Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus DX9400F

Ko imamo v mislih Stylus DX9400F, se nam kar sama ponuja primerjava s starejšim modelom DX7450. Obe Epsonovi večnamenski napravi sta namreč narejeni na enaki tehnološki osnovi tiskalniškega dela, zaradi česar smo pričakovali podobne rezultate pri hitrosti in kakovosti izpisa. Razliko nakazuje črka "F" v imenu novejše naprave, ki pomeni faks. Dodan je še podajalnik papirja pri optičnem branju in nova zunanja podoba, to pa so tudi vse na prvi pogled vidne razlike.

Predvsem zaradi omenjenega podajalnika listov v formatu A4 je naprava nekoliko večjih mer in manj skladnega videza, a to ni tako pomembno kot čas, ki ga s tem pridobimo, ko želimo prebrati večje število dokumentov - naprava v dobri minuti skopira 3 ČB strani ali pa eno in še nekaj barvne. Velikost dokumentov lahko po želji spreminjamo - zmanjšamo na eno četrtino ali za štirikrat povečamo. Hitrost tiskanja je čisto povprečna, saj devet strani dolgo poročilo natisne v 2 minutah in četrt. Bolj se utrudi, če mu ukažemo tiskanje fotografij na svetlečem foto papirju - po dobrih 2 minutah in pol ne more ravno izzvati vzklikov navdušenja. Pri izbrani enaki, najboljši kakovosti, a navadnem papirju je popolnoma drugače, saj se lahko 10 × 15 cm velike slike nadejamo v 45 sekundah. V primerjavi z DX7450 je tudi optično branje potekalo precej hitreje, v povprečju kar za polovico.

Poleg tega, da DX9400F ne podira hitrostnih rekordov v tiskanju, je tudi precej glasen. Kadar nastavimo najslabšo kakovost (zlasti ČB) izpisa, lahko nežnejšim dušam sunkovito in hrupno jemanje listov deluje nekoliko strašljivo, neroden pa je tudi izmet papirja. Ob izbiri kakovostnejšega izpisa so taki strahovi odveč in lahko pričakujemo izdelek, primerljiv z drugimi napravami tega razreda. Barve seveda ne bodo takšne kot pri kakšnem foto tiskalniku, so pa zato prehodi dobri in ustvarjajo lep sivinski preliv. Podobno kot DX7450 se tudi ta naprava srečuje s težavami pri izpisu podrobnosti - te so bile na naši testni vektorski sliki bolj rjave kot pravilne črne.

Če vse skupaj premeljemo, je cena za večnamensko napravo okrog 170 evrov kar ugodna, še posebej, ker je oborožena tudi s faksom in bralnikom pomnilniških kartic. Tudi cena ČB izpisa je med nižjimi v tem razredu, vendar pa je zato barvni med najdražjimi. Nakup je torej odvisen od tega, kaj bolj potrebujemo.

Epson Stylus DX9400F

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, faks, omrežni, Wi-Fi (802.11 g/b).

Cena: 169,90 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 9 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 56 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena naprave, hitrost ČB kopiranja.

Proti: Glasnost, jemanje in izmet papirja pri nižji kakovosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji