Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

HP Laserjet P1005

HPjeva serija Laserjet je namenjena hitremu tiskanju velikega števila dokumentov v visoki kakovosti, vendar so med tiskalniki glede tega velike razlike. Med najmanjše in najcenejše v tem razredu sodi model P1005, a tega ne moremo trditi tudi za strošek njegovega izpisa.

Zaradi prijaznih mer ne bo težav z iskanjem prostora. Postavimo ga lahko kamorkoli, vendar že prvi pogled nanj pove, da ni najprimernejši za poslovna okolja. Naenkrat je namreč mogoče vložiti zgolj 150 listov, dodatnih podajalnikov papirja pa seveda nima. Z računalnikom ga lahko povežemo samo prek vhoda USB, nato pa upravljamo z enim samim, zagonskim gumbom. To hkrati pomeni, da ne moremo ročno prekiniti tiskanja, program pa se po prenehanju tiskanja na ukaz ne odziva najbolje.

Delovanje tiskalnika je tiho, za prvo opravilo po daljšem premoru pa potrebuje slabe pol minute, da se prebudi. Prej ogret tiskalnik nam prvo stran izpljune že po vsega osmih sekundah. Pri tiskanju daljših besedilnih dokumentov (v zapisu DOC) smo dobili občutek, da pravzaprav ne sodi v skupino Laserjet. Podatek o hitrosti nekaj pod 4 minutami za 50 strani dolg zapis napravo uvršča med počasnejše v razredu osnovnih ČB tiskalnikov (da ne govorimo o zmogljivejših), podobno je s tiskanjem poročila, obogatenega z grafikoni - za 9 strani je porabil okrog 40 sekund. Pri tem smo naleteli na težavo z odlagalnikom papirja, ko so na novo izpisani listi odrivali prej natisnjene, in to kljub temu da nismo dosegli niti polovice od navedene zmogljivosti odlagalnika, tj. sto listov. Nasprotno, P1005 se je nato precej bolje odrezal pri izpisovanju datotek PDF (Adobe), PSD (Photoshop) in CDR (Coreldraw), pri čemer je s približno 10 sekundami na stran med hitrejšimi tiskalniki - vse to pri zgolj povprečni ločljivosti 600 × 600 pik na palec.

Kljub temu smo bili s kakovostjo izpisa zadovoljni. Besedilo je bilo, kot se za laserske tiskalnike spodobi, dovolj ostro, prav tako so se dobro videle tudi podrobnosti, prelivi sivinskih odtenkov pa so bili izpisani povprečno.

Na tem mestu lahko sklenemo, da HP s P1005 meri bolj na domače kupce, ki jim ni najpomembnejša hitrost tiskanja, temveč majhnost naprave in razmeroma visoka kakovost izpisa. Vendar ob upoštevanju trenutne cene črnila (68 EUR) in zmogljivosti barvila (1500 strani) kaj hitro preračunamo, da je takšno tiskanje dolgoročno precej drago - 4,5 centa je ena najvišjih cen izpisa na stran med preizkušenimi konkurenčnimi tiskalniki.

HP Laserjet P1005

Hitrost: 6.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 2.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 14 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal); GDI; 2 MB.

Cena: 138,29 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 4,5 centa.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Velikost tiskalnika, kakovosten izpis.

Proti: Nerodno odlaganje listov, visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji