Objavljeno: 24.2.2009 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2009 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Office BX-300f

Večopravilne brizgalne naprave so se v zadnjih nekaj letih zaradi padajočih se cen skorajda spremenile v potrošni material. Tako tudi izdelovalci razmeroma hitro menjavajo modele - od Epsona smo v kratkem času dobili kar štiri take naprave. Stylus Office BX-300f je nekje v sredini segmenta, tako po ceni kot po zmogljivosti. Namenjen je predvsem domačim pisarnam, ki poleg barvnega tiska občasno potrebujejo tudi optični bralnik in kopirni stroj. Črka X v imenu pa označuje, da ima naprava dodan tudi faks.

Na videz razmeroma prikupna naprava je odeta povsem v črno, v mešanico gladke in hrapave plastike. Zgornji del skriva samodejni podajalnik za papir - to je za ta cenovni rang zelo pohvalno. Spredaj najdemo majhen, dvovrstični zaslon, funkcijske tipke in številčnico. Menuji so zaradi majhnega zaslona (ki ni nič osvetljen) razmeroma nepregledni, sicer pa je uporaba naprave dokaj preprosta.

Po hitrosti je tiskalnik bolj na repu lestvice. Za pet strani navadnega besedila je potreboval minuto in 47 sekund, pri nastavitvi "draft" (ki je po kakovosti uporabna le za predogled dokumenta) pa le 24 sekund. Še počasnejši postane, ko mu podamo dokument v barvah. Za devet strani poslovnega poročila si je vzel kar 4 minute in 21 sekund - skoraj dve strani na minuto. Nič hitreje ni pri grafiki, kjer je za fotografijo standardne velikosti 10 × 15 cm potreboval minuto in tri sekunde, ob uporabi svetlečega papirja pa dve minuti in 35 sekund. Hitrost optičnega branja je sicer dobra, hitrost fotokopiranja pa povprečna.

Pri teh napravah pa je bolj kot hitrost v ospredju sama kakovost tiska. Ta je pri besedilu razmeroma slaba, saj so črke nekoliko nazobčane. Grafika pa je bistveno boljša. Sicer se pri sivinskih prehodih vidi nekaj rastra, barvni prehodi so dobri, enako velja za barvno pravilnost. Sploh kakovosten je tisk fotografij na svetleči papir - seveda moramo tiskalniku nastaviti, kakšen papir bomo uporabili.

Pri tisku grafičnih elementov pa nas zna BX-300f kar udariti po denarnici. Pri ceni barvnega izpisa je namreč na repu naše lestvice, saj stane ena stran kar dobrega pol evra. Črno-beli izpis je bistveno cenejši, pa tudi sama naprava je za to, kar ponuja, kar ugodna.

Epson Stylus Office BX-300f

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, faksirni.

Cena: 130 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Kakovost izpisa na svetleč papir, cena.

Proti: Hitrost izpisa, cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji