Objavljeno: 24.6.2008 13:21 | Avtor: Dušan Kastelic | Monitor Junij 2008

Ekstremna xara, četrtič

Pri Xari marljivo programirajo in vsako leto ob tem času predstavijo novo različico svoje Xare Xtreme. In jaz že leta marljivo pišem recenzijo vsake nove različice in vsakič začnem približno enako: da je XaraXtreme zanimiv izdelek majhnega podjetje Xara ltd. iz Anglije, ki že leta kljubuje neusmiljeni konkurenci globalnih velikanov, trmasto hodi po svoji poti in se konkurentom ne pusti niti uničiti niti prodati.

Očitno si bom moral izmisliti kaj novega, kajti lani se je Xara "prodala" nemškemu podjetju Magix. Za razliko od podobne povezave s Corelom, ki je Xaro pred leti skoraj pokopala, pa ji povezava z Magixom očitno dobro dene, saj s svojimi izdelki čedalje bolj ambiciozno posega na trg, ki ga obvladujeta Adobe in Corel.

Tokratna inkarnacija Xare Xtreme prihaja v dveh različicah: Xara Xtreme in Xara Xtreme Pro. Profesionalna različica je precej dražja od navadne, pa vendar je še vedno bistveno cenejša od primerljive konkurence. V tokratnem opisu se bom posvetil Xari Xtreme Pro.

Najprej pade v oči nova ikonica v orodjarni, ki nam nakazuje, da so v profesionalno različico presadili večino možnosti iz njihovega priljubljenega programa Xara3D (ki ga prodajajo tudi kot samostojen program). Integracija je zelo lepo uspela in odpira veliko novih možnosti predvsem pri oblikovanju ikon in poslovnih grafik.

Pod njo je ikonica v obliki fotoaparata, ki predstavlja novo možnost, na katero so programerji še posebej ponosni. Najnovejša različica XareXtreme Pro namreč omogoča osnovne (in obenem najbolj uporabljane) možnosti obdelave bitnih slik kar znotraj Xare: izbiro izreza, korekcijo barv in kontrastov, odstranjevanje rdečih oči ter celo izdelavo panoramskih slik. Kot pri vseh dosedanjih različicah tudi tokrat programerji posebej glasno hvalijo hitrost dela z bitnimi slikami. Xara je od nekdaj slovela po svoji hitrosti, tokrat pa so jo še posebej optimizirali za delo z novimi večjedrnimi procesorji. Na dvoprocesorskih računalnikih obljubljajo celo 80 % pohitritev.

V prejšnji različici nam je Xara postregla z možnostjo izdelave Flash animacij. Tokrat pa so nam omogočili kar izdelavo celotnih spletnih strani v HTML obliki! Strani enostavno oblikujemo v Xari, slikam dodamo internetne naslove in jih izvozimo kot stran HTML. Xara pa poskrbi, da bo vse delovalo tako kot je treba - s kodo javascript vred, ki bo spremenila ikono, če boste z miško zapeljali prek nje itd. Preizkušeno in deluje! No, za oblikovanje zahtevnih internetnih dveri boste še vedno potrebovali specializirana orodja, toda za preproste strani, bogate s slikami, bo povsem zadostovalo.

Xara Xtreme se še vedno dobro drži. Pravzaprav vedno bolje! Morda Corel Draw in Adobe Illustrator na določenih področjih ponujata več, toda Xara se oddolži s kakovostjo. Funkcije v Xari enostavno tečejo hitreje in lepše kot pri konkurentih. In, ne nazadnje, uporabniški vmesnik v Xari Xtreme ostaja enostaven in preprost za uporabo, to pa postaja vedno bolj pomembno v časih, ko programi z dodajanjem novih funkcij postajajo že kar absurdno zapleteni.

Xara Xtreme PRO 4

Kaj: Profesionalna različica orodja za vektorsko risanje.

Izdeluje: Xara, www.xara.com.

Cena: 160 EUR za profesionalno različico, oziroma 57 EUR za navadno različico.

Za: Dobro izvedeno 3D orodje, obdelava bitne grafike, hitro in stabilno delovanje ...

Proti: CMYK barvni izvlečki v določenih pogojih niso natančni.

Xara Xtreme se še vedno dobro drži. Pravzaprav vedno bolje!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji