Objavljeno: 25.4.2006 00:33 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor April 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, multi, nenehni testi

Epson Stylus DX3850

Epson je v svoji ponudbi večnamenskih naprav ponudil novo različico DX3850, ki uporablja štiri ločena nova barvila Ultra DuraBrite. Gre za prenovljeno barvilo, za katero pri Epsonu zagotavljajo, da je izpis obstojen več kot 120 let. Enako barvilo uporabljata tudi Epsonova brizgalna tiskalnika D68 in D88, ki smo ju preizkusili v februarski številki.

Že sam videz nam da vedeti, da gre za zelo preprosto večnamensko napravo. Brez uporabe računalnika lahko naredimo zgolj posamezne barvne ali črno-bele kopije, z možnostjo avtomatskega večanja oziroma manjšanja slike. Število kopij nastavljamo le prek računalnika.

Optični bralnik ima ločljivost le 600 pik na palec. To je glede na konkurenco malo, pa vendar se sam bralnik odreže zelo dobro. Priložen mu je program OCR, ki se odlično odreže, tudi šumniki mu ne povzročajo težav. Kakovost fotokopiranja tudi ni slaba. Resda si za kopije vzame precej časa, pa vendar delo postori dokaj kvalitetno. Optični bralnik ni tako zelo počasen, saj barvno sliko zajame v devetintridesetih sekundah. To ni najpočasneje, vendar zmore konkurenca to opraviti v pol toliko časa.

Lastnosti tiskanja so skoraj povsem enake kot pri tiskalniku D68. Izpis na navadnem papirju je zelo kakovosten, samo besedilo pa je dovolj črno, a malček nazobčano. Zahvala gre seveda novim barvilom. Enako ostajajo tudi slabosti, denimo ta, da je slika na posebnih papirjih malce bleda in pa izpis v ekonomičnem oz. draft načinu zelo sivkast in težko berljiv.

Hitrost samega tiskanja meče senco na sam tiskalnik. Tudi to je, sicer malenkost izboljšano, podedoval od modela D68. Pet strani dolgo besedilo natisne v dobrih dveh minutah in pol; to ni najpočasnejše, vendar konkurentom iz istega cenovnega razreda vzame le tri četrt minute. Večje težave ima pri barvnem izpisu, saj za vektorsko sliko porabi približno devet minut, to pa je zdaleč najpočasnejše med vsemi tiskalniki.

Poudariti je treba, da gre zgolj za domačo večnamensko napravo, pri kateri hitrost ni tako zelo pomembna, temveč bolj kakovost odtisa in ugodna cena izpisa. Z novimi, dosti cenejšimi barvili ima DX3850 največjo prednost med vsemi večnamenskimi napravami, saj črno-beli izpis stane le 13 tolarjev, barvni pa 45.

Epson Stylus Photo DX3850

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik.

Tiskanje: 5.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 6.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 26.460 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 13 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Cena tiskalnika, cena izpisa, kakovost na navadnem papirju.

Proti: Silno počasen, počasen optični bralnik, brez nastavljanja števila kopij.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji