Objavljeno: 28.12.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2024

HP Envy x360

Serija Envy proizvajalca HP je namenjena zahtevnejšim domačim uporabnikom. V njej ponuja tanke prenosnike, ki so po prestižnosti (in s tem tudi ceno) pod serijo Spectre in nad nekoliko cenejšimi modeli Pavilion. Po našem mnenju pa so razlike zelo majhne in jih večina uporabnikov ne bo prav hitro opazila. Preizkušeni Envy x360 prinaša odlično aluminijasto ohišje, majhne mere (predvsem tankost) in dovolj majhno težo. Ohišje je kakovostno in preprosto oblikovano, z nekoliko odrezano zadnjo stranico in tečaji, kjer se na enem vidi tanek, nevpadljiv napis Envy. Stranice zaslona so dovolj ozke, le na zgornji in spodnji strani sta nekoliko širši.

Kot nakazuje ime, se lahko 13,3-palčni zaslon zasuče okoli tečajev, prenosnik tako postane tablica. Zaslon je seveda občutljiv na dotik, čez njega je zato tudi svetleča prevleka, a na tak način dela se pri okolju Windows nismo nikoli zares navadili – so pa seveda podprta tudi digitalna pisala. V uporabi je matrika IPS, svetlost je solidna. Omenimo, da je v tujini ta prenosnik na voljo tudi z zaslonom OLED, a tega v naših spletnih trgovinah v času pisanja nismo našli. Tipkovnica je podpovprečna, tipke so skoraj povsem ravne, povratni odziv medel, hod zelo kratek. Sledilna ploščica pa je dovolj velika in natančna. Zvok je, kljub napisu Bang & Olufsen, dokaj povprečen, a v tako tankem ohišju težko pričakujemo kaj več. Ločljivost zaslona je 1.920 × 1.200, gre torej za razmerje 16 : 10 (namesto dolgo časa uveljavljenega 16 : 9), kar pozdravljamo in postaja vse bolj standard. Ločljivost je glede na velikost nekoliko visoka, Windows tako po privzetem izberejo povečavo 150 odstotkov.

Strojna oprema je izbrana bolj po varčni kot po zmogljivostni plati.

Tanko ohišje, ki se zaradi oblikovanja še nekoliko zoži proti robu, je ovira pri postavitvi vmesnikov, ki sta dva USB-A, oba s premikajočimi se vratci, ki se s spodnje strani prenosnika še nekoliko razširijo. Rešitev smo že videli pri drugih tankih prenosnikih, še pogosteje pri omrežnih vmesnikih, iskreno povedano pa ne vliva ravno zaupanja. USB-naprave (denimo ključki) se tu in tam radi zataknejo, debelejši ključki pa dejansko rahlo privzdignejo prenosnik. Kot rečeno, to je omejitev tako tankega ohišja. Na desni sta še dva vmesnika USB-C, prek katerih se prenosnik tudi napaja, na levi pa še bralnik pomnilniških kartic mikro SD, ki nas je celo malo presenetil. Brezžični vmesnik podpira tudi standard Wi-Fi 6E.

Strojna oprema je izbrana bolj po varčni kot po zmogljivostni plati. To velja predvsem za Intelov Core i5-1230U, kjer črka »U« v imenu nakazuje na Ultra-low voltage, torej nizko napetost. Procesor ima TDP 9 W, kar je res malo. Pri tem premore dve zmogljivi jedri »P« in osem varčnih »E«. Pomnilnika je 16 GB, podatke bomo shranjevali na pogon SSD, velik 512 GB. Na našem preizkusu smo namerili slabih pet ur delovanja, pri varčnejši rabi pa verjamemo, da bi prišli tudi do okoli deset ur (denimo pri brskanju po spletu pri nekoliko nižji svetlosti zaslona.

Kljub varčnosti je prenosnik povsem dovolj zmogljiv za večino opravil, vsekakor je dovolj odziven pri pisarniškem delu in brskanju po spletu. Pri običajnem delu je tudi praktično neslišen, pri zahtevnejših opravilih pa slišimo ventilator, a vseeno ni nikoli zares moteč.

Novi Envy x360 je soliden prenosnik z dobrim razmerjem med zmogljivostjo, varčnostjo in velikostjo. Sicer bi lahko bil tudi malo cenejši, a je inflacija v zadnjih nekaj letih očitno naredila svoje.

HP Envy x360 13-bf0003nn

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.009

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 4.483

Trajanje delovanja: 4 ure, 48 minut

Zgradba in oprema: 7

Velikost in teža: 9

Mere: 29,8 × 21,5 × 1,6 cm; 1,4 kg

Značilnosti: Intel Core i5-1230U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, WLAN 802.11 ax, bluetooth

Zaslon: 13,3-palčni, 1.920 × 1.200 pik, občutljiv na dotik

Operacijski sistem: Windows 11 Home

Cena: 1.197 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, zaslon, občutljiv na dotik.

Proti: Cena, omejen nabor vmesnikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji