Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP EliteBook 2730p

Včasih nas kar malce preseneča, kako uspeva izdelovalcem prenosnikov predstavljati tako zmogljive naprave, majhne, a primerno opremljene, lahke in hkrati trpežne. HPjev izbranec iz družine EliteBook, 2730p, je prav tak računalnik, ki navdušuje že ob prvi uporabniški izkušnji. Predstavlja posrečeno kombinacijo ultralahkega prenosnika in tankega tabličnega računalnika v eni napravi.

Osnovno poslanstvo teh naprav je za dotik občutljivi zaslon, prek katerega komuniciramo s programsko opremo. Ko ga umestimo v ležeč položaj, 12,1-palčni zaslon (z varčno osvetlitvijo LED) sicer ni popolnoma učvrščen v svoji legi, vendar se kljub temu ne premika toliko, da bi bilo moteče. Ob robu so nanizani gumbi, s katerimi si lahko pohitrimo delo brez tipkovnice (uporabimo lahko tudi virtualno). Zaradi nekoliko "plastičnega" videza priloženega pisala smo kar malce podvomili o njegovi uporabnosti, a so bili vsi strahovi odveč. Delo z njim je preprosto, odzivnost in prepoznavanje rokopisa pa na zavidljivi ravni.

Gledano kot celota, je 2730p kakovostno izdelan prenosnik iz trdne magnezijeve zlitine, ki prenese tudi nekoliko bolj robustno upravljanje. Ne nazadnje ga krasi certifikat vojaških standardov (kot se v Hewlett Packardu radi pohvalijo) za odpornost proti "manj primernim" temperaturam, prahu ipd. Med tipke z izvirno slovensko postavitvijo so vdelali krmilno paličico, ki pride precej prav ob majhni sledilni ploščici. Čeprav gre za napravo majhnih mer, so načrtovalci našli dovolj prostora za večino pomembnih vmesnikov: poleg (samo) dveh USB lahko uporabimo še firewire, VGA, omrežnega in druge vmesnike, na spodnji strani je prostor tudi za priklopno postajo, optične enote pa preprosto ni bilo mogoče dodati.

Moj zaslon je lahko tablica

Bralnik prstnih odtisov v povezavi z že nameščenim programjem skrbi za varnost vaših zaupnih podatkov. Teh je lahko približno za 120 GB (oz. nekaj manj), kolikor je pač prostora na disku. Intelov procesor Core 2 Duo SL9400 (1,9 GHz) je dovolj dober, da se ob pomoči 2 GB notranjega pomnilnika lahko povzpne daleč v zgornjo polovico zmogljivostne lestvice lahkih prenosnikov. Še bolj pa navduši trajanje akumulatorja, saj vam bo zmanjkalo sape šele po štirih urah in pol nepretrganega delovanja.

Ni kaj, prenosnik na mestu za ozek krog uporabnikov, ki takšno napravo potrebujejo zaradi narave svojega dela in jih pri doseganju dobrih rezultatov ne sme nič ovirati. Pri morebitnem nakupu naj bo v pomoč tudi okvirček s tehničnimi podatki (šifra: cena).

HP EliteBook 2730p

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 104.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 87.

Trajanje delovanja: 4 ure 28 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 29,0 × 21,2 × 2,8 cm, 1,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo SL9400, 1,9 GHz, 2048 MB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1694,21 EUR.

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Izdelava, monitor, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji