Objavljeno: 13.11.2005 11:20 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor April 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

IBM ThinkPad R40e

IBMovi prenosniki so redko med cenejšimi. Tisti iz družine R, ki so bili nekdaj namenjeni kupcem s plitvejšimi žepi, po opremljenosti, zmogljivosti in ceni skoraj ne zaostajajo več za drugimi prenosniki tega izdelovalca. Posebnež med njimi je ThinkPad R40e - ta se s ceno nekaj več kot 250.000 tolarjev uvršča med najcenejše prenosnike na trgu.

Opremljen je podpovprečno: procesor je Intelov Celeron s frekvenco 2 GHz, pomnilnika pa je le 128 MB. Disk z zmogljivostjo 30 GB in optična enota, ki zmore le branje CDjev in DVDjev, ne pa tudi pisanja, prav tako sodita med sestavne dele, pri katerih IBMov najcenejši prenosnik nekoliko zaostaja za tekmeci.

R40e prikazuje sliko na 14,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 × 768 pik, za grafiko pa skrbi kar Intelov sistemski nabor, ki za delovanje uporablja sistemski pomnilnik. Za priklop zunanjih naprav imamo na voljo vzporedni vmesnik in dva vmesnika USB 2.0, zunanje zaslone pa lahko priključimo na izhod VGA, izhoda za TV pa prenosnik nima. Zmogljivosti prenosnika lahko seveda razširimo s karticami PC Card, v posebno razširitveno mesto pa lahko hkrati namestimo največ eno kartico vrste II ali III.

Tipkovnica je vedno sodila med poglavitne prednosti IBMovih prenosnikov v primerjavi s tekmeci - to velja tudi za R40e. Občutek pri tipkanju je odličen. Slovenski znaki so na tipke vgravirani. Pohvalimo razvrstitev tipk, saj IBMova rešitev dobro posnema tisto pri namiznih računalnikih. Za premikanje kazalke po zaslonu je na voljo le krmilna paličica; to bo vsem, ki so vajeni bolj razširjene sledilne ploščice, v začetku povzročala nekoliko preglavic.

Pri meritvah se je R40e odrezal opremljenosti primerno. Zmogljivost akumulatorja je dokaj slaba, saj bo prenosnik brez napajanja deloval le slabi dve uri in pol. Nič bolje se ni odrezal pri merjenju hitrosti poganjanja pisarniških programov v testnem programu Business Winstone 2001: z rezultatom 21,5 se uvršča na sam rep lestvice preizkušenih prenosnikov.

IBM R40e sicer sodi med podpovprečne izdelke, kar zadeva opremljenost in zmogljivosti, a to marsikomu odtehtajo kakovostna izdelava, dobra podpora in ime izdelovalca, ki v svetu prenosnikov sodi med najbolj zveneča.

IBM ThinkPad R40e

Mere: 31,3 × 25,4 × 3,9 cm, masa 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Celeron, 2 GHz, 128 MB RAM, 30 GB disk, DVD-ROM.

Zaslon: 14,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 2 uri in 27 minut.

Hitrost: 21,5.

Skupna ocena: ???.

Cena: 258.338 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si, (01) 520 28 00; DISS, www.diss.si, (01) 420 55 06.

Za: Ugodna cena, tipkovnica.

Proti: Podpovprečna opremljenost, zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji