Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus S20

Novi Epson Stylus S20 je zasedel mesto v razredu najosnovnejših Epsonovih brizgalnih tiskalnikov, kjer je izpodrinil predhodnika Stylus D78. Ponaša se z rahlo spremenjeno obliko ohišja in novim imenom. To pa je praktično tudi vse. Po natančnem pregledu specifikacij ugotovimo, da je novi model Stylus S20 malenkost hitrejši od predhodnika, vendar se v praksi izkaže, da med modeloma pravzaprav ni razlik.

Kot predhodnik tudi ta uporablja štiri ločene barvne kartuše. To omogoča nekoliko cenejše tiskanje. Najvišja ločljivost tiskanja pa je 5760 × 1440 pik na palec, to je več kot dovolj za tak tiskalnik. Ohišje je v primerjavi s predhodnikom lepše oblikovano, še vedno pa je med delovanjem nadležno glasen. Še posebej, kadar tiskamo v hitrem načinu.

Slednji je pogojno uporaben, saj je izpis zelo slabo viden. Podoben izpis bi dobili pri igličnem tiskalniku s posušenim trakom. To lastnost ima večina cenejših Epsonovih tiskalnikov, tudi predhodnik Stylus D78.

Seveda to ne velja za tiskanje v normalnem "počasnem" načinu, v katerem je odtis besedila zelo dober. Pri tiskanju petih strani dokumenta se čas s triintrideset sekund v hitrem načinu poveča na kar dve minuti in enaindvajset sekund.

Zelo dobro se obnese tudi pri tiskanju fotografij na navaden papir. Barve so lepo pravilne in žive. Če zanemarimo, da je takoj po tiskanju papir nekoliko moker in naguban, je izpis presenetljivo dober. Nekoliko manj prepričljivo deluje pri tiskanju na svetleč papir, saj izpis deluje nekoliko bledo. Najbolj opazna je črna barva, ki izpade nekoliko sivkasta. Vendar je treba upoštevati, da svetlečega papirja na takšnem tiskalniku verjetno ne bodo uporabljali ravno pogosto. Tudi tiskanje fotografij s Stylus S20 je precej dolgotrajno opravilo. Za tiskanje vektorske slike na navaden papir bo porabil nekoliko več kot osem minut in pol, za fotografije velikosti A4 pa več kot enajst minut. Tudi tiskanje fotografij standardne velikosti vzame kar tri minute in šestnajst sekund, če seveda tiskamo na navaden papir.

Epson Stylus S20 bo zadovoljil potrebe nezahtevnih uporabnikov, ki jim je največja skrb tudi nizka cena črno-belega izpisa.

Epson S20

Kaj: Piezo brizgalnik.

Hitrost: 2.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 6.

Vmesniki: USB.

Velikost: A4.

Cena: 84,18 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 9 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si,

Za: Dobra kakovost na navaden papir. Ločene barvne kartuše.

Proti: Glasno in počasno delovanje, slab odtis v hitrem načinu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji