Objavljeno: 25.4.2006 00:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus DX4850

Za malenkost zahtevnejše uporabnike ima Epson na voljo zmogljivejšo in za spoznanje bogatejšo večnamensko napravo DX4850.

Na zunaj je podobna DX3650, le da je DX4850 bogatejši za kak gumb in ima zaslon za določanje števila kopij in dodatni bralnik pomnilniških kartic. Ključna razlika je predvsem možnost tiskanja fotografij s pomnilniških kartic. Izbiro želenih fotografij so izvedli podobno, kot to že dlje časa počnejo pri Canonovih, pa tudi Hewlett-Packardovih tiskalnikih. Natisne se seznam slik, pod katerimi počrnimo ustrezne kvadratke in seznam položimo na optični bralnik.

Izboljšan je tudi optični bralnik, saj ima tokrat ločljivost 1200 pik na palec. Sama hitrost branja je le malenkost višja, saj za branje barvne strani porabi sedemintrideset sekund. Vendar pa se veliko bolje odreže pri barvnem fotokopiranju, saj porabi precej manj časa (štiri minute in tri četrt), to pa ga uvršča v zlato sredino. Kakovost optičnega bralnika je za odtenek boljša, revialno stran lepo prekopira brez poudarjenega rumenega ozadja in se pri kopiranju besedil nasploh odlično obnese.

Po sami kakovosti izpisa naj se ne bi razlikoval od DX3850, vendar smo opazili bistveno razliko pri tiskanju besedilne strani. Če besedilo pogledamo dovolj od blizu, hitro opazimo, da tiskalnik pušča prazne črte (ne gre za zamašene šobe, to smo preverili). Tako je besedilo videti dosti bolj nazobčano in bledo kot pri DX3850. Če se želimo temu ogniti, je treba v nastavitvah izbrati kakovostnejše tiskanje. Pričakovati je bilo, da bo močnejši tiskalnik (v primerjavi z DX3650) imel tudi lepši izpis, a so tokrat naredili spremembo. Le v ekonomičnem načinu bo besedilo za odtenek temnejše kot pri DX3850, a še vedno preveč bledo; tega smo pri Epsonih tudi sicer že vajeni. Kakovost fotografij pa je nespremenjena, se pravi odlična na navadnem papirju in malenkost slabša na navadnem papirju.

Resda gre za močnejšega Epsona, a kakšnih presenetljivih rezultatov pri hitrosti ne gre pričakovati. Pet strani dolgo besedilo zmore natisniti v manj kot dveh minutah, a to je še vedno prepočasi, saj konkurenti to zmorejo tudi v manj kot minuti. Manj težav pa mu povzročajo barvni izpisi; tako za vektorsko sliko na navadnem papirju porabi le slabe tri minute in pol. Poudariti pa je treba, da je to trikrat hitreje kot pri šibkejšem modelu DX3850.

Zaradi enakega barvila ima tudi ta večnamenska naprava najcenejši tako črno-beli kot tudi barvni izpis: črno-beli stane 13 tolarjev, barvni pa 45. Namenjena je predvsem domačim uporabnikom, ki si od napravo želijo nekoliko več kot le tiskanje in hkrati znajo ceniti cenovno ugoden izpis.

Epson Stylus Photo DX4850

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 5.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 39.840 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 13 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Cena izpisa, kakovost na navadnem papirju, tiskanje iz fotoaparata.

Proti: Počasno barvno kopiranje, kakovost besedila.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji