Objavljeno: 11.3.2005 14:41 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2005 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Deskjet 6840

Najmočnejši Hewlett-Packardov brizgalnik, Deskjet 6540, je dobil še nekoliko nadgrajeno različico, namenjeno nekoliko zahtevnejšim poslovnim okoljem. Deskjet 6840 premore tudi omrežni in brezžični vmesnik, poleg tega je priložen tudi obračalnik za tiskanje na obe strani, ki ga je bilo treba pri modelu 6540 dokupiti.

6840 je enako hiter kot model, ki ga je nadgradil, kar pomeni, da gre za enega najhitrejših brizgalnih tiskalnikov na trgu. Predvsem izstopa pri tiskanju besedila, saj pet strani v privzeti kakovosti natisne v manj kot minuti, še veliko hitreje (23 sekund) pa, če izberemo najslabšo kakovost (draft). Pri tem je kakovost za poizkusne odtise popolnoma zadovoljiva. Tudi poslovni izdelki so natisnjeni zelo hitro, saj za devet strani poslovnega poročila v privzeti kakovosti potrebuje le nekaj več kot dve minuti. Vendar pa se tiskanje precej upočasni, če izberemo najboljšo možno kakovost, oz. pri tiskanju fotografij (kjer tako kakovost pravzaprav edino potrebujemo). Za brezrobo fotografijo velikosti 10 × 15 cm (na svetleč papir) potrebuje dve minuti in 40 sekund, to pa je več kot dvakrat počasneje od najhitrejših brizgalnikov na trgu.

Kakovost tiska je zelo dobra, predvsem na navaden papir, medtem ko kakovost fotografij nekoliko zaostaja za konkurenco. Vendar pa so fotografije zato precej bolj trajne in ne zbledijo tako hitro kot pri nekaterih konkurentih.

Preizkusili smo vgrajeni obračalnik in ugotovili, da je uporaben le, če imate veliko časa. To pravzaprav velja za vse brizgalne tiskalnike, ki znajo tiskati na obe strani, saj ne smejo tiskati prehitro, da se barvilo ob tiskanju na drugi strani ne bi razlilo oz. zapackalo. Deskjet 6840 po vsaki natisnjeni lihi strani "počiva" 20 sekund in s tem suši izdelek, nakar ga povleče nazaj in potiska še na drugi strani. Končni rezultat je, da za deset strani besedila potrebuje 5 minut, to pa je precej več kot dvakrat počasneje, kakor če bi izdelek natisnili na eno stran. Enako je počasno tudi tiskanje na obe strani v barvah, saj smo za 18 strani poslovnega poročila potrebovali celih 9 minut (namesto štirih, kolikor bi trajalo tiskanje na eno stran).

Omrežna namestitev tiskalnika je enako enostavna kot prek vmesnika USB, saj namestitveni program tiskalnik (po tem, ko od strežnika DHCP pridobi številko IP) sam najde. Nanj lahko tiska vsak uporabnik v omrežju, ki mu namestimo gonilnike, lahko pa mu tiskalno vrsto namestimo tudi na strežnik. Omenimo še, da je enako enostavna tudi namestitev prek brezžičnega omrežja (kjer pa se moramo vendarle nekoliko "poigrati" z varnostnimi nastavitvami). Podprt je standard hitrosti 54 Mb/s - 802.11g.

Hewlett-Packard Deskjet 6840

Hitrost: 9.

Kakovost izpisa: 9.

Opremljenost in enostavnost dela: 9.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični.

Izmerjena cena ČB odtisa: 33 tolarjev.

Izmerjena cena barvnega odtisa: 86 tolarjev.

Cena: 77.254 tolarjev.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners, 080 17 30.

Za: Zelo hitro črno-belo tiskanje. Odlično tiskanje na navaden in zelo dobro na poseben papir. Prepoznavanje vrste papirja, kaseta za papir. Možnost dokupa foto glave. Možnost tiskanja do roba. Obračalnik, omrežni in brezžični vmesnik.

Proti: Počasno tiskanje v najboljši kakovosti. Zunanji napajalnik.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji