Objavljeno: 25.10.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2022

Finski skok v preteklost

Pred časom smo preizkusili Nokijino tablico T20, vendar imajo Finci na zalogi še več tovrstnih naprav. Žal se nam zdi, da gredo v napačno smer …

Z drastičnimi spremembami v življenjskem slogu, povezanimi s koronavirusom, so tablice dobile nekaj svežega zagona. To smo opazili tudi sami, ko smo spomladi naredili večji preizkus tega dela tržišča (aprilska številka Monitorja). Nanj se je takrat vrnila tudi Nokia, bolje rečeno podjetje HMD Global, ki ima pravico do uporabe te finske blagovne znamke. Konec lanskega leta smo tako preizkusili njihovo vstopno tablico T20, za katero smo zapisali, da je zgleden primer cenejše tablice, ki pa ne bo nikogar zares navdušila.

Po tihem smo od Nokie pričakovali, da bo prodajno linijo tablic razširila, ne pa, da jo bo – navzdol. Preizkusili smo torej novo tablico T10, ki se po zmogljivosti in ceni uvršča pod že dokaj poceni model T20 (zdaj je že na voljo prenovljeni model T21).

Nova tablica T10 tako meri na res najmanj zahtevne uporabnike. Predvidevamo, da bo zanimiva za podjetja, ki potrebujejo neke vrste pametno beležko, za dostavne službe, upravljanje v skladiščih, mobilne plačilne avtomate itd. Drugi ciljni razred so starejši uporabniki, ki potrebujejo le poceni in preprosto napravo za ogled videa ali kaj podobnega, in otroci, ki jim ne bi zaupali dražjih (in zmogljivejših) naprav.

Začeti moramo s strojno opremo, ki je po našem mnenju prepočasna. V uporabi je procesor Unisoc T606, prvič predstavljen pred tremi leti, zraven je še 3 GB pomnilnika. Premikanje po samem sistemu in menijih je še dovolj mehko, a se aplikacije, sploh malo zahtevnejše, precej počasi odpirajo. Na voljo je tudi sestava s 4 GB pomnilnika (in 64 GB prostora za datoteke, preizkušena sestava je imela le 32 GB), a menimo, da je tu procesor večja omejitev kot pomnilnik.

Nova Nokia T10 je zelo vstopna tablica, katere edini res pomembni prodajni adut je nizka cena.

Tablica je sicer malenkost zmogljivejša od dveh konkurenčnih vstopnih modelov, ki smo ju imeli na našem spomladanskem preizkusu (Blackview Tab 6 in Huawei Matepad T8), a vseeno gre za hitrostno raven, s katero večina uporabnikov ne bo zadovoljna. Prednost skromne strojne zmogljivosti je v razmeroma majhni porabi energije. Tablica sicer nima prav zmogljivega akumulatorja (5.250 mAh), kljub temu pa zdrži okoli 10 ur ogleda Youtuba ob najvišji svetlosti zaslona.

Kakovost izdelave je solidna. Ohišje tablice je seveda plastično, a s prijetno hrapavo zadnjo stranico, zaradi katere je nevarnost padca iz rok nekoliko manjša. Tablica deluje dovolj robustno, daje občutek, da bi utegnila »preživeti« tudi bolj grobo ravnanje, ni opaziti zvijanja ali upogibanja. Okoli osempalčnega zaslona je zelo veliko roba, kar ni videti elegantno, je pa morda spet lastnost, ki pripomore k trpežnosti.

Tablica ni pretirano lahka, pri vmesnikih pa sta na voljo standardni USB-C ter kombinirani vmesnik za slušalke in mikrofon. Zanimiva je tudi možnost uporabe pomnilniške kartice microSD (na kar smo z leti že skorajda pozabili). Brezžični vmesnik podpira standard do vključno Wi-Fi 5 (torej 802.11ac, tudi frekvence 5 GHz), ne pa tudi novejšega Wi-Fi 6 (802.11ax). Spredaj in zadaj sta podpovprečni kameri, sprednja, ki je koristna za video klice, podpira le ločljivosti do 720p.

Eden večjih minusov tablice je zaslon. Gre za zelo očitno poceni (celo cenen) zaslon, ki sicer uporablja matriko IPS, a vseeno ponuja sprane barve, slabe kontraste, zelo očitna pa je tudi nizka ločljivost 1.280 × 800 pik. Gostota pik je 189 pik na palec, kar bi se pred leti slišalo dobro (in je bistveno več kot pri računalnikih), a ker gre za manjšo napravo, ki jo držimo bliže obraza, se nizka ločljivost kar pozna. Še najbolj nas je zmotila pri branju – tako menijev kot spletnih besedil. Slaba je tudi najvišja svetlost, ki ni ravno visoka – gre do 450 cd/m^2, kar je sicer bolje od modela T20, a pod črto gre vseeno za zaslon, ki je slabši kot pri omenjenem modelu T20.

Nova Nokia T10 je zelo vstopna tablica, katere edini res pomembni prodajni adut je nizka cena. V času pisanja pri nas sicer še ni na voljo, cena pa naj bi bila okoli 170 evrov. To je dovolj malo, da si jo bo kdo omislil tudi »kar tako«, že v uvodu smo omenili nekaj mogočih uporab. Večini potencialnih uporabnikov pa vseeno priporočamo pogled v višje razrede.

Nokia T10

tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 170 EUR (32 GB/3 GB RAM).

Za: Cena, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost, zaslon, plastično ohišje, debel rob okoli zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji