Objavljeno: 4.2.2007 13:05 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Januar 2007

Googlova skicirka

Google zadnje čase širi svojo ponudbo predvsem skozi nakupe. Tako ni presenetljivo, da program Google SketchUp, ki omogoča uporabnikom dodati tridimenzionalne modele zgradb v Google Earth, ni nastal v njihovih vrstah, temveč so ga kupili od podjetja @Last Software.

Polna različica se zdaj imenuje SketchUp Pro 5 in stane 469 evrov; to nam takoj pokaže, da gre za popolnoma profesionalen program, ki ni ravno namenjen rabi doma. Če vas zanima, lahko prenesete preizkusno različico, ki je omejena na osem ur delovanja (pognanega programa, vmes ga lahko poljubno mnogokrat ugasnete za poljubno dolgo).

Čeprav je SketchUp (brez Pro) namenjen predvsem uporabnikom Google Eartha, gre za splošnonamenski program za 3D risanje. Odlikuje ga predvsem odličen sistem za premikanje kazalca, ki izredno olajša risanje v vseh treh dimenzijah hkrati. Kazalec se samodejno lepi na osnovne geometrijske osi (če mu z uporabo tipkovnice ne ukažemo drugače), na ploskve in na kontrolne točke (oglišča, središča daljic ...). Ko se sistema privadimo, je izredno enostaven in intuitiven, še predvsem, če se zadovoljimo s približnimi merami objektov (pravzaprav je programu ime Skicirka, kajne?). Možno je tudi vnašanje točnih dimenzij, a bo tako delalo le malo uporabnikov.

Druge odlike SketchUpa so enostavno spreminjanje dimenzij objektov s sistemom porini-potegni (izberete ploskev in jo premaknete v prostoru; vse, kar je pripeto na to ploskev, se samodejno prilagaja) in enostavno barvanje površin s teksturami. Odlična je tudi vgrajena pomoč. Dokaj omejeno je delo s krivuljami, namenoma slabe (da program ni prevelika konkurenca profesionalnemu bratu) pa so tudi možnosti izvoza. Kaj dosti se vseeno ne smemo pritoževati, saj gre navsezadnje za brezplačen program.

Enostaven model lahko izdelate in postavite v Google Earth v četrt ure.

Google SketchUp 5.0.305

Kaj: Program za izdelavo tridimenzionalnih modelov.

Izdeluje: Google, sketchup.google.com.

Cena: Brezplačen.

Za: Intuitiven in enostaven vmesnik, možnost izvoza v Google Earth, cena.

Proti: Omejena podpora krivulj, omejene možnosti izvoza.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji