Objavljeno: 29.3.2016 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2016 | Teme: nenehni testi

Huawei Mate 8

V Huaweiju so v zadnjem letu naredili preskok v kakovosti svojih najdražjih telefonov. V preteklosti so že dostavili kak spodoben telefon, a zares se je začelo z modelom Mate S. Tega sta odlikovali kovinska izdelava in strojna moč, ki se je ne bi sramovali niti bolj uveljavljeni konkurenti. Lani smo Mate S umestili med najboljše telefone in v tisti družbi se je lepo znašel. Vmes so v Huaweiju za Google naredili še Nexus 6P in izkazalo se je za dobro potezo, saj so izdelali vrhunski telefon.

Tokratni Mate 8 nadaljuje tradicijo dobrih Huaweijev, a ga sestavlja tudi nekaj strojne opreme, za katero ni čisto jasno, zakaj je tu. Začne se z zaslonom, saj so po Nexusu, ki ima ploskev AMOLED, prešli nazaj na LCD. Zaslon LCD je resda dober, a kaj ko je ločljivost le 1920 × 1080 pik.  Da se razumemo, to ni »malo«, je pa »manj« od konkurence. Zaslon meri po diagonali šest palcev in na vrhu in dnu nima zvočnikov, tako kot Nexus 6P. Tudi to je korak nazaj, saj osamljen zvočnik na zadnji strani telefona dostavi le povprečen zvok.

Strojno je Mate 8 dobro založen, saj ga žene osemjedrni procesor s štirimi vrhunskimi jedri A72 (2,3 GHz) in štirimi jedri A53 (1,8 GHz). 32-gigabajtna različica ima 3 gigabajte pomnilnika in možnost razširitve shrambe s kartico MicroSD. Naše meritve s programom Geekbench 3 so pokazale, da je to trenutno eden najhitrejših androidnih telefonov. Hkrati je z 4000 mAh tudi v vrhu »baterijskih zmogljivosti« - Geekbench je nameril 7 ur in 40 minut, kar je nadpovprečno veliko.

Telefon upravlja Android 6.0, ki je oblečen v Huaweijevo preobleko EMUI. Ta je še vedno preveč kitajska, saj se skuša na trenutke približati iOSu, estetsko pa ne gre za presežek. Preobleka tako ne pozna seznama nameščenih aplikacij in vse kaže neposredno na domačih zaslonih. Prav tako so ikone odete v šablone in rezultat je pač – grd.

Huawei Mate 8 je dober telefon, ki bi z boljšim zaslonom lahko segel tudi kaj više. Predvsem pa zaradi Nexusa 6P vemo, da lahko Huawei izdela še boljšo napravo in je škoda, da se pri Mate 8, za ta denar, niso bolj potrudili. Morda so zaradi boljšega in hitrejšega procesorja drugod malce preveč varčevali.

Huawei Mate 8

Prodaja: www.bigbang.si, (zaenkrat le) Telemach.

Cena: 600 EUR.

Za    Izdelava, hitrost.

Proti    Zaslon, preobleka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji