Objavljeno: 9.3.2005 14:26 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Lifebook E7010

Fujitsu-Siemens Lifebook E7010 je eleganten prenosnik, ki se odlikuje po tankosti, po teži pa bi ga lahko pogojno uvrstili celo v razred lahkih prenosnikov. Poganja ga mobilni Pentium 4 (s frekvenco delovanja 1,6 GHz) na matični plošči z naborom Intel 845 MP, ki odločilno prispeva k zelo dobremu rezultatu na hitrostnem preizkusu. Pomnilnika je 256 MB, nadgradimo pa ga lahko do 1 GB. Tudi 14,1-palčni zaslon je dober, vendar ima ločljivost le 1024 × 768 pik. Sliko zagotavlja ATI-jev Radeon 7500 z 32 MB namenskega pomnilnika.

Disk je velik solidnih 30 GB, vgrajeni akumulator pa zadošča za dobri dve uri in pol delovanja, pri energijsko varčnem načinu delovanja procesorja pa lahko ta čas podaljšamo na več kot tri ure. A to bomo dosegli le, če bomo akumulator resnično napolnili do konca. Pri 99 % napolnjenosti akumulatorja (če zaupamo prikazovalniku) se lahko ta čas skrajša skoraj za pol ure.

Izmenljiva enota CD-ROM kaže na to, da so pri Fujitsu-Siemensu res varčevali, saj je danes v večino prenosnikov vgrajen vsaj DVD-ROM, če že ne CD-RW ali kombinirana enota. Vsaj v tem cenovnem razredu, v katerega sodi E7010. Enoto resda lahko odstranimo, a z nekakšnim zatičem, ki je na prvi pogled premalo robusten. Namesto te enote lahko uporabimo drugo optično enoto, dodatni disk ali akumulator.

Na prenosniku najdemo obilje vmesnikov, od zaporednega in vzporednega prek PS/2 in VGA do infrardečega, firewire in dveh vtičnic USB. Vmesniki so razporejeni na zadnji strani pod pokrovčkom, ki žal pokriva tudi priključek za polnjenje akumulatorja. Tako medtem, ko ga polnimo, zmeraj razgalimo tudi vmesnike. Vmesnik firewire je na sprednji strani, poleg njega pa sta tudi vtičnici za mikrofon in slušalke. Slednja zagotavlja tudi digitalni izhod SPDIF. Sistem lahko razširimo z dvema karticama PC Card vrste II ali eno vrste III.

Tipkovnica je preveč popisana, saj ima na številskem delu (vrsta pod funkcijskimi tipkami) večina tipk štiri znake, nekatere celo pet. To je za povprečnega uporabnika, ki ne tipka na slepo, preveč, saj ne ve natančno, kateri znak se bo prikazal. Vnosna tipka (Enter) je premajhna, enako velja za vračalko. Drugače je občutek med tipkanjem kar dober. Solidna sledilna ploščica je postavljena ergonomsko - tik pred tipkovnico, tako da ostaja dovolj prostora za zapestja. Med tipkama sledilne ploščice je še gumb za premikanje po dokumentih, ki pa je odločno pretrd. Za tipkovnico leži v okroglih vdolbinah pet tipk za priklic nekaterih programov. Za tipkovnico je tudi zaslonček LCD, ki prikazuje stanje akumulatorja.

Varčevanje se pozna tudi na priloženi programski opremi, saj razen Windows 2000 in nekaj manjših pomožnih programov in programa DeskView za uporabo v podjetjih, v katerih imajo veliko namiznih in prenosnih računalnikov iz podjetja Fujitsu-Siemens, niso priložili nič omembe vrednega oziroma uporabnega. Priložen pa je čitalnik pametnih kartic v obliki kartice PC Card, s katerim lahko tudi beremo in pišemo na kartice SIM mobilnih telefonov. To omogoča priložena preizkusna različica programa SIMedit.

Fujitsu-Siemens Lifebook E7010 je vsekakor zanimiv prenosnik, pri katerem pa je izdelovalec glede na ceno morda vseeno nekoliko preveč varčeval. Nekateri tekmeci s podobnimi merami danes ponujajo več po enaki ali celo nižji ceni.

Fujitsu Siemens Lifebook E7010

Mere: 30,8 × 26,4 × 3,5 cm, teža 2,6 kg.

Značilnosti: Pentium 4 1,6 GHz, 256 MB RAM, 30 GB disk, CD-ROM 24x.

Zaslon: 14,1-palčni, aktivna matrika, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 2 h 41 min (3 h 8 min SpeedStep).

Hitrost: 39,8.

Cena: 715.342 tolarjev.

Prodaja: Siemens Slovenija, www.siemens.si, (01) 474 61 00.

Za: Hitrost, čitalnik pametnih kartic.

Proti: Nekoliko skromnejša opremljenost glede na ceno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji