Objavljeno: 20.10.2008 00:15 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Epson B-500DN in B-300

Tako kot na drugih področjih se tudi v računalništvu tu in tam dogaja, da se podjetja trudijo spremeniti predsodke o določenih vrstah naprav. Eno izmed takih je (povsem upravičeno) mnenje, da je tisk na laserskih tiskalnikih hitrejši in cenejši kot pri brizgalnih, a ponujajo slednji boljši izpis grafike, hkrati pa tudi predstavljajo cenejši nakup. Zakaj je tako, smo tudi v Monitorju že veliko pisali, v Epsonu pa želijo vse skupaj obrniti na glavo.

Tako smo preizkusili dve napravi, ki naj bi bili tako po hitrosti kot po stroških tiska povsem enaki laserskim sorodnikom. In naj bi bili resna konkurenca HPjevi seriji Business Inkjet. Gre za tiskalnika B-500DN in B-300, namenjena predvsem poslovnim uporabnikom. V praksi je edina razlika med njima dodatek samodejnega obračalnika ter omrežnega priključka pri dražji in številčno naprednejši napravi, modelu B-500DN. Zaradi obračalnika je ta tudi v globino malo večji od manjšega brata. Tiskalni del pa je pri obeh povsem enak, tako pri hitrosti kot pri kakovosti ter ceni izpisa.

Deklarirana hitrost je kar malce neverjetnih 33 strani na minuto pri črno-belem tisku ter 32 pri barvnem tisku (to bi bil soliden dosežek tudi za marsikaterega laserskega tiskalnika). Realnost pa opazno zaostaja za temi trgovsko napihnjenimi številkami. Mi smo izmerili slabih petnajst strani na minuto, čeprav bi se ta številka pri daljših dokumentih še lahko malce dvignila, seveda pa bi bila lahko drastično višja, če bi tiskali polprazne dokumente. Poslovno poročilo na devetih straneh je tako natisnjeno v 38 sekundah, povsem enak čas pa potrebuje vektorska slika na navadnem papirju. Pri uporabi svetlečega (foto) papirja se ta številka približno potroji, na minuto in 58 sekund. Podoben čas je potreben pri tisku dokumenta PDF na svetleč papir (minuta in 47 sekund), hiter je tudi tisk fotografije najbolj tipične velikosti 10 × 15 cm na navaden papir v 21 sekundah, na svetleč pa v 47 sekundah. Hitrosti so tako res v samem vrhu med brizgalnimi tiskalniki, povsem primerljive z nekaterimi počasnejšimi laserskimi tiskalniki, a pravim poslovnim laserskim tiskalnikom kljub temu ne seže niti do kolen.

Kar zadeva kakovost, lahko rečemo, da sta napravi nekje med laserji in brizgalniki. Kakovost besedila je nadpovprečna za brizgalne naprave, a kljub vsemu zaostaja tudi za najcenejšimi laserskimi tiskalniki. Nasprotno lahko rečemo za grafiko. Ta je solidna, a jo prekaša marsikateri brizgalni sorodnik. Prehodi so zgolj povprečni, vidi se nekaj rastra. Tudi podrobnosti so zgolj povprečne, enako lahko rečemo tudi za barve.

So pa v Epsonu uspešno znižali ceno izpisa. Ta je le en cent na stran pri črno-belem tisku in tri cente pri barvnem. Povsem primerljivo torej s srednje zmogljivimi laserskimi tiskalniki. A imata napravi kljub vsemu še dve pomanjkljivosti. Močno nas je motila glasnost tiskalnikov, ki je seveda povezana s hitrostjo tiskanja. Drugi minus pa je oblikovanje, saj sta napravi nedvomno med najgršimi v zadnjem času. Toda - vsake oči imajo svojega malarja. Poleg tega bo poslovnim uporabnikom za slednje bržkone vseeno, a glasnost zna biti tudi v večjih pisarnah zelo moteča.

Epson B-500DN

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 10.

Kakovost: 6.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 619 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 3 cente.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Proti: Glasnost.

Epson B-300

Kaj: Toplotni brizgalnik.

Hitrost: 10.

Kakovost: 6.

Opremljenost: 4.

Cena izpisa: 10.

Vmesniki: USB.

Cena: 375 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1 cent.

Cena natisnjene barvne strani: 3 cente.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Proti: Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji