Objavljeno: 24.11.2009 | Monitor November 2009 | Teme: cene

Trendi

V rubriki vsak mesec prikazujemo cenovne trende za različne strojne izdelke, o katerih v Monitorju tudi sicer pišemo. Rubriko pripravljamo v sodelovanju s cenovnim primerjalnikom ceneje.si, kjer so pred dvema letoma začeli spremljati cene izdelkov, ki "kotirajo" na njihovi spletni strani.

Da bi se izognili prevelikim sezonskim nihanjem in menjavam izdelkov oz. družin, so se odločili popisovati 20 % najnižjih prodajnih cen določene kategorije, te vrednosti pa lahko vidite tudi v spodnjih grafikonih. Za posladek so na koncu grafikona zapisane tudi trenutno najnižje cene iz merjene kategorije. Te so velikokrat kar precej nižje od povprečja.

Prenosniki

Od maja, ko smo nazadnje spremljali cene prenosnikov, je bilo gibanje cen najbolj živahno pri tistih z zasloni med 12 in 15 palci, ki so se v povprečju podražili za 18 %. Prenosniki z diagonalo zaslona več kot 17 palcev pa so se v povprečju pocenili za 11 %. Mali prenosniki in tisti med 15 in 17 palci so majsko ceno z manjšimi vmesnimi nihanji obdržali do jeseni.

So se pa v vseh skupinah prenosnikov podražili najcenejši izdelki, še najbolj pa tisti do 12 palcev, za 14 %. Zlasti skokovito je nihanje cene najcenejšega 17-palčnika: ta je stal maja 436 evrov, do septembra pa se je podražil na 445 evrov. Vmes, julija in avgusta, pa se je na policah znašel primerek, ki je stal le 180 evrov.

LCD TV/plazemski TV

Pri televizorjih cene že dolgo zlagoma, a vztrajno upadajo in to je lepo vidno tudi v zadnjih štirih mesecih. V povprečju se še vedno najbolj cenijo plazemski zasloni, ki so od maja cenejši za 3,5 %, to znižanje je pri LCDjih z diagonalo med 30 in 39 palci 2,7% (so pa bili v poletnih mesecih še cenejši), in 2 % pri LCDjih z diagonalo med 40 in 50 palcev. Tudi tu se je podobno kot pri prenosnikih v vseh treh skupinah podražil najcenejši izdelek. Najbolj pri plazmah, za 18 % (julija in avgusta še nekoliko več), manj pa pri manjših LCD televizorjih, in sicer za 5 %, medtem ko je cena najcenejšega velikega LCD zaslona od maja zanihala le za evro ali dva.

Digitalni fotoaparati

Tudi pri fotoaparatih je že dobro leto opaziti trend cenitve. Kompaktni so se samo od maja v povprečju pocenili za 8 %, čeprav je bilo v vmesnih poletnih mesecih opaziti tudi rahlo dviganje cen. V skupini DSLR aparatov, kjer so cene običajno nekoliko bolj stabilne, pa je bilo od maja letos po skoraj letu dni tako kot drugod po svetu opaziti postopno dviganje povprečnih cen, pri nas je dvig septembra dosegel 7 %. Kljub temu dotok novih izdelkov potiska navzdol cene starih: najcenejši kompaktni digitalni fotoaparat je od pomladi cenejši za 11 evrov ali 19 %, enako je bilo septembra moč najcenejši DSLR kupiti 16 % ceneje.

Rubriko pripravljamo v sodelovanju s ceneje.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji