Objavljeno: 28.2.2006 00:40 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2006 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus D68

Epson je po nadgradnjah tiskalnikov serije C uvedel kar novo serijo D. Razlike v primerjavi s serijo C na prvi pogled ni videti, pa vendar sta dve bistveni razliki. Prva je v samem črnilu. Pri seriji C imamo pigmentno barvilo z imenom DuraBrite. V seriji D so k temu imenu dodali še Ultra. Pa ne gre le za dodano besedico. Epson, ki je tokrat izboljšal tudi barvilo, trdi, da je z DuraBrite Ultra izpis obstojen 120 let, spravljen v albumu pa tja do 200 let (žal nismo imeli dovolj časa, da bi to praktično preizkusili). Druga razlika se nanaša na ceno teh kartuš, ki je presenetljivo nizka.

Prvi član serije D je Epson Stylus D68. Po lastnostih je zelo podoben Epsonu C66. Razlika je le v hitrosti, saj je D68 nekoliko počasnejši. Časi tiskanja besedil so približno enaki (devet strani dolgo besedilo natisne v petih minutah in pol). Opaznejša razlika nastane pri tiskanju slik z najboljšo kakovostjo. Fotografijo na svetlečem papirju tiska skoraj štiri minute in pol, to je skoraj minuto počasneje, kot zmore C66, in se s tem žal uvršča med počasnejše tiskalnike; najhitrejši konkurenti zmorejo natisniti sliko v minuti in petnajst sekund.

Kakovost tiska se je le malce izboljšala. Besedilo, tiskano v najosnovnejšem načinu (draft), je še vedno zelo sivo. Pri normalni kakovosti pa je sicer malce nazobčano, a vendar lepo črno. Tiskalnik se z novimi barvili nasploh zelo dobro odreže pri tiskanju na navaden papir. Barve so dovolj žive, pa tudi prelivi so zelo gladki. Malce slabše pa se izkaže pri tiskanju na posebne papirje, saj barve niso tako žive kot na navadnem papirju. Seveda tako kot večina tiskalnikov tudi ta omogoča tiskanje do roba.

Odlična Epsonova poteza pa je cena kartuš in dodatna ugodnost, če kupimo komplet kartuš. Komplet stane 7200 tolarjev in prihranimo tudi do 25 %, če ne kupujemo vsake kartuše posebej. Tako stane izpis črno-belega besedila le 13 tolarjev; to je od vseh konkurentov skoraj najceneje. Enako je tudi z barvnim izpisom, saj ta stane le 45 tolarjev (najboljši konkurent pa to zmore za 33 tolarjev).

Epson Stylus D68

Kaj: Piezo brizgalnik.

Hitrost: 3.

Kakovost: 8.

Opremljenost in enostavnost dela: 6.

Cena izpisa: 9.

Vmesniki: USB.

Cena: 21.036 tolarjev.

Izmerjena cena ČB strani: 13 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 45 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Dobra kakovost barvnega izpisa na navadnem papirju. Cena izpisa.

Proti: Počasen izpis slik. Sivo besedilo v najosnovnejšem načinu (draft). Bled izpis na svetlečem papirju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji