Objavljeno: 24.2.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Marec 2015 | Teme: nenehni testi

HTC Desire Eye

To, da so pametni telefoni nadomestili žepne fotoaparate, je jasno že nekaj let in glede na napredek optike v mobilnih napravah tudi ni več presenečenje. Seveda sama kakovost slik še vedno ni na ravni boljših žepnih fotoaparatov, to je še posebej vidno v slabših svetlobnih razmerah. Kljub temu so moderni pametni telefoni zmožni s svojo zadnjo kamero zajeti lepe fotografije, a smo počasi prišli do točke, ko je kakovost slik bolj omejena s prostorom za lečo in senzor. Pred tem so bile slabše slike s telefonov predvsem posledica nedorasle tehnologije, zdaj pa smo trčili ob zid fizikalnih zakonov. To je morda tudi eden od razlogov, zakaj so izdelovalci začeli več pozornosti posvečati prednjim kameram. Ti kosi opreme so bili namenjeni predvsem videoklicem in so vedno zaostajali za zadnjo kamero. Z njimi je bilo sicer mogoče tudi slikati, a so bile slike, zajete s prednjo kamero, še ne dolgo tega na ravni fotoaparatov iz prvih mobilnih telefonov. V zadnje pol leta smo priča telefonom, ki imajo na prednji strani vedno zmogljivejše kamere. Prvega smo preizkusili prejšnji mesec, ko smo imeli v rokah Lumio 735, ki je imela na prednji strani 5-megatočkovno kamero.

Zanimanje za zmogljivejše prednje kamere je med drugim povzročil trend zajemanja avtoportretov oziroma »selfijev«, ki so ga izdelovalci prepoznali in se mu začeli prilagajati. V te vode je do zdaj najbolj samozavestno stopil HTC, ki je tokratni Desire Eye opremil s trinajstmegatočkovno prednjo kamero, oboroženo z bliskavico. Enako kamero najdemo tudi na zadnji strani, a osrednja novost je nedvomno to, da gre za telefon, ki ima spredaj zelo zmogljiv fotoaparat.

V praksi se prednja kamera obnese odlično in na začetku bliskavica kar malo prestraši, saj je tam nismo vajeni. Desire Eye je tako edini telefon za vse, ki »selfije« zajemajo redno, takšnih ljudi pa, predvsem med mladimi, ni malo.

Drugače je to tudi strojno dober telefon, ki ga poganja čipovje Snapdragon 801, tega pa sestavljajo štiri jedra, ki računajo pri 2,3 GHz. Družbo jim delata dvagigabajta pomnilnika, skupaj pa ženejo Android 4.4.4., oblečen v preobleko Sense 5.0. Ta že dolgo ni več tako uporabna, kot je bila na začetku. Izkušnja je tekoča, a v ničimer ne izstopa, tako da je edina resna in velika prednost tega telefona že omenjena prednja kamera.

HTC Desire Eye

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

✓    Prednja kamera.

✗    Preoblečeni Android.

4536877

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji