Objavljeno: 2.11.2006 12:55 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Oktober 2006 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett Packard Photosmart A430 in A516

Majhni tiskalniki formata 10 × 15 se kar nekako držijo na prodajni paleti izdelovalcev brizgalnikov. Še več, menda se v tujini dokaj dobro prodajajo, čeprav za naš trg tega nikakor ne moremo trditi. Kakorkoli že, preizkusili smo najnovejša tovrstna Hewlett-Packardova izdelka - Photosmart A430 in A516.

Gre za namenska foto tiskalnika, ki za uporabo skorajda ne potrebujeta računalnika, pa tudi ne omrežnega napajanja, saj lahko obema dokupimo akumulator. Podobna tiskalnika, HP Photosmart 420 in 475, smo že preizkusili, po zunanjosti sta skorajda povsem enaka. No, nova "Aja" imata priročen ročaj, ki se ga da lepo pospraviti in sta zato dobro prenosljiva (smiselno sicer le, če ste dokupili tudi akumulator). Pri modelu A430 se v kompletu skriva tudi digitalni fotoaparat (tako kot se je pri 420), ki je pravzaprav sestavni del tiskalnika, saj prek zaslončka na aparatu upravljamo tiskalnik. Sam fotoaparat je sicer preprost, pa vendar za tiste, ki še nimajo svojega fotoaparata, dovolj dober za začetek. Bralnika kartic na tiskalniku ne bomo našli, namesto tega je na voljo priklop USB za komunikacijo PictBridge. Po želji lahko dokupimo še modul bluetooth, za tiskanje slik iz mobilnih telefonov. Tiskalnik lahko priklopimo tudi na televizijo in si s priloženim daljinskim upravljalnikom z udobne razdalje ogledamo vsebino vstavljene pomnilniške kartice. Model A516 namesto fotoaparata za upravljanje uporablja kar vgrajen mali barvni zaslon. Za pregledovanje slik je dokaj dober, za iskanje morebitnih napak pa žal premajhen. Kljub temu lahko slike obračamo ali pa izberemo določen del slike, ki ga želimo natisniti. Poleg povezave PictBridge bomo na tiskalniku našli še bralnik kartic.

Kakovost odtisa sicer ni ravno vrhunska. Če si sliko podrobneje ogledamo, hitro opazimo, da so podrobnosti slabo vidne, raster pa malce preveč. Predvsem pa ima težave s sivinskimi odtenki; to ne čudi, če vemo, da je vgrajena le ena tribarvna kartuša, ki ne vsebuje črne barve. Slednjo (in njene odtenke) tiskalnik torej zameša sam. Barve so sicer dovolj žive, le temnejši odtenki zelo izstopajo. Iz istega razloga si tiskalnika za tiskanje vzameta precej časa, saj za eno fotografijo porabita minuto in petinštirideset sekund.

Za hitro in preprosto tiskanje fotografij se oba tiskalnika dobro obneseta. Za fotografije boljše kakovosti pa je treba poseči po večjih tiskalnikih. Slednji bodo tudi sicer bolj uporabni in univerzalni, saj bomo lahko z njimi tiskali tudi še kaj drugega, ne samo fotografij.

Hewlett Packard Photosmart A430 in A516

Vmesniki: USB.

Cena: Photosmart A430 37.900 tolarjev, Photosmart A516 24.900 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije: Nismo je imeli možnosti izmeriti.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Priklop na tv (model A516), prenosljivost.

Proti: Slabo tiska črne odtenke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji