Objavljeno: 11.9.2005 16:54 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Januar 2004 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Deskjet 5860

Hewlett-Packard izdeluje tudi brizgalne tiskalnike, ki jih lahko priklopimo neposredno v omrežje - tako poslovne tiskalnike (Business Inkjet), že nekaj časa pa tudi cenejše modele. Nazadnje je bil tak Deskjet 6127, ki pa so ga pravkar umaknili s trga. Nadomestili so ga z Deskjetom 5850.

Na videz je Deskjet 5850 skoraj enak že znanemu modelu 5652, nasledniku priljubljenega Deskjeta 5550, in tudi po zmogljivostih se tiskalnika ne ločita. Vgrajen je tudi obračalnik za tiskanje na obe strani - opozarjamo, da je tako tiskanje z brizgalniki vedno precej počasnejše od tiskanja na eno stran, o razlogih pa smo že pisali. Tiskalnik zelo hitro prepozna vrsto vstavljenega papirja, vgrajena je tudi samodejna funkcija za nastavitev tiskalne glave. Kakovost tiskanja je zelo dobra, na navadnem papirju bi lahko celo rekli, da je v primerjavi s tekmeci odlična. Besedilo je zelo ostro, poslovna poročila z grafikoni tudi, za ogled pred tiskanjem pa so bolj ali manj uporabne tudi fotografije. Na posebnem papirju so dobre, vendar ostro oko opazi posamezne pike, iz katerih je sestavljena slika. Če dokupimo glavo za šestbarvno tiskanje fotografij, ki nadomesti črno, so fotografije na svetlečem papirju zelo dobre, razlika pa je vidna predvsem na mehkih prelivih (denimo obraz in nebo). Možno je tudi tiskanje od roba do roba. Žal smo tudi pri modelu 5850 (tako kot pri 5652) opazili, da pogonsko kolesce na fotografiji (na svetlečem papirju) včasih pusti drobno (komaj opazno) sled.

V HP Deskjet 5860 je vgrajen spletni strežnik, v katerem lahko vidimo tudi stanje kartuš.

Tiskalnik je za ta cenovni razred povprečno hiter, a nič več kot to. Pet strani besedila v privzeti kakovosti smo natisnili v minuti in pol, kar danes velja za počasi, 9 strani poslovnega poročila v treh minutah in 20 sekund, fotografijo 10 × 15 cm pa v najboljši kakovosti v minuti in pol.

Bistvena odlika Deskjeta 5850 je možnost uporabe v omrežju, seveda pa lahko tiskamo tudi skozi vmesnik USB. Tiskalnik lahko povežemo tudi v brezžično omrežje WiFi (IEEE 802.11b). V pomoč omrežnemu delu ima na sprednji strani tipko, ki natisne trenutne omrežne nastavitve v šestih jezikih, tudi v japonščini, na zgornji strani pa je modra lučka, ki sveti, če tiskalnik deluje brezžično. Pri namestitvi nismo imeli težav, namestitveni program pa je tiskalnik našel tako po žični kot tudi po brezžični zvezi. Pri slednji smo uporabili povezovanje Ad-Hoc, podprto pa je tudi povezovanje prek točke dostopa, šifriranje WEP in celo nov način šifriranja WPA. Zanimivo, da obe omrežni zvezi ne delujeta hkrati, saj se brezžična povezava "podre" v trenutku, ko v tiskalnik vtaknemo omrežni kabel. Ko ga iztaknemo, se po slabi minuti brezžična povezav spet vzpostavi. Ker je ozko grlo pravzaprav samo tiskanje, ne preseneča, da je tiskanje z brezžično zvezo enako hitro kakor tiskanje skozi USB ali v 100-megabitnem omrežju. Prek obeh povezav imamo dostop do vgrajenega spletnega strežnika, ki omogoča spreminjanje omrežnih nastavitev in pregled porabe vstavljenih kartuš.

HP Deskjet 5860

Skupna ocena: 8,64.

Vmesniki: USB, WiFi 802.11b, ethernet.

Cena: 64.868 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 62 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Možno tiskanje prek žičnega ali brezžičnega omrežja. Odlično tiskanje na navaden in zelo dobro na poseben papir. Prepoznavanje vrste papirja, kaseta za papir, priložen obračalnik. Možnost dokupa fotoglave, s katero zmore odlične fotoodtise. Možnost dokupa dodatne kasete za papir. Možnost tiskanja do roba.

Proti: Počasno tiskanje besedila. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji