Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2012 | Teme: iPad

iPad Televizija

Sredi januarja je Telemach predstavil novo storitev za mobilne naprave iOS (kasneje tudi za Android)- 3DGO. Storitev so razvili pri Telemachovih lastnikih, saj je hkrati dosegljiva tudi pri srbskih in bosanskih kabelskih operaterjih. 3D naj bi pomenilo trikrat digitalno, na televizorju, računalniku in mobilni napravi (telefonu ali tablici), torej spremljanje iste vsebine na vseh treh (zaenkrat) različnih platformah.

Aplikacija D3 GO ni na prvi pogled nič posebnega. Je nadvse preprosta in prijazna do še tako začetnega uporabnika. Vmesnik je praktično enak vmesnikom, ki jih poznamo s pametnih televizorjev oziroma medijskih predvajalnikov.

Na spodnji strani nas pričakajo tri bližnjice - prva je do tv vodnika, druga do seznama vseh kanalov, tretja pa do nastavitev. Najuporabnejši je vodnik, na katerem se v realnem času pokažejo vse oddaje, ki se v danem trenutku predvajajo. Pri vsaki se pokaže manjša slika, vidimo pa tudi, kdaj se je oddaja začela in koliko se jo je že prikazalo. Klik oddaje nas popelje do podrobnejšega opisa, ki se pretoči iz spleta (in moramo včasih kak trenutek počakati nanj). Tu imamo tudi tipko za predvajanje oddaje.

Vmesnik je preprost in pregleden, najuporabnejši se nam zdi tv vodnik.

Seznam programov deluje podobno, seveda tu hitreje pridemo neposredno do kanala, ki nas zanima, nimamo pa pregleda nad vsem, kar se v danem trenutku vrti. Po izbiri kanala se pokažejo vse oddaje dneva in urnik za naslednje štiri dni.

Predvajanje oddaje se začne presenetljivo hitro, je pa kakovost prvih nekaj trenutkov slaba, a se kmalu vidno izboljša. Še vedno se sicer pozna, da je kar nekaj omejitev pri prenosu podatkov, a se nam to ni zdelo preveč problematično (sploh glede na velikost iPadovega zaslona). Program podpira obe orientaciji naprave, hkrati lahko z dvojnim pritiskom spreminjamo povečavo oziroma format videa (torej izbiramo med tem, ali imamo zgoraj in spodaj črte, ali se odrežeta stranska robova). Spozna se tudi na večopravilnost, četudi se predvajanje prekine, ostanemo na istem kanalu. Starejših oddaj ni na voljo, lahko pa uporabimo pavzo, a se žal prekine, če zapremo aplikacijo.

Aplikacija pozna bolj malo različnih nastavitev, med njimi je možnost starševske zaščite, spremenimo lahko jezik vmesnika (poleg slovenščine in angleščine sta na voljo še srbščina in bosanščina) in se prijavimo oziroma odjavimo iz uporabniškega računa.

Naj omenimo, da ogled televizije prek mobilnih naprav in celo spletnih vmesnikov sicer ni več novost. Omogočajo ga že HBO (www.hbo.si/hbogo) in tudi SiOL s svojo storitvijo iO (io.siol.net/mobile)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji