Objavljeno: 30.6.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Junij 2009 | Teme: telefon, google

Google Sync

Google ponuja silno veliko brezplačnih storitev. Nekatere so dobro znane, druge manj. Med tistimi manj znanimi se najdejo pravi biseri in eden izmed njih je tudi Google Sync. Ta storitev omogoča, da brez dodatnega programa na računalniku sinhroniziramo stike, in pri nekaterih telefonih tudi koledar, med Gmailovim računom in prenosnim telefonom.

Google Sync je seveda "beta", kot večina drugih Googlovih storitev. Toda kot smo že vajeni, to ni težava in ne pomeni, da ni dokončana. Storitev ni sicer nič revolucionarnega, saj jo v podobnih oblikah ponujajo tudi drugi. V Sloveniji, na primer, ima Mobitel podobno storitev, ki jo imenujejo M:Rokovnik (moj.mobitel.si/mrokovnik), med tujimi pa je zelo znana storitev Zyb (www. zyb.com). Obe delujeta zelo podobno kot Google Sync, vendar ima ta pred njima prednost, če smo tudi sicer uporabniki Googlove poštne storitve Gmail. Omenimo tudi, da storitev povsem brez težav deluje tudi z Google Apps.

Storitev deluje na večini priljubljenih telefonov, tako med podprtimi najdemo Nokie s Symbian S60 in "navadne" Nokie, telefone znamk Sony Ericsson, Blackberry, telefone z Windows Mobile in, kakopak, tudi iPhone. Za natančnejši seznam podprtih telefonov je najbolje preveriti Googlovo pomoč. Google Sync začnemo uporabljati tako, da najprej ustrezno nastavimo mobilni telefon. To pomeni, da naredimo nov profil za sinhronizacijo, vnesemo podatke o strežniku, uporabniško ime in geslo ter še nekaj podrobnosti. Postopek je natančno opisan v pomoči za Google Sync. Nato sprožimo sinhronizacijo in tako naredimo varnostno kopijo podatkov s telefona na Gmailov račun. Nato lahko podatke o stikih in telefonske številke urejamo v spletnem brskalniku in, kar je zelo pomembno, združujemo. Torej, če imamo nekoga dodanega kot stik na Gmail in ima vnesen e-poštni naslov in nato še enkrat tega istega človeka, ki ima vnesen samo telefon, ju lahko združimo v en stik z vsemi podatki. Ko smo končali urejanje, spet sprožimo sinhronizacijo in urejeni podatki se prenesejo v telefon. Podatke lahko seveda spreminjamo tudi na telefonu in ob sinhronizaciji se bodo prenesli na Gmail. Pri preizkušanju nismo naleteli na težave in sinhronizacija je v obe smeri delovala odlično.

Nekateri telefoni, preizkušeno Sony Ericssoni, imajo možnost, da telefon nastavimo tako, da se samodejno sinhronizira. To je še posebej priročno. Google Sync je uporaben tudi, če uporabljamo več telefonov hkrati.

Google Sync

Kaj: Storitev za sinhronizacijo telefonskih podatkov.

Kje: www.google.com/sync.

Koliko: Zastonj.

Za: Podprto zelo veliko telefonov, enostavna raba.

Proti: Gotovo se najde kak telefon, pri katerem storitev vendarle ne deluje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji