Objavljeno: 27.2.2012 11:24 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor Februar 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook AH531/GFO

Ta Fujitsujev model sam izdelovalec uvršča med "vsestranske" prenosnike. Glede na cenovno pozicioniranje je to torej srednji razred. Tudi videz nam ne da občutka, da gre za prenosnik višjega razreda. Zaključek ohišja je visokega sijaja z nekakšnimi svetlečimi drobci pod lakiranjem, ki dodajo nekakšen občutek kovinske barve in vse skupaj izpade prav prijetno.

Že po pregledu ohišja, ki sicer deluje trdno in stabilno, pa se pojavijo prvi prstni odtisi, ki bodo očitno nekaj stalnega pri tem prenosniku. Krpica seveda ni priložena, torej prvo čiščenje opravimo kar z rokavom.

Po odprtju pokrova zaslona zagledamo najprej nadaljevanje svetlečega zaključka okoli tipkovnice in sledilne ploščice, potem opazimo tudi zaslon, ki je prav tako zaključen z visokim sijajem. Torej veliko odboja svetlobe, kar bo motilo pri uporabi v svetlejših prostorih ali na prostem. 15,6 palca velik zaslon prikazuje sliko v ločljivosti 1366 × 768 pik, sliko mu podaja Nvidia Geforce GT 525M z 1 GB lastnega pomnilnika. Delo bo opravljal Intelov i5 2410M procesor, ki teče pri 2,7 GHz, na voljo pa je tudi 4 GB vgrajenega pomnilnika.

Svoje želje bomo vpisovali prek tipkovnice, po kateri sicer udobno udarjamo, a pogrešamo nekoliko oblikovane tipke. Te so namreč popolnoma ravne, zato prsti ne drsijo na njihovo sredino, zaradi tega pride tudi do kakšnega nezaželenega pritiska sosednje tipke. Smerne tipke realno zavzemajo mesto treh običajnih in terjajo nekoliko navajanja, preden jih lahko uporabljamo slepo in jih ne iščemo. Sledilna ploščica žal ne deluje najbolje zaradi glasnih tipk, a deluje brez napak in težav. Po pregledu odprtega prenosnika je vidno že tudi kar nekaj prstnih odtisov in celo odtisov dlani okoli tipkovnice in sledilne ploščice.

Vgrajen je tudi 500 GB disk, na voljo je dovolj rež in priklopov, pa tudi brezžična omrežna kartica ter spletna kamera in seveda mikrofon in zvočniki, od katerih pa ni pričakovati pretirane kakovosti ali glasnosti. A vendar ima torej vse, kar naj bi vse stranski prenosnik tudi imel.

Kako se torej prenosnik odreže na testih. Grafični testi niso presenetljivi, četudi bi znali pognati kakšno manj zahtevno ali starejšo igro, pri novih, zahtevnejših, čudežev ne gre pričakovati. Procesorska moč bo zadostovala za vsa naša običajna opravila, naj bo prenosnik doma ali pa ga odnesemo s seboj v službo, četudi ga ne bi uporabljali za zahtevnejša opravila. Avtonomija baterije celo nekoliko preseneti, saj prenosnik zdrži skoraj pet ur brez vnovičnega polnjenja, kar je pravzaprav že zadovoljivo. Baterijska moč je verjetno nekaj boljša tudi na račun tega, da lahko na nekaterih USBjih tudi ob ugasnjenem prenosniku nekaj energije podarimo svojemu telefonu.

Prenosnik ima torej resnično vse, kar potrebujemo. Je vsestranski, če prištejemo še cenovno dosegljivost, bomo morda požrli tudi to, da bomo nekaj časa na dan namenjali tudi poliranju ohišja, polnega prstnih odtisov. Vsekakor pa gre za soliden prenosnik po dosegljivi ceni.

Fujitsu Lifebook AH531/GFO

Hitrost (SYSmark Productivity): 124.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 185

Trajanje delovanja: 4 ure 49 minut.

Mere: 33,5 × 24,0 × 3,54 cm, 2,44 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 2410M, 2,70 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,6 palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows home premium.

Cena: 530 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Za: Cena, avtonomija baterije.

Proti: Tipke na sledilni ploščici in tipkovnici, slabi vidni koti na zaslonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji