Objavljeno: 18.12.2007 15:19 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2007 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Photosmart C4280

V Hewlett-Packardu so se odločili za cenejšo in posledično okrnjeno različico dobro leto stare večnamenske naprave Photosmart C4180. Tako je novi model Photosmart C4280 ohranil tehnične zmogljivosti predhodnika, prikrajšan pa je za peščico dodatkov, ki jih splošni uporabniki ne potrebujejo ravno pogosto. Ker gre vendarle za model Photosmart, so v HP poudarili predvsem tiskanje fotografij. Temu primerno je tiskalnik opremljen z vmesnikom PictBridge, prav tako se lahko pohvali z bralnikom pomnilniških kartic. Za pregled fotografij, shranjenih na pomnilniški kartici, skrbi izredno (3,8 centimetra) majhen zaslon LCD, ki tokrat ne štrli iz naprave tako kot pri predhodniku. Zaslon je resda manjši kot pri povprečnem mobilnem telefonu, vendar za pregled fotografij dovolj dobro služi. Za obdelavo fotografij pa je premajhen, temu primerno teh funkcij tudi ni na voljo. Kljub vsemu pride prav pri določanju števila fotokopij in povečave.

Optični bralnik z ločljivostjo 1200 x 2400 pik na palec in 48-bitno barvno globino in po specifikacijah ne odstopa od predhodnika. Kljub temu smo izmerili, da je delovanje vsaj za tretjino počasnejše. Tudi pri hitrosti kopiranja se pozna kar precejšnja razlika. Tako za črno-belo fotokopijo pet strani dolgega dokumenta porabi kar tri minute in enainpetdeset sekund, to je za skoraj dve minuti počasneje od predhodnika. Za barvno kopiranje pa porabi pol minute več. Žal je ohranil tudi slabost predhodnika - slabo fotokopiranje. Tako je pri barvni kopiji lahko rumenkasto ozadje preveč poudarjeno, saj ga tiskalnik natisne kot precej vidno oranžno.

Po ne obetavni hitrosti kopiranja nas je hitrost tiskalniškega dela prijetno presenetila. Pričakovali smo, da bo tiskanje podobno zaostajalo kot kopiranje, vendar se izkaže, da je novi model za odtenek hitrejši od predhodnika. Tako za pet besedilnih strani porabi le devetinpetdeset sekund in s tem za šest sekund prehiti predhodnika. Občutna razlika nastane pri tiskanju naslovnice PDF na svetleč papir. Le štiri minute in šestnajst sekund potrebuje za izpis, to pa je za več kot minuto hitreje od predhodnika. Le pri tiskanju bitne in vektorske slike na svetleč papir so rezultati za malenkost naklonjeni predhodniku.

Pri Photosmartu C4280 so tokrat zamenjali vrsto kartuš, enaka pa ostaja največja ločljivost, ki je 4800 pik na palec. Tako tudi kakovost izpisa ostaja enaka in ne izstopa iz povprečja. Kakovost besedilnega odtisa je povsem povprečna. Črke so sicer nekoliko odebeljene, v hitrem načinu pa nekoliko pobledijo. Kakovost fotografij je zadovoljiva, za lepše barve lahko dokupimo foto kartušo, ki nadomesti črno. Pri takem tiskanju se obnesejo le naravne fotografije, umetno narejene pa izpadejo slabše, saj tiskalnik v takem načinu težko natisne temne, črne odtenke.

Photosmart C4280 meri predvsem na nezahtevne uporabnike, ki za tiskalnik ne nameravajo zapraviti preveč in si želijo poceni izpisa. Z novimi kartušami velike zmogljivosti se je izpis črno-bele strani precej pocenil, na 0,10 evra, kar je v primerjavi s konkurenco pohvalno.

HP Photosmart C4280

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 140,87 EUR

Izmerjena cena ČB strani: 0,10 EUR.

Izmerjena cena barvne strani: 0,36 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/partners.

Za: Hitrost izpisa, cena črno-belega izpisa.

Proti: Kakovost in hitrost fotokopij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji