Objavljeno: 8.3.2005 20:04 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color Laserjet 2550

Hewlett-Packard s svojimi tiskalniki nikoli ni slovel kot najcenejši ponudnik, temveč je vzdrževal sloves kakovosti, zanesljivosti in enostavne rabe/namestitve. Cena je bila vedno tisto, kar "ni pomembno", oziroma je na kupčevi lestvici odločitev nekje pri dnu. Pravzaprav tako trdijo še danes (ne dolgo tega smo imeli v rokah tak dokument), pa vendar se po drugi strani začenjajo ozirati tudi po trgu, ki je cenovno najbolj občutljiv. Najmanjši barvni Laserjet, model 2550, je že eden izmed izdelkov, ki na ta trg zelo resno računajo. To je še edini Hewlett-Packardov barvni laserski tiskalnik, ki ne tiska v enem prehodu, temveč za doseganje nižje cene uporablja cenejšo (in slabšo) tehnologijo tiskanja v več prehodih.

Color Laserjet 2550 je nadomestil modela 1500 in 2500, ki smo ju v Monitorju že preizkusili in se navzven od njiju pravzaprav ne razlikuje veliko. Pravzaprav tudi ne po notranjosti, bistvena razlika je namreč le pohitreno črno-belo tiskanje. To je zdaj uradno 20 strani na minuto (prej 16), medtem ko je barvno tiskanje še vedno počasno, saj je hitrost le 4 strani na minuto. Kot rečeno (in kot je razvidno iz teh podatkov), je tiskalnik večprehoden, in sicer je vanj vgrajen boben, na katerega namestimo štiri kasete z barvilom, tiskalnik pa med tiskanjem boben vrti in izmenično nanaša posamezne barve. Žal to počne zelo glasno, tako da bi ga težko priporočili za namizni model, ki bi stal na mizi ob uporabniku. Zanimivo, da je tudi črno-belo tiskanje precej glasno, čeprav se boben z barvili ob takem tiskanju ne vrti. Zaradi ločenih barvil in samega tiskalnega bobna se med delom tu in tam strese tudi nekaj barvila. To pomeni, da bomo ob menjavi barvila skoraj zagotovo tudi nekaj malega umazani (mimogrede, to ne velja za vse večprehodne barvne laserske tiskalnike).

Zanimivo, da je tiskalnik pri tiskanju navadnega besedila skoraj enako hiter kakor njegov predhodnik (kljub boljšim specifikacijam je 2550 za 15 strani besedila potreboval minuto in 10 sekund, 2500 pa minuto in 14 sekund), medtem ko se večja hitrost nekoliko bolj opazi pri daljših dokumentih, ki imajo tako barvne kot črno-bele strani. Tiskanje devet strani "mešanega" poslovnega poročila je tako trajalo dve minuti in 26 sekund, medtem ko je stari model 2500 za to potreboval dve minuti in 49 sekund. Razlika je vsekakor minimalna in tiskalnik je v konkurenci cenejših barvnih laserskih tiskalnikov še vedno daleč najpočasnejši. Tudi če kot merilo vzamemo čas tiskanja prve strani (29 sekund za stran besedila) ali tiskanje v postscriptu, pri čemer tiskanje Monitorjeve naslovnice v formatu PDF traja več kot pet minut.

Kakovost tiska je po eni strani zelo dobra, po drugi pa slaba. Črno-belo tiskanje je namreč zelo natančno in kljub ločljivosti le 600 pik na palec so podrobnosti velikosti dveh pik zelo dobro vidne (tudi zato, ker tiskalnik ne varčuje z barvilom in tako lepo prikaže tudi najtanjše črte). Barvno tiskanje pa ne dosega ravni, ki bi jo pričakovali od tiskalnika tako renomiranega izdelovalca. Na barvni fotografiji natančno oko opazi vodoravne lise, pri preizkusu barvne pravilnosti (odtis že omenjene Monitorjeve naslovnice) pa je videti, da barve "vlečejo" na zeleno, pa tudi črna ni popolnoma črna, kot bi morala biti.

Preizkušeni tiskalnik je bil testni model, izdelan in dobavljen še pred začetkom uradne prodaje, zato lahko morda nekaj težav z barvno pravilnostjo pripišemo temu. Ne nazadnje smo imeli z njim tudi nekaj drugih težav, tako z gonilniki kot z vgrajeno strojno programsko opremo. Pri prodajnih modelih vsaj težav z zanesljivostjo ne bi smelo več biti.

Za konec se pomudimo pri dobri strani tiskalnika - nizki ceni. Osnovni model brez omrežne kartice stane le dobrih 130.000 tolarjev; to pomeni, da je (zaenkrat) najcenejši barvni laserski tiskalnik na trgu (spodnesel je Samsungov model CLP-500). Omenimo še, da je cena odtisa ugodna, primerljiva z najcenejšimi odtisi v tej kategoriji tiskalnikov.

HP Color Laserjet 2550

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto črno-belo, 4 barvno.

Tehnične lastnosti: Osnovni model 2550L 125 listov (večnamenski podajalnik); PCL6, postscript 3; 64 MB/ 192 MB; USB.

Cena: Osnovni model 2550L 131.600 tolarjev, model 2550Ln 158.400 tolarjev, model 2550n 184.606 tolarjev.

Cena natisnjene strani A4: 4,81 tolarjev (čb), 21,04 tolarja (barvno).

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11 in DISS, www.diss.si, (01) 280 66 10.

Za: Natančen črno-beli tisk, ugodna cena.

Proti: Slaba kakovost barvnega tiska, počasnost, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji