Objavljeno: 4.2.2007 13:23 | Avtor: Gorazd Ropoša | Monitor Januar 2007

Izdelajmo svoj koledar

Leto se končuje, začenja se novo. Ravno pravi trenutek za izdelavo darila, ki bi povrh vsega lahko bilo še koristno. Kaj ko bi to bil kar koledar?

Unikatno darilo, ki smo ga izdelali sami in je pripravljeno posebej za tistega, ki ga želimo razveseliti, je zagotovo nekaj, s čimer ne moremo zgrešiti. Z malo spretnosti in primernimi orodji lahko naredimo marsikaj, pa še veliko denarja ne bomo pri tem zapravili. Eno izmed takih unikatnih in osebnih daril je zagotovo tudi koledar, opremljen s fotografijami in pomembnimi datumi iz našega vsakdanjega življenja.

Tako pripravljenega lahko poklonimo komurkoli, saj je pozorno in posebno darilo, ki bo uporabno prav vsak dan novega leta. Na njegovo izdelavo se lahko pripravljamo že med letom. Posnamemo lahko "tematske" fotografije, ki nas bodo, povezane z ustreznimi datumi, ob obračanju listov na koledarju spominjale na lepe trenutke, ki smo jih doživeli. Sproti lahko dopolnjujemo tudi seznam in nanj zapisujemo pomembne datume v naši družini ter ga vključimo v koledar. Tako pripravljeni in opremljeni lahko izdelamo koledarje za najrazličnejše priložnosti in ljudi, le domišljiji je treba pustiti prosto pot. Stare starše lahko razveselimo s koledarjem, v katerega smo vključili fotografije vnukov, lahko izdelamo koledar z nam ljubo osebo v glavni vlogi, pripravimo koledar za pomembne obletnice in še bi lahko naštevali.

Izdelave se seveda lahko lotimo na različne načine. Če imamo količkaj umetniške žilice, ga lahko izdelamo tudi ročno, a ker nas zanimata predvsem tehnologija in računalništvo, se ga bomo lotili z domačim računalnikom. Dostopnost in kakovost digitalnih fotoaparatov, ki bodo naš vir fotografij, zmogljivi domači računalniki kot orodje za izdelavo in tiskalniki s kakovostnim izpisom namreč kar kličejo po tem, da v udobju domačega naslanjača obudimo spomine in pobrskamo po fotografijah ter se lotimo dela. Potrebujemo samo še nekaj malega potrpežljivosti, primerno velik in kakovosten papir za tiskanje ter ustrezen program in že lahko začnemo.

Koledarjev je veliko vrst in oblik. Lahko so stenski ali namizni, mesečni, tedenski ali letni in taki za različne priložnosti. Podobno kot zanje velja tudi za programe, s katerimi jih izdelamo. V spletu jih je veliko, zato je smiselno izbrati tistega, ki nam najbolj ustreza. Na kaj je treba biti pozoren pri njihovi izbiri? Poleg cene, ki smo jo za neki program pripravljeni plačati, je seveda bistvenega pomena tudi to, kakšen koledar želimo z njim izdelati. Na voljo je namreč veliko specializiranih programov, ki so namenjeni izdelavi točno določenih vrst koledarja, in so taki, ki obvladajo precej več. Izbrani program naj bo tudi dovolj enostaven za učenje in poznejšo rabo, saj je glavni namen dela z njim predvsem zadovoljstvo in veselje ob ustvarjanju. Dobrodošla so številna že vključena orodja in različne čim podrobnejše nastavitve, s katerimi lahko vplivamo na končni videz izdelka. Enako zaželene so že pripravljene predloge, kar nam olajšajo oblikovanje koledarja in seveda podpora za vstavljanje lastnih fotografij in drugih dodatkov. Zaželeno je, da program pozna ali podpira uvažanje krajevnih praznikov in drugih pomembnih datumov ter omogoča spreminjanje že vnesenih. To opravilo zna biti namreč pri nekaterih izmed njih precej mučno in dolgotrajno. Prav tako je pomembno, da pozna šumnike, saj ga bomo verjetno želeli izdelati v slovenščini. Zadnje, a zelo pomembno je to, da omogoča vnaprejšnji ogled koledarja in tiskanje na papir.

Na preizkusu smo si ogledali nekatere izmed bolj priljubljenih tovrstnih programov in preverili, kaj od naštetega ponujajo. V spletu jih je najti še veliko več. Veliko je tudi takih, ki so v osnovi namenjeni izdelavi česa povsem drugega, a omogočajo tudi izdelavo koledarja. Izbire je torej veliko in upamo, da vam bo z malo poskušanja in iskanja ter ob branju tega članka uspelo ločiti zrnje od plev.

Calendar Builder 3.45

Calendar Builder se ponaša predvsem s preprostostjo in enostavnim dostopom do orodij, saj je praktično vse dostopno prek ikon v orodni vrstici. Zato je delo z njim preprosto, preglednost nad dogajanjem pa dobra. Koledar urejamo v posebnem oknu, v katerem nastavljamo poglavitne lastnosti njegovega videza. Zbrane so v posameznih zavihkih, opravljene nastavitve je mogoče tudi shraniti in pozneje znova uporabiti. To pride zelo prav. Tak pristop se je izkazal za praktičnega, saj se med delom ne izgubljamo z iskanjem ukazov v menujskih vrsticah in tudi brez čarovnika za izdelavo vemo, kaj vse je treba še postoriti, pri tem pa vrstni red sploh ni pomemben. Tudi spremembe nastavitev so lepo vidne.

Izdelamo lahko več vrst koledarjev in planerje, za oboje imamo na voljo nekaj preprostih predlog. Koledar lahko olepšamo s pripravljenimi gradniki, ki jih preprosto postavljamo vanj. Dodajamo lahko različne vrste in oblike besedila, ikone, ki jih je kar nekaj, in manjše koledarje za pretekli ali naslednji mesec. "Osrednji" gradnik so seveda fotografije, ki jih lahko naložimo. Večini opisanih gradnikov lahko podrobno spreminjamo lastnosti. Nekoliko moteče je okno za nalaganje fotografij, ki je premajhno za fotografije večjih ločljivosti, saj jih ne zna umestiti vanj in prikaže samo njihov izsek. Iz njega večinoma ne moremo razbrati, ali je fotografija prava, zato si jo moramo prej ogledati v kakem pregledovalniku. Program pozna imena mesecev in dni v različnih jezikih, saj jih lahko ročno prevedemo. Tudi s slovenščino nismo imeli težav. S svojimi datumi lahko priročno napolnimo posebno datoteko in jo potem uvozimo v koledar.

S preprostim in preglednim uporabniškim vmesnikom in prav takim načinom dela nas je program pritegnil, dovolj je tudi možnosti urejanja. Slabo ogledovanje fotografij, ki jih vstavljamo, in predvsem dokaj špartanske pripravljene predloge pa znajo odvrniti tiste uporabnike, ki jim je pri koledarju pomemben tudi in predvsem njegov videz.

Osrednje lastnosti so zbrane na posameznih zavihkih.

Težave z ogledovanjem fotografij

Calendar Builder 3.45

Kaj: Program za izdelavo različnih vrst koledarjev.

Izdeluje: RKS Software, www.rkssoftware.com.
Cena: 20 dolarjev.

Za: Preprosto in pregledno delo, dobre možnosti urejanja.

Proti: Težave z ogledovanjem fotografij, preproste predloge.

EZ Photo Calendar Creator 5.36

Z EZjevim programom se lahko lotimo izdelave stenskega ali namiznega koledarja različnih velikosti in videza, letnega koledarja ali ovitka za CD, na katerem je tudi koledar. Program je na voljo v angleščini in taka so tudi imena mesecev in dni. Kljub temu smo med nastavitvami našli možnost vnašanja imen v poljubnem jeziku, torej tudi slovenščini. Toda začetno veselje se je kmalu sprevrglo v razočaranje. Program je slovenska imena za mesece in dneve sicer sprejel, a brez šumnikov. Tudi pri izdelavi koledarja teh imen kljub prizadevanju nismo mogli uporabiti, saj je vztrajno prikazoval le angleško različico. Slovenščina mu pri vnosu besedila k posameznim datumom ni povzročala težav, saj smo brez težav vpisali tudi šumnike.

Delo s programom je dokaj enostavno, pregledno in ga hitro osvojimo. Za lažje delo imamo na voljo nekaj pripravljenih predlog. V koledar hitro in preprosto naložimo shranjene fotografije iz računalnika in vsaki dodani fotografiji pripišemo naslov. Na voljo imamo seznam nekaterih praznikov, med katerimi pa ni slovenskih, lunin koledar in nekatere zanimivejše zgodovinske datume. Vse lahko preprosto vključimo ali izbrišemo s koledarja. Uporabna je možnost uvažanja lastnih datumov, ki morajo biti v pravilni obliki vpisani v datoteki .csv. Uporabnik lahko na videz koledarja vpliva zadovoljivo. Spreminjamo lahko pisave in njihove lastnosti, izbiramo med različnimi predlogami, a ne moremo ustvariti svojih. Končni izdelek si lahko pred tiskanjem ogledamo in po potrebi odpravimo še kakšno pomanjkljivost.

Program je vsekakor eden izmed uporabnejših, z zadovoljivimi možnostmi urejanja in hitro izdelavo, manjka mu še nekaj več možnosti prilagajanja celotnega videza in seveda delujoči prevodi mesecev in dni.

Številne možnosti prilagajanja videza

Slovenska imena je moč vpisati, a brez šumnikov.

EZ Photo Calendar Creator 5.36

Kaj: Program za izdelavo različnih vrst koledarjev.

Izdeluje: Spectrum Software, www.spectrumsoftware.com.

Cena: 25 dolarjev.

Za: Možnosti urejanja, pregled nad urejanjem, hitra izdelava, možnost uvoza lastnih datumov.

Proti: Nedelujoči prevodi in težave s šumniki, več možnosti prilagajanja celotnega videza.

Microsoft Office Word 2003

Tudi Microsoftov Office Word 2003 uporabniku med drugim omogoča izdelavo koledarja. Način dela in sam uporabniški vmesnik sta verjetno znana vsakomur, saj gre za enega najpogosteje uporabljanih programov, tako v službenih kot domačih računalnikih.

Z njim lahko izdelamo poljubne koledarje različnih velikosti. Izdelava le-teh je pravzaprav mogoča na dva načina. Pri prvem popolnoma sami oblikujemo celoten koledar od začetka do konca. Tako oblikovanje koledarja zahteva kar nekaj dela, saj je treba ročno in brez pomoči pripraviti posamezno stran, vstaviti ustrezno veliko tabelo, vpisati mesece in dni ter na koncu koledar še oblikovati. Vendar lahko tako izdelamo res unikaten in predvsem oseben koledar. Vanj lahko vstavimo fotografije, oblikujemo in uporabimo različne vrste nameščenih pisav in ročno vpišemo pomembne datume. Vendar je Word predvsem urejevalnik besedil in kot tak tudi opremljen z orodji, namenjenimi predvsem temu. Zato smo pogrešali zlasti možnost uvažanja lastnih datumov.

Pri drugem načinu poteka izdelava ob pomoči "čarovnika za koledar", ki je prav tako del programa, najdemo pa ga med predlogami, nameščenimi v računalnik. Čarovnik od uporabnika v nekaj korakih zahteva osnovne podatke, pri čemer se moramo odločiti o obliki in slogu koledarja ter mesecih, za katere ga pripravljamo. V spletu je moč najti tudi številne koristne predloge, ki jih lahko uporabimo pri izdelavi. S šumniki nismo imeli težav, saj je program na voljo v slovenščini.

Na oba opisana načina je moč narediti dokaj spodoben koledar, pri čemer se ne bomo mogli izogniti precejšnjemu končnemu oblikovanju. Ker gre predvsem za urejevalnik besedil, ki izdelavo koledarja ponuja kot dobrodošlo možnost, je tako tudi treba gledati nanj. Manjka mu več orodij za delo z datumi, predvsem možnost dodajanja lastnih. Tudi od čarovnika, ki nam pomaga pri delu, bi pričakovali večjo natančnost in lepši končni izdelek.

V spletu je najti številne uporabne predloge.

Koledar lahko izdelamo sami ali ob pomoči čarovnika.

Microsoft Office Word 2003

Kaj: Program za urejanje besedil z možnostjo izdelave koledarjev.

Izdeluje: Microsoft, www.microsoft.com.
Cena: 229 dolarjev.

Za: Dobre možnosti urejanja, uporabne predloge.

Proti: Premalo namenskih orodij, cena.

My Photo Calendars 4.1.4

My Photo Calendars ponuja možnost izdelave različnih vrst in velikosti koledarja in tudi ovitka za cedeje. Pripravljenih predlog je veliko, so dobro in lepo izdelane in smo jih z veseljem uporabili, saj jih med delom lahko prilagodimo svojim potrebam.

Program pozna precej različnih vrst praznikov, vendar med njimi žal ni slovenskih. Prav tako ne podpira uvažanja lastnih datumov iz kakšne zunanje datoteke, temveč jih moramo ročno in vsakega posebej vnesti kar v programu. Za vsakega od njih lahko določimo ponavljanje in mu nastavimo kar precej lastnosti, med drugim dodamo tudi fotografijo. Tako lahko posebne datume sicer opremimo čisto po svojih željah, vendar je to kar zamudno. Toliko hitrejše je zato dodajanje fotografij, saj lahko izberemo kar mapo, v kateri so shranjene, program pa jih nato naključno vstavi v posamezne mesece. Seveda je fotografije moč dodajati tudi posamezno in popolnoma ročno. Vsaki fotografiji lahko dodamo naslov. Prav delo s fotografijami je ena izmed boljših lastnosti programa. Na voljo imamo namreč kar nekaj sicer preprostih orodij, ki so se izkazala za uporabna. Tako lahko fotografijo obračamo, ji spremenimo velikost, jo osvetlimo ali obrežemo in ji spremenimo videz. Za ne preve

Ker je program namenjen predvsem izdelavi koledarjev in ne toliko obdelavi fotografij, mu lahko očitamo predvsem pomanjkanje orodij, namenjenih temu. Predvsem bi si želeli možnost enostavnega uvoza lastno določenih datumov, še nekoliko več možnosti urejanja in prilagajanja končnega videza in enostavnejše delo z njim.

Videz uporabniškega vmesnika

Imena mesecev in dni lahko prevedemo v slovenščino.

My Photo Calendars 4.1.4

Kaj: Program za izdelavo različnih vrst koledarjev.

Izdeluje: Digilabs, www.digi-labs.net.

Cena: 30 dolarjev.

Za: Številne predloge in možnosti pri dodajanju datumov, orodja za delo s fotografijami.

Proti: Dokaj zapleten, več možnosti prilagajanja videza, možnost enostavnega uvoza lastnih datumov.

Simply Calendars 4.7

S programom lahko izdelamo pestro paleto različnih vrst koledarjev in razne planerje v najrazličnejših oblikah. Za lažje delo lahko uporabimo čarovnika, ki nas vodi po posameznih korakih, vendar ga lahko tudi izklopimo. Program je angleški, a omogoča tudi izdelavo krajevno prilagojenih koledarjev. Pozna namreč imena mesecev in dni v različnih jezikih, med drugim tudi v slovenščini. Vsa poimenovanja in tudi šumniki so pravilni in delujejo. Zanimiva je možnost izdelave dvojezičnega koledarja.

Vgrajeni čarovnik se je izkazal za zelo uporabnega, saj z njim enostavno, natančno in v številnih korakih določimo lastnosti koledarja, tako da smo ga pri izdelavi kar pogosto uporabljali. Vsako izmed tu določenih lastnosti lahko pozneje spremenimo. V svoj izdelek lahko dodamo marsikaj uporabnega. Pozna številne verske in krajevne praznike, med katerimi sicer ni slovenskih, a jih zato lahko ročno uvozimo iz datoteke .txt, ki jo moramo pred tem seveda napolniti. V koledar preprosto vključimo lunine faze, prikažemo sončne vzhode in zahode, poletni in zimski čas in številke tednov. S preprostim preklopom lahko izdelamo celo židovski koledar. Ob vklopu vseh omenjenih lastnosti pa se preglednost koledarja nekoliko poslabša, tako da je treba imeti občutek za pravo mero. Koledar je mogoče poosebiti z vključevanjem lastnih fotografij, ki jim lahko dopišemo naslove. Z vključenim preprostim slikarjem lahko celo kaj narišemo in to prikažemo v katerem izmed mesecev. Lastnosti posameznega meseca lahko enostavno določimo tudi za preostalih dvanajst.

Preprostost programa, številne uporabne možnosti, dobro poznavanje krajevnih datumov in možnost enostavnega vnosa lastnih so lastnosti, ki bodo zadovoljile številne uporabnike. Pogrešali smo nekoliko več predlog.

Lastnosti posameznega meseca lahko enostavno določimo tudi za preostalih dvanajst.

V koledar lahko vključimo marsikaj uporabnega.

Simply Calendars 4.7

Kaj: Program za izdelavo različnih vrst koledarjev.

Izdeluje: Skerryvore Software, www.skerryworesoftwarecom.

Cena: 25 dolarjev.

Za: Preprostost programa, veliko uporabnih možnosti, dobro poznavanje lokalnih datumov.

Proti: Premalo predlog.

SmartDraw 8.5

Program SmartDraw različice 8.5 je obsežen in uporabniku poleg orodij za izdelavo koledarja ponuja še številne druge možnosti za ustvarjanje. Ker je bil preizkus posvečen samo izdelavi koledarjev, smo se osredotočili na ta del programa.

Razveselile so nas predvsem številne natančno dodelane predloge, ki so lepo prikazane in tematsko urejene. Izbira posamezne nas pripelje v okno za oblikovanje. Tudi tu lahko pohvalimo preglednost. Številna orodja z množico nastavitev so enostavno dostopna. Čeprav program nima klasičnega čarovnika za izdelavo koledarja, nas namigi in opisi posameznih korakov "varno" in hitro vodijo po procesu. Izdelamo lahko različne vrste koledarjev za poljubne datume. Možno je vstavljanje krajevnih praznikov, a je ta možnost za nas neuporabna, saj program nima seznama slovenskih praznikov. Dodajamo lahko različne dogodke, ki so zbrani v nekakšni knjižnici. Po načelu "povleci in spusti" jih nato dodajamo celici koledarja, ki predstavlja neki datum. Premikanje posameznih gradnikov je preprosto, postavimo jih lahko kamorkoli. Za natančnejše postavljanje na koledar nam pomagajo koordinate trenutnega položaja kazalca v vrstici stanja. Spreminjamo lahko imena mesecev in dni, program zna delati tudi s šumniki. Pred spreminjanjem besedila je nekoliko moteče vsakokratno "odklepanje" celice. Spremenimo lahko tudi obliko vsake od njih, pri čemer lahko uporabimo številna orodja in nastavitve. Z uporabo le-teh lahko po svoji želji spreminjamo videz koledarja. V koledar je mogoče preprosto vstaviti tabele, grafe, razne simbole in fotografije vseh priljubljenih grafičnih formatov. Izbrano fotografijo zna program sam prilagoditi prostoru, ki smo ji ga namenili. Vstavimo jo lahko v posamezno celico, torej k nekemu datumu, dogodku, ali izberemo za ozadje koledarja.

S številnimi orodji, dodelanim uporabniškim vmesnikom, naprednimi možnostmi prilagajanja in natančnim delom je program res veselje uporabljati. Nekoliko mu gre zameriti predvsem zamudno spreminjanje besedila zaradi "odklepanja" celic in seveda njegovo velikost, posledično tudi strojno požrešnost. Vendar moramo pri tem upoštevati, da je izdelava koledarja le ena izmed številnih možnosti.

Številna lepo urejena orodja in preglednost

Tudi za delo z datumi so na voljo številna orodja.

SmartDraw 8.5

Kaj: Program za izdelavo različnih vrst koledarjev.

Izdeluje: Digilabs Inc, www.smartdraw.com.
Cena: 197 dolarjev.

Za: Veliko lepo izdelanih predlog, številna orodja, napredne možnosti prilagajanja, natančno delo.

Proti: Zamudno spreminjanje besedila, strojna požrešnost, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji