Objavljeno: 24.5.2006 17:56 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Junij 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000

AOpnova okostja (barebone) za prenosnike so med izdelovalci, ki v svojih prenosnikih uporabljajo izdelke OEM drugih izdelovalcev, očitno silno priljubljena. Po prenosnikih Solonote in Prestigio, ki temeljijo na AOpnovi osnovi, je prenosnik v enakem ohišju predstavil tudi Fujitsu Siemens, ki se je pri prenosnikih Amilo, namenjenih spodnjemu cenovnemu razredu, že v preteklosti opiral na partnerje OEM. Amilo Pro V2000 je tako vgrajen v enako ohišje kakor prej omenjena konkurenta, a to mu lahko štejemo kvečjemu za prednost, saj sodi ohišje med robustnejše, ob tem pa je prenosnik vseeno manjši od nekaterih podobno zasnovanih prenosnikov.

Opremljenost je povprečna: Intelov procesor Pentium M s taktom 1,4 GHz sodi že na železni repertoar prenosnikov spodnjega in srednjega razreda, podobno velja tudi za kombinirano optično enoto, 256 MB pomnilnika in 40-gigabajtni disk. Zaslon z diagonalo 15,1 palca ima ločljivost 1024 × 768 pik, za obdelavo grafičnih podatkov pa poskrbi kar Intelov sistemski nabor, ki si med delovanjem odščipne od 8 do 64 MB pomnilniškega prostora.

Amilo Pro V2000 je dokaj spodobno opremljen z vmesniki: izmed manj običajnih moramo omeniti vmesnik firewire, ki v spodnjem, pa tudi srednjem cenovnem razredu še ni samoumeven, prenosnik pa ima tudi infrardeči vmesnik. Vmesnik WLAN podpira povezovanje v omrežja 802.11b, ne podpira pa hitrejšega prenosa podatkov, ki ga omogoča standard 802.11g. Zmožnosti prenosnika lahko razširimo z eno kartico PC Card vrste II. Uporabniki digitalnih fotoaparatov, ki uporabljajo kartice Secure Digital ali MemoryStick, pa bodo s pridom uporabljali čitalec za ta dva formata kartic, ki je v prenosnik že vgrajen.

Tipkovnica se pri delu nekoliko upogiba, a ne toliko, da bi bilo res moteče. Slovenski znaki so dotisnjeni na angleško razporeditev tipk, posledica tega pa je "gneča" na nekaterih tipkah, saj so na eni tipki lahko tudi po štiri znaki in več. Boljša bi bila tipkovnica s pravim slovenskim naborom, kot jo imata (po zasnovi enaka) Solonote in Prestigio, pa tudi večina drugih Fujitsu Siemensovih prenosnikov. Sledilna ploščica je povprečna, ob dveh tipkah pa ima tudi štirismerni gumb za pomikanje drsnikov v oknih.

Pri meritvah je najbolj zbodel v oči zelo dolg čas delovanja brez napajanja iz električne vtičnice. Na terenu bo novi Amilo deloval kar štiri ure in pol, to pa je vsekakor vrhunski rezultat. Rezultat v programu Business Winstone je malo nadpovprečen, s hitrostjo pa bo V2000 zadovoljil vse, razen najzahtevnejših.

Novi Fujitsu Siemens se, podobno kakor drugi prenosniki z enako osnovo, brez težav meri s konkurenti v spodnjem cenovnem razredu, po nekaterih lastnostih, predvsem času trajanja akumulatorja, pa tudi z najzmogljivejšimi prenosniki.

Fujitsu Siemens Amilo Pro V2000

Mere: 32,6 × 27 × 3 cm, masa 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,4 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD-ROM/CD-RW, WiFi 802.11b.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 4 h in 36 min.

Hitrost: 49,8.

Skupna ocena: 67.

Cena: 320.544 tolarjev.

Prodaja: Comtron, www.comtron.si, (02) 300 35 00.

Za: Čas trajanja akumulatorja, ugodna cena.

Proti: Nekoliko slabša tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji