Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Epson EPL-6200L

Epson zadnje čase s poceni laserskimi tiskalniki kar dobro napreduje. Nazadnje smo preizkusili barvni model, tokrat pa njihov najcenejši črno-beli. Model EPL-6200L je tiskalnik GDI z ločljivostjo 600 pik na palec (gonilnik ne zmore programske simulacije večje ločljivosti), hitrost pogona pa je 20 strani na minuto. V Epsonovem programu je tudi model 6200 (brez L), ki ima ločljivost 1200 dpi in gonilnike PCL in postscript 3, vendar ga še nismo preizkusili. Omenjamo ga zato, ker je kar nekako nenavadno, da ima na videz enak tiskalnik pogon z drugačno (pravo, optično) ločljivostjo. Upali bi si trditi, da je v modelu L le programsko znižana na 600 pik na palec.

EPL-6200 L je pokončne oblike in ima na sprednji strani precej osnovno kaseto za papir, ki sprejme do 150 listov. Ni najbolj zanesljiva, tako da je včasih papir težko tako naravnati, da bi ga pogon skozi mehanizem speljal popolnoma ravno (in je tako izdelek natisnjen poševno). Pogrešali smo dodatni podajalnik, v katerega bi lahko vstavili kuverte. Za preizkus smo kuverto B5 vstavili v edini podajalnik, a se ni najbolje obneslo - tiskalnik jo je sicer potiskal, vendar jo je na spodnjem delu "spackal", kot da bi bila za valj predebela.

Tiskalnik je precej glasen. Za to je kriv predvsem ventilator, ki brni skorajda neprestano. Očitno je vgrajen nekakšen termostat, ki ga po ohladitvi tiskalnika ustavi, vendar smo med preizkusom ugotavljali, da to ohlajanje lahko traja tudi 10 minut po končanem tiskanju (natisnili pa smo le nekaj strani). Precej neprijetno za tiskalnik, ki naj bi stal na delovni mizi uporabnika, tako rekoč na dosegu roke.

Natančnost tiska, ki jo ponuja mali Epson, je zelo dobra, kar je vidno pri tisku besedila, pa tudi pri majhnih podrobnostih velikosti dveh pik. Tisk bitnih slik pa vendarle ni njegova najmočnejša stran, tudi če vzamemo v obzir nizko ločljivost. Natisnjena bitna slika je bila namreč kar precej progasta in neenakomerna.

Tiskalnik se predstavlja s hitrostjo 20 strani na minuto in pri tiskanju besedila smo to vrednost lahko potrdili. Seveda ob odštetem času za tisk prve strani, ki je 19 sekund. To je nekje v povprečju konkurenčnih tiskalnikov - niti malo, niti veliko. Zanimivo, da enako hitro kakor prvo stran besedila natisne tudi bitno sliko; a to je pravzaprav lastnost skoraj vseh tiskalnikov GDI. Še opozorilo - tiskalniki GDI delujejo le v okolju Windows.

Cena odtisa s tem tiskalnikom je dokaj visoka - stran nas bo stala 7,96 tolarja.

Epson EPL-6200L

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 20 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 150 listov (predal); GDI; 2 MB; vzporedni, USB.

Cena: 67.866 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 7,96 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Hitrost.

Proti: Nima ločenega podajalnika za kuverte, s tiskanjem na kuverte v kaseti smo imeli težave. Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji