Objavljeno: 27.2.2007 02:52 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens LifeBook E8210

LifeBook E8210 je zelo eleganten prenosnik s črno zunanjostjo, svetlo sivo notranjostjo in belo tipkovnico. Strojna oprema je odlična, priključkov pa veliko. Uporablja novi Intelov procesor Core 2 Duo pri 2,0 GHz, podprt z 1 GB pomnilnika, kar se pozna na dobrih rezultatih pri hitrostnih preizkusih. Le akumulator celote ne dohaja najbolje, z dobrimi tremi urami delovanja sodi nekako v povprečje pri primerljivih prenosnikih.

Disk je velik nadpovprečnih 120 GB, vključen je seveda zapisovalnik DVD?RW, ki ga lahko nadomestimo z dodatnim akumulatorjem (zanimiva možnost izbire!). Kot rečeno, je priključkov veliko, tu so štirje vmesniki USB (eden na desni strani prenosnika, trije zadaj), en vmesnik firewire, priključka VGA in S-video, en zaporedni vmesnik, dodan je celo vzporedni vmesnik. Na sprednjem robu računalnika je tudi infrardeči sprejemnik, zraven pa zvočni izhod ter vhod za mikrofon, levo od njih pa stikalo za vklop/izklop brezžičnega vmesnika WLAN. Računalnik je opremljen z vmesnikom bluetooth in navadnim modemom, ki ga poslovneži vendarle kdaj tudi še potrebujejo.

ATIjev Mobility Radeon X1400 z 256 MB pomnilnika dobro skrbi za grafiko, ločljivost je 1680 x 1050 (torej WSXGA+) na dobrem zaslonu (ki nima svetleče prevleke, kakršno uporabljajo številni novejši prenosniki) s 15,4-palčno diagonalo. Zaslon je dobro viden tudi pri širših kotih, predvsem v vodoravni smeri, malo manj v navpični. Grafična kartica povsem zadostuje za večino današnjih iger, žal pa veliko iger ne podpira visoke ločljivosti širokega zaslona, marsikdaj imamo na obeh straneh črna pasova.

Sama zgradba prenosnika je dobra, tudi tipkovnica je odlična. Tipke so prav trde in omogočajo dovolj hoda, da se hitro navadimo nanje. Pohvalna je postavitev tipke "Ctrl" tam, kjer mora biti, saj jo nekateri prenosniki zamenjajo s tipko "Fn". To je za vse, ki veliko uporabljajo bližnjice na tipkovnici, zelo nadležno. Sledilna plošča je solidna, enako velja za njene tipke - dve ožji imamo nad njo, dve večji pa spodaj, med slednimi pa je dvosmerna tipka, ki nadomešča kolesce na miški in se izkaže za uporabno, čeprav malce pretrdo. Na sredini tipkovnice ima tudi sledilno paličico, ki že postaja redkost.

Fujitsu Siemens LifeBook E8210

Poslovni indeks Winstone 2004: 27,6.

Večpredstavnostni indeks Winstone 2004: 31,3.

Trajanje delovanja: 3 ure 1 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36,0 x 26,0 x 3,5 cm, 2,5 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7200, 2,0 GHz, 1 GB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1600 x 1050 pik.

Cena: 2043 evrov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, opremljenost.

Proti: Trajanje akumulatorja, cena, nerodna postavitev treh vmesnikov USB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji