Objavljeno: 27.6.2017 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2017

Fujifilm X-T20

Fujifilmovi brezzrcalni digitalni fotoaparati so že od samega začetka nekakšen razred zase. V primerjavi s konkurenco uporabljajo tipala z nekoliko drugačno razporeditvijo svetlobnih elementov, zaradi katere ne potrebujejo nizkopasovnega svetlobnega filtra, to pa prinaša nekoliko večjo ostrino.

Ti aparati se od večine tekmecev razlikujejo tudi po načinu upravljanja. V podjetju se namreč že od začetka zgledujejo po starejših analognih aparatih in merijo na uporabnike, ki želijo hiter in učinkovit dostop do glavnih parametrov fotografiranja – čas, zaslonke in občutljivosti. Te so postavili na samostojna kolesca in so nam ves čas na voljo, lahko pa jih na omenjenih kolescih vsako posebej prestavimo na samodejno delovanje. Izkupiček je res intuitivno upravljanje, zanimivo, da ima prožilo na sredini tudi navoj za stara žičnata prožila.

Zadaj najdemo zaslon, občutljiv za dotik, česar sami niti ne bi potrebovali. Dobrodošla je možnost nagibanja zaslona, navzdol za 45 stopinj ali navzgor za devetdeset. Nad zaslonom je še digitalni okular, ta je večji od navadnih optičnih okularjev pri cenejših DSLRjih. Po ohišju je dodanih še kar nekaj tipk, te lahko prek menijev praktično vse prilagodimo svojim željam.

Aparat uporablja enako tipalo kot pri dražjih modelih te generacije, torej X-Pro2 in X-T2. Ponuja res odlično kakovost fotografij ob zelo zglednem šumu in dobrem dinamičnem razponu. S to novo generacijo aparatov so izboljšali tudi zajem videa, konkretno lahko snemamo video 4K pri 30 slikah na sekundo (ali tudi manj, denimo 24). Tu je sicer občutna omejitev pri času snemanja, konkretno deset minut. Pri FullHD je na voljo 60 slik na sekundo in čas zajema 15 minut. Kakorkoli, aparat je namenjen predvsem fotografom in ne snemalcem videa (kot, denimo, tokrat preizkušeni Panasonicov GH5).

Pri X-T20 so nekaj dela posvetili tudi sistemu samodejnega ostrenja. Ta je res izboljšan in v dobrih razmerah deluje zelo hitro in natančno, ima pa več težav v temnejših razmerah. Še najbolje deluje klasični način ostrenja na konkretno (največkrat središčno) točko, težave so predvsem pri konstantnem ostrenju.

Novi X-T20 sledi pred časom preizkušenemu X-T2 in mu po našem mnenju predstavlja zelo resno konkurenco, saj prinaša enako res odlično tipalo, v manjšem, a kljub temu zelo dobrem ohišju po zelo zgledni ceni. Fujifilm lahko pri tem pohvalimo, da so cene pri nas povsem primerljive cenam v tujini, kar pri večini drugih fotografskih znamk ne velja.

Fujifilm X-T20

Kaj: Digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: Do 6000 × 4000.

Tipalo: Efektivno 24 milijonov pik.

Velikost in vrsta tipala: 23,6 × 15,6 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,5.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 850 EUR (ohišje).

Za: Kakovost fotografij, kakovost ohišja, upravljanje, velikost in teža.

Proti: Ostrenje v slabih svetlobnih razmerah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji