Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor November 2011

Firefoxova nova orodjarna

Pri Mozilli so spremenili označevanje različic svojih programskih paketov, zato je praktično vsak skupek večjih popravkov, novih funkcij in dodatnih orodij deležen nove "glavne" različice. Firefoxova sedmica prinaša več novosti, ki jih konkurenčni brskalniki (vsaj zaenkrat) ne premorejo.

Razvijalci spletnega brskalnika Firefox so se tokrat prav zares lotili njegove rakave rane, ki ga pesti že nekaj let. Gre za nenadzorovano porabo pomnilnika, saj je lahko omenjeni brskalnik v preteklosti dobesedno ugonobil računalnik. Veliko število nameščenih dodatkov in odprtih oken je namreč pomenilo visoko porabo pomnilnika, in ta se je s časom še povečevala (čim dlje je bil Firefox odprt, tem več pomnilnika je porabil). Skupnost uporabnikov se je zadnje čase borila proti omenjeni težavi z dodatkom, imenovanim Memory Restart (http://bit.ly/memory276), ki je uporabnika opozoril na to, da je poraba pomnilnika presegla razumne meje in je čas za vnovični zagon brskalnika.

Dodatek Memory Restar je uporabnika na čezmerno porabo pomnilnika opozarjal tudi tako, da je tekstovne vsebine spletnih strani obarval rdeče.

S Firefoxom 7 je težava odpravljena, še več, omenjeni brskalnik naj bi bil celo eden najučinkovitejših, kar zadeva delo s pomnilnikom. Pri Mozilli so izmerili, da se bo poraba pomnilnika med brskanjem v povprečju znižala za 20 do 30 odstotkov glede na predhodne različice, nekateri zahtevnejši uporabniki pa bi jo lahko celo prepolovili. Tudi pisec teh vrstic navadno uporablja 10 in več odprtih zavihkov v brskalniku, spremljanje Upravitelja opravil (Task manager) pa razkrije, da vsako zaprtje zavihka v brskalniku sprosti nekaj pomnilnika. Funkcija MemShrink torej odlično odpravlja svoje delo, saj smo po uri delovanja brskalnika in več odprtih spletnih straneh zaznali porabo tik nad 100 MB pomnilnika, različica 6 pa je za enak prikaz potrebovala skoraj 200 MB pomnilnika. Za primerjavo lahko navedemo, da se je Internet Explorer za to opravilo zadovoljil z nekaj več kot 150 MB pomnilnika, daleč največji požeruh pa je bil Chrome, ki je za prikaz vsebinsko bogatih spletnih strani zahteval več kot 400 MB delovnega pomnilnika.

Izboljšana sinhronizacija med platformami

Že Firefox 4 je postregel s težko pričakovano funkcijo Sync, ki je uporabnikom omogočila sinhronizacijo vsebin brskalnika med različnimi računalniki. Tako smo lahko med namiznim računalnikom, prenosnikom in mobilnikom prenašali povezave do priljubljenih spletnih strani, gesla in druge nastavitve. Stvar je sicer na računalnikih delovala, le pri mobilnih napravah je bilo več težav, saj samodejne posodobitve nastavitev svoje naloge niso opravljale kot oglaševano in jih je bilo treba pognati ročno ali pa so celo sporočale napake. Firefox 7 je sinhronizacijo vsebin nadgradil s t. i . instant Sync, ki to nalogo opravi takoj in brez zamika. Če imamo mobilni telefon z operacijskim sistemom Android in uporabljamo aplikacijo Firefox for Android (http://bit.ly/firefoxmobile 276), se nam ob uvrstitvi spletne strani med zaznamke ta v hipu prikaže tudi v namizni različici brskalnika na našem računalniku.

Sinhronizacija deluje z zaznamki, gesli, nastavitvami, zgodovino brskanja in odprtimi zavihki.

Sinhronizacija bo poskrbela tudi za samodejno prijavo na spletne strani, ki od nas zahtevajo vnos uporabniškega imena in gesla, če smo seveda tako želeli v nastavitvah.

Prikaz ali skrivanje spletnih naslovov

Za uporabnike, ki sovražijo vnašanje dolgih spletnih naslovov, imamo manjšo tolažbo. Firefox 7 v naslovni vrstici odpravlja začetni vnos http://, saj se večina spletnih domen začne z www. ali celo brez te predpone (npr. twitter.com). Tako lahko pri vnosu prihranite kar do deset pritiskov tipk na tipkovnici, prav tako pa se za toliko znakov podaljša prikaz naslova spletne strani.

Če v naslovno polje kopirate povezavo, ki vsebuje del http://, se prikaz tega obnovi. Velja pa opozoriti, da se naslovi varnih strežnikov, ki se začno s https://, še vedno prikazujejo v celoti.

Kljub temu pa Firefox 7 dopušča možnost neuporabe zgolj kratkih spletnih naslovov. Do nje se prebijemo, če v naslovno vrstico vtipkamo about:config in izbiro potrdimo s tipko Enter. Odpre se nam meni naprednih nastavitev, v katerem se prebijemo do vnosa browser.urlbar.trimURLs. Le-tega dvokliknemo in vrednost spremenimo v False. Spletni naslovi bodo zopet vidni v svoji polni dolžini.

Novosti v Firefox 8

Če se bodo Mozillini razvijalci držali začrtanih rokov, naj bi že novembra izšla nova različica brskalnika Firefox, tokrat z oznako 8. Med napovedanimi izboljšavami izstopa področje dodatkov, saj naj bi nova različica brskalnika samodejno blokirala dodatke nepreverjenih ponudnikov, s čimer naj bi bilo znatno bolje poskrbljeno za varnost uporabnikov in boljšo uporabniško izkušnjo. Pri nadgradnji na najnovejšo različico brskalnika bodo takšni dodatki samodejno onemogočeni, kljub temu pa bo uporabnik še vedno imel možnost, da jih ročno omogoči. Preizkusno različico novega brskalnika, ki je trenutno še v razvojni fazi, si lahko prenesete s spletnega naslova www.mozilla.org/firefox/all-beta.html.

Pomagajmo razvijalcem

Firefox 7 uvaja tudi možnost Telemetry. Gre za tehnologijo, ki razvijalcem omogoča analizo uporabe brskalnika in odkrivanje vzrokov za težave v njegovem delovanju. Seveda moramo to možnost najprej omogočiti, podatki pa se k Mozillinim razvijalcem prenašajo v anonimnosti. Možnost Telemetry v Firefox 7 omogočimo tako, da se odpravimo v razdelek Orodja (Tools), Možnosti (Options) in Napredno (Advanced) ter na zavihku Splošno (General) izberemo vnos Pošlji podatke o delovanju (Submit perfomance data).

Do teh nastavitev se lahko dokopljemo tudi v naprednih nastavitvah about:config, če poiščemo vnos toolkit.telemetry.enabled in njegovo vrednost nastavimo na True.

Če nas zanima, katere podatke pošiljamo Mozilli, si lahko namestimo dodatek About:Telemetry (http://bit.ly/telemetry276). Ta nam grafično prikaže poslane informacije v obliki grafov delovanja.

Onemogočimo spletnim stranem, da bi vohunile za nami

O skrivanju spletnih dejavnosti pred spletnimi stranmi smo pisali že v prejšnji številki, zato tokrat nasvet le hitro ponovimo. Že Firefox 4 je uvedel možnost skrivanja lastnosti brskanja uporabnika pred spletnimi stranmi, žal pa je ta tudi v različicah Firefox 5 in 6 ostala privzeto izklopljena. V Firefoxu 7 je možnost Do-Not-Track privzeto aktivirana, zato smo nekoliko varnejši pred spletnimi oglaševalci in nadlegovalci.

Kljub temu se lahko kadarkoli prepričamo, ali je to varovanje vklopljeno. Odpravimo se v razdelek Orodja (Tools), Zasebnost (Privacy) in preverimo, ali je možnost Sporoči spletnim stranem, da ne želim sledenja (Tell webistes I do not want to be tracked) vklopljena.

Nadzor nad dodatki in razširitvami

Novejše različice brskalnika Firefox so poenostavile namestitev dodatkov in razširitev, posledično pa so uporabniku tudi "skrile" možnosti za njihovo upravljanje. Z dodatkom Classicish Add-on Manager (http://bit.ly/classic276) pridobimo nazaj klasičnega upravitelja dodatkov, znanega iz Firefoxa 4. Tako lahko z dodatki upravljamo, ne da bi se morali povezati na spletno stran, obenem pa so ohranjene vse funkcije za preverjanje združljivosti delovanja in onemogočanja problematičnih dodatkov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji