Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus SX515W

Epsonova nova večnamenska naprava iz serije Stylus, model SX515W, se uvrsti v zgornji del ponudbe domačih večopravilnih brizgalnih naprav te znamke. Namenjena je zahtevnejšim domačim uporabnikom in manjšim pisarnam, vsaj tistim, ki potrebujejo kakovosten barvni tisk grafike. Izdelovalci se zavedajo, da je v uporabi vse več brezžičnih omrežij, in v svoje zmogljivejše naprave kot po tkočem traku dodajajo brezžične vmesnike, Epson pri tem ni nobena izjema. Poleg standardnega vmesnika USB pa so dodali še navaden omrežni vmesnik.

Navzven gre za elegantno črno napravo, katere pokrov je pokrit s svetlečo plastiko. Epson se hvali s kompaktnimi merami naprave, čeprav je primerljiva s podobnimi napravami drugih izdelovalcev. Levo od pokrova, pod katerim je optični bralnik (žal naprava nima samodejnega podajalnika), je razmeroma velik zaslon LCD (njegova diagonala meri 6,3 cm), ki je montiran na tečaju in ga lahko dvignemo za lažji ogled. Pod njem so funkcijske tipke za enostavno kopiranje in delo z nastavitvami, a jih ni prav veliko. Naprava ima tudi bralnik pomnilniških kartic (ki bere vse najbolj razširjene kartice), spredaj pa je tudi vmesnik USB tipa pictbridge za tisk neposredno iz fotoaparata. Izmerili smo tudi porabo energije in je razmeroma majhna, 3,3 W med mirovanjem in 14,4 W med tiskanjem. Za primerjavo omenimo porabo HPjevega Photosmarta (ki smo jo preizkusili prejšnji mesec), ta je 4,2 W med mirovanjem in 19,6 W med tiskanjem.

Novi Stylus je med najhitrejšimi napravami na naši tabeli. Pri izpisu besedila je celo na prvem mestu. Čeprav obljubljajo smešno visoko številko 36 strani na minuto (s čimer bi naprava prehitela tudi številne laserske tiskalnike) pa v praksi natisne 5 strani besedila v 32 sekundah (oziroma v 21 sekundah pri nastavitvi "Draft"), oziroma slabih 10 strani na minuto. Tudi pri uporabi barv je rezultat zelo soliden - devet strani dolgo poročilo (ki vključuje barvne poslovne grafikone) je natisnil v 58 sekundah in to je najboljši rezultat ta hip. SX515W je tudi pri uporabi svetlečega papirja in pri izpisu grafike (fotografij, vektorskih slik) med najhitrejšimi večnamenskimi brizgalnimi napravami.

Glede na zmogljivost in funkcionalnost naprave je tudi cena povsem solidna, 124 evrov. Edini resen minus je cena izpisa. Črno-beli tisk je še dokaj ugoden, ena stran velja 9 centov. Bistveno dražji pa je barvni izpis, kjer nas bo stran stala kar 56 centov.

Epson Stylus SX515W

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni, WLAN (802,11 B/G).

Cena: 123,89 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost tiska, hitrost fotokopiranja, cena črno-belega izpisa.

Proti: Cena barvnega izpisa, ni samodejnega podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji