Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Januar 2013

Intel inside

Da je vrag vzel šalo in da na trgu računalnikov ni več denarja, je jasno že kar nekaj časa. Tudi Intelu, ki je kar hitro opazil, da se mora usmeriti tudi v mobilne naprave, beri: pametne telefone. V roke smo dobili prvi resen poskus preboja na tem področju.

Za začetek je treba povedati, da je Intel že precej hitro vrgel oko na mobilne naprave, saj je imel pred davnimi leti v ta namen celo svojo linijo procesorjev ARM. Žal je po začetnem upadu navdušenja za dlančnike blagovno znamko XScale, z znanjem vred, odprodal podjetju Marvell, še vedno pa je eden izmed lastnikov licence za ARMe (tako kot Apple, Microsoft, Samsung in še kdo).

Danes so procesorji z arhitekturo ARM vgrajeni v bolj ali manj vse telefone, tablice, širijo se celo v prenosne računalnike (Google Chromebook) in celo strežnike (Calxeda). Razlog? Bistveno nižja poraba električne energije kot pri Intelovih procesorjih z arhitekturo x86, ki kraljujejo na področju osebnega, strežniškega in superračunalniškega računalništva. Resda so procesorji ARM manj zmogljivi od Intelovih, včasih celo drastično manj, vendar je poraba električne energije na nekaterih področjih ključna. Telefoni in tablice so že med njimi.

V resnici bo vsak poznavalec hitro ugotovil, ali je v neko tablici vgrajen ARMov ali Intelov procesor - slednja je ponavadi dražja, debelejša, vgrajen ima ventilator za hlajenje, pa še akumulator zdrži vsaj pol manj časa. So pa tudi izjeme - če je v tablico vgrajen Intelov procesor Atom, je akumulator videti nekoliko bolj vzdržljiv, vendar je zato delo z njo neznosno počasno.

A časi se, kot kaže, spreminjajo tudi Intelu v prid. Na preizkusu naprav z Windows 8 si lahko preberete o zelo dobri okenski tablici z novim Intelovim Atomom serije Clovertrail, v tem članku pa smo se pozabavali z izvedenko tega procesorja, ki sliši na ime Medfield in je vgrajena v pametni telefon. In to ne v telefon z Windows, temveč v telefon z Androidom!

Operacijski sistem Android je bil napisan za procesorje ARM, da bi ga prepisali za popolnoma drugačno procesorsko arhitekturo, pa je vse prej kot preprosto in poceni. Opravilo, ki se ga Google nikakor ni hotel lotiti, temveč ga je opravil kar Intel ob pomoči prvega. Telefon Lava Xolo X900 je tako prvi telefon, v katerega je vgrajen Intelov procesor in ga poganja Android. Od bolj znanih izdelovalcev ima enak procesor le še nekaj telefonov Motorole, ki je v lasti Googla.

Procesor

Vgrajeni procesor Atom Z2460 deluje s frekvenco 1,6 GHz, ima eno jedro in podpira Hyperthreading, zato je procesorju viden kot "dvonitni". Procesor je del silicijske ploščice (SoC), ki vsebuje še grafično jedro PowerVR SGX 450 (tako ima tudi Galaxy Nexus), celota pa se obnese presenetljivo dobro. Zgoraj podpisani je lastnik telefona Samsung Galaxy S II in Xolo je že v prvem hipu občutiti kot veliko hitrejši telefon. Programi se odpirajo zelo hitro, predvsem pa je zelo hitro deskanje po spletu, kar je dandanes vedno bolj pomembno. Da je Intelov procesor dobro prilagojen prav slednjemu, kažejo tudi nekateri testi, ki smo jih opravili. Hitrost izvajanja javascripta (test Sunspider) kaže kar precejšen napredek v primerjavi z Galaxy S II, čeprav po drugi strani nikakor ne dosega štirijedrnega Galaxy Note II. Enako lahko rečemo za test Browsermark.

Tudi odvisnost telefona od električne vtičnice je popolnoma povprečna, v primerjavi z Galaxy S II bi lahko rekli, da mu akumulator zdrži celo dlje (beri: polnjenje ob večerih včasih ni bilo nujno). To je žal bolj ali manj nemogoče izmeriti zaradi zelo različnih scenarijev rabe različnih uporabnikov.

Vse drugo

Žal je Xolo X900 v vsem drugem precej podpovprečen telefon. Vgrajeni zaslon LCD ima sicer visoko ločljivost (1024 × 600 pik), vendar je precej manj kontrasten od AMOLEDa iz Galaxy S II, obenem pa je imel (vsaj naš primerek) hude težave z natančnostjo zaznavanje dotika (beri: tipkovnice). Oblikovanje telefona se trudi biti nekako "ifonovsko", a deluje plastično.

V resnici smo bili še najbolj presenečeni, da delujejo bolj ali manj vsi programi s tržnice (Play), čeprav so bili v osnovi pisani za procesorje ARM. Predvsem gre to na račun navideznega stroja, ki ga uporablja Android (programi so torej pisani zanj in ne posebej za ARM), v drugi pa na račun vgrajenega pretvornika ukazov za procesorje ARM v ukaze za x86, če jih kateri izmed programov uporablja. V resnici smo naleteli na le eno tako združljivostno težavo - brskalnik Chrome je na preizkusu Browsermark redno zmrzoval, na drugih telefonih pa se nam to nikoli ni zgodilo. Zato smo morali test Browsermark opraviti v vgrajenem brskalniku (in smo zaradi primerjave enako naredili tudi na Galaxy S II). Mimogrede, res zahtevni Googlovi programi so prav posebej prevedeni za Intelov procesor, npr. Google Maps.

Če povzamemo - "procesorski" del telefona je popolnoma spodoben, žal pa vse drugo precej šepa. Od samega izdelovalca naprej (Lava?), ki kaže na to, da je Intel na področju telefonov še vedno v nekakšni zoni somraka, kjer ga nihče ne jemlje resno. Zaenkrat.

Lava Xolo X 900

Prvi androidni telefon s procesorjem Intel Atom.

Prodaja: Mobitel.

Cena: 405 EUR, v paketih od 1 EUR naprej.

Za: Nadpovprečno hiter telefon z dobro trajnostjo akumulatorja.

Proti: Špartansko oblikovanje, slab zaslon, nekaj programskih težav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji