega razpona HDR (ang. High Dynamic Range). V tem načinu posnete vsebine prinašajo izjemno barvno globino in kontrast, ki poskrbita, da tako fotografije kot gibljive slike na televizorju dobesedno oživijo. Že res, da bomo v lepi sliki, ki jo lahko prikaže s tehnologijo HDR opremljen televizor, uživali le takrat, ko si bomo ogledovali v tehniki HDR zajete video posnetke. A ker tak zajem obvladajo že kamere na boljših pametnih telefonih, HDR video vsebine pa so nam na voljo tudi že v pretočnih video storitvah, se ljubitelji res kakovostne slike oznaki HDR preprosto ne bi smeli odpovedati. Je pa res, da bo tak televizor dražji od povprečja.

Nasvet: Če iščete res kakovosten televizor, naj ta obvezno premore tehnologijo HDR.

Krajevno zatemnjevanje

Vas mora zanimati? Da.

Funkcija krajevnega zatemnjevanja slike (ang. local dimming) je še ena izmed tehnologij, ki jih »nihče ne pozna«, oziroma ne ve, kaj pravzaprav počne. Kratka razlaga je takale: televizorji z osvetlitvijo LCD oziroma LED se lahko pohvalijo z vrsto prednosti, a njihova pomanjkljivost je vsekakor kontrastno razmerje. V želji, da bi izdelovalci naredili svetle dele slike še svetlejše, a hkrati ne osvetlili tudi temnih delov slike (kot se sicer zelo rado zgodi), nekateri televizorji uporabljajo funkcijo krajevnega zatemnjevanja. Kako dobro je izvedena, je največkrat odvisno od cenovnega ranga televizorja, pa tudi od posameznega izdelovalca. A eno je jasno: televizorji s funkcijo krajevnega zatemnjevanja bodo postregli z vidno boljšo sliko od tistih brez nje.

OLED

Vas mora zanimati? Ne.

Skoraj vsak televizor na trgu je danes, predvsem po zatonu plazemskih modelov, opremljen z LED LCD osvetlitvijo zaslona. Redke izjeme predstavljajo LGjevi (in peščica konkurenčnih modelov) z matrikami OLED. V preteklosti smo že večkrat zapisali, da televizorji OLED ponujajo najboljšo kakovost slike na trgu, in to drži še danes, saj ponujajo nadvse kontrastno sliko (ki presega tudi najboljše izvedbe krajevnega zatemnjevanja). Slika na televizorjih OLED je, preprosto povedano, videti bolj živa in polna barv. Največja pomanjkljivost pa je njihova znatno višja cena, zato po njih posegajo predvsem zanesenjaki in tisti z (naj)globljimi žepi.

Ker televizorje OLED izdeluje skoraj samo en izdelovalec (proizvodnja teh matrik je namreč v domeni korejske družbe LG), je dozorevanje tehnologije slike počasnejše. Še vedno namreč velja, da slikovne prvine OLED z leti izgubijo lastnosti, slika pa se poslabša. Še bolj pa televizorje OLED tepe napredek konkurenčnih tehnologij – najboljši televizorji LED so se jim danes s stališča kakovosti prikazane slike že zelo približali.

Nasvet: Če vas zanima le najboljša kakovost slike in nič drugega, obenem pa ne boste zardeli ob visoki ceni, si televizor OLED le privoščite.

SUHD

Vas mora zanimati? Ne.

S kratico SUHD je svoje televizorje najprej začel opremljati Samsung, katerega marketinški oddelek je tako želel potrošnike prepričati, da gre za izdelke, ki so v poplavi televizorjev 4K in UHD nekaj več. Danes 4K in HDR ter vrsto drugih naprednih tehnologij lepšanja slike dobite pri vseh znanih blagovnih znamkah televizorjev, zato lahko kratico SUHD ignorirate – pomeni namreč le to, da imate opravka z zelo dobrim televizorjem korejskega izdelovalca.

Kvantne pike in nano kristali

Vas mora zanimati? Ne.

Izdelovalci televizorjev oziroma njihovi tržniki imajo res zanimiv načrt, kako potrošnike zmesti in prepričati v nakup svojega izdelka. Pogosto zato izumijo visokoleteča imena za nekatere tehnične lastnosti. V to kategorijo vsekakor sodijo tudi kvantne pike in nano kristali, ki imajo opravka s prikazom slike.

Televizorji za prikaz barv uporabljajo t. i. barvne filtre, tipično po sloj rdeče, zelene in modre barve. Čim temnejši so ti sloji, tem bolj realistične barve bo prikazoval televizor, a tudi slika bo temnejša. Kvantne pike so miniaturni delci, ki svetijo v določeni barvi in je zato slika na televizorju svetlejša (to je sicer videti prepričljivo v trgovini, a polna svetilnost nam doma kaj hitro povzroči glavobol). Omenjeni tehnologiji zato opisujeta sposobnost televizorja, da ustvari svetlejšo barvno sliko – brez večjih težav bomo shajali tudi brez njiju.

Ultra HD 4K Blu-ray

Vas mora zanimati? Ne.

Da bo naš novi televizor prikazoval kar najboljšo sliko, ga moramo seveda »hraniti« z vsebinami (ultra) visoke ločljivosti. Naročnina na storitev Netflix je eden enostavnejših in bolj zakonitih načinov, kako do vrhunskih vsebin. Druga, delno »arhaična« in znatno dražja pot pa je z rabo ploščkov Ultra HD 4K Bluray, saj je treba kupiti tako ustrezen predvajalnik kot plošček (video izposojevalnice so praktično povsod po svetu že izumrle). Podpora predvajanju vsebin s ploščkov Ultra HD 4K Blu-ray torej ni velika prednost posameznega televizorja, kaj kmalu pa bodo to zmogli skorajda vsi televizorji ...

Certifikat UHD Alliance Premium

Tale certifikat pomeni, da vas televizor ne bo razočaral. Le znatno dražji bo.

Vas mora zanimati? Ne.

V združenje UHD Alliance so včlanjeni malodane vsi izdelovalci televizorjev, tudi številne blagovne znamke, za katere sploh še nismo slišali. Naloga združenja je, da s pripravo certifikatov in preizkusov poskrbi, da uporabniki dobimo ustrezno uporabniško izkušnjo. A certifikate, še posebej mamljiv je ta hip UHD Alliance Premium Certified, je treba (mastno) plačati. Tudi če ga vaš idealni kandidat za prihodnji televizor nima, to še ne pomeni, da gre za slab(ši) televizor.

Na kratko

Se vam mudi in bi radi izvedeli le najnujnejše, preden zavijete v trgovino? Prav, v spodnjih točkah smo izpostavili le tisto, česar se vsekakor velja zavedati, če ste pred nakupom sodobnega televizorja.

- Ne kupujte televizorja z ločljivostjo, manjšo od 1080p (Full HD).

- Ne kupujte televizorja s tehnologijo osveževanja slike, manjšo od 100 Hz (bodite pozorni pri prebiranju tehničnih podatkov, s (sicer bistveno več) herci so označeni tudi »televizijski matematiki«.

- Razmislite o nakupu televizorja 4K, če želite biti pripravljeni na prihodnost.

- Širši barvni razpon je sicer dober, a še zdaleč ne nujen.

- Ignorirajte podatke o kontrastu. Prav vsi izdelovalci televizorjev jih napihnejo do skrajnosti. Raje zaupajte lastnim očem.

- Televizorji z ukrivljenimi zasloni so modna muha. Kakovost prikazane slike zaradi ukrivljenosti zaslona ni nič boljša (kvečjemu nasprotno).

- Skoraj vsi sodobni televizorji so tudi pametni. Preverite, kako vam ustrezata uporabniški vmesnik in daljinec za upravljanje z njim.

- Sodobni televizorji so zelo dobro založeni s priključki. Nakupovalci televizorjev 4K preverite le združljivost vmesnikov HDMI s standardom HDCP.

- Če kupujete res tanek televizor, razmislite tudi o nakupu »zvočne police«. Iz tankih zvočnikov je skoraj nemogoče dobiti zelo kakovosten zvok, še posebej, če televizor ni nameščen ob steno (torej zvočniki ne morejo računati na odboj zvoka).

- Nakup podaljšane garancije za televizor je osebna preferenca. Televizorji vendarle niso izdelki, ki bi odpovedali delovanje po letu ali dveh, večina jih je omejena s predvideno dobo vira osvetlitve (poiščite podatek o njej med tehničnimi podatki).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji