Objavljeno: 9.8.2005 16:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Laserjet 1022

Del nove Hewlett-Packardove serije Laserjet 102x je tudi model 1022. Na videz je skoraj enak modelu 1020, vendar se po notranjosti modela kar precej razlikujeta.

Tiskalnik je zelo majhen, pripraven za na vsako mizo, in premore zunanjo pokrito kaseto za do 250 listov. Vendar njegov dodatni podajalnik ni namenjen le zajemu po ene predloge (papirja, kuverte), ampak jih lahko zajema do deset. Mehanizem je tudi nekoliko bolj robusten in je namenjen tiskanju do 8000 strani na mesec (model 1020 pa 5000), čeprav je kaseta z barvilom enaka. Mehanizem je pravzaprav povsem drugačen, saj zmore ločljivost polnih 1200 pik na palec, hitrost "vrtenja" pa znaša 18 strani na minuto, kar je za spodnji cenovni razred zelo veliko. Še posebej, če upoštevamo tudi čas izpisa prve strani, ki znaša le osem sekund in smo jo na preizkusu tudi potrdili.

Poleg GDI je na voljo tudi opisni jezik PCL, priloženi pa so tudi gonilniki za MacOS. Zaradi drugačnega jezika je na voljo tudi večji pomnilnik (8 namesto 2 MB), vendar za tiskanje bitnih slik v polni ločljivosti ne zadostuje. Da nismo mogli natisniti bitne strani formata A4, še nekako razumemo, presenečeni pa smo bili, da je imel tiskalnik težave tudi pri tiskanju slike, velike le 10 × 15 cm. Še posebej, ker tiskalnik (oz. gonilnik) pravzaprav ni javil napake, le avtomatsko (brez opozorila!) je znižal ločljivost in sliko natisnil v 600 pikah na palec. No, res pa je, da s črno-belimi laserskimi tiskalniki le redko tiskamo bitne slike, razen seveda če so del poslovnih predstavitev... Kakovost visokoločljivega tiskanja je sicer dobra in vidne so tudi podrobnosti velikosti ene pike, raster pa je vendarle še vedno dobro viden.

Model 1022n, ki smo ga preizkusili, ima vgrajeno tudi omrežno kartico (na voljo pa je tudi model z brezžičnim vmesnikom). Zanimivo, da je tiskanje prek njega malenkost počasnejše in sicer se to pozna pri tisku prve strani; prek omrežnega vmesnika se prva stran natisne v 11 sekundah in ne osmih, kakor prek USB. Sicer pa je omrežna namestitev tipično (za HP) enostavna in samodejna, kar lahko samo pohvalimo.

Če potrebujete namiznega malčka, ki lahko stoji tudi na oddaljeni mizi (omrežni vmesnik) in mora tiskati tudi natančne podrobnosti, je Laserjet 1022 pravi tiskalnik. Seveda pa boste za te priboljške (v primerjavi z najcenejšimi, med katerimi so tudi Hewlett-Packardovi modeli), tudi nekoliko več plačali. Predvsem s ceno odtisa, ki je med tiskalniki tega cenovnega razreda med najvišjimi.

Hewlett-Packard Laserjet 1022

Hitrost: 9

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 4

Cena izpisa: 3

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 18 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 (pokrit pladenj) + večnamenski podajalnik; GDI, PCL 5e; 8 MB.

Cena: 43.200 tolarjev, model 1022n 65.760 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 8,16 tolarja.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners

Za: Tiho in hitro delovanje, preprosta raba, zelo hitro prebujanje.

Proti: Visoka cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji