Objavljeno: 28.4.2009 | Avtor: Luka Kropivnik | Monitor April 2009

Do USB kjerkoli!

V pisarni z desetimi računalniki je le na enem izmed njih priključen optični bralnik USB, vendar dostop do njega občasno potrebuje večina zaposlenih. To je seveda za uporabnika tistega računalnika zelo moteče. Rešitev? Deljenje naprave USB, ki ga omogoča programska oprema USB Over Network.

Pričujoči članek je nastal iz realne potrebe - podobno, kot smo napisali tudi v uvodu, potrebovali smo omrežno dosegljiv optični bralnik USB. Seveda USB Over Network ne podpira le optičnih bralnikov, temveč večino na trgu dostopnih naprav USB. Prav tako delovanje ni omejeno zgolj na krajevno omrežje, temveč zaradi uporabe protokola TCP, vsaj teoretično, deluje tudi prek interneta. Vendar pa je v tem primeru hitrost delovanja odvisna od hitrosti naše internetne povezave.

V našem laboratoriju smo za potrebe preizkusa postavili gigabitno omrežje s tremi priključenimi računalniki. Na enega od njih smo krajevno priključili optični bralnik USB in namestili gonilnike. Za kasnejšo primerjavo v hitrosti delovanja smo prebrali dokument formata A4 in izmerili čas prenosa v Photoshop. S spletne strani izdelovalca smo prenesli programsko opremo, ki je razdeljena na dva dela. Prvi je strežnik, ki smo ga namestili na računalnik z optičnim bralnikom, drugi pa odjemalec, namenjen preostalima dvema računalnikoma. Licenco programa je treba kupiti le za strežnik in je odvisna od števila priključenih naprav USB. Cena je po našem mnenju precej visoka, še posebej v primeru uporabe več naprav USB. Odjemalec je brezplačen in ga lahko namestimo na neomejeno število računalnikov. Lahko pa si prenesemo časovno omejeno preizkusno različico, ki se nanaša le na priklop ene naprave USB.

Odjemalec, nameščen na drugih dveh računalnikih, je brez težav prepoznal priključen bralnik USB in v Oknih zagnal čarovnika za dodajanje nove strojne opreme. Po uspešni namestitvi ustreznih gonilnikov smo lahko USB napravo začeli uporabljati. Najprej nas je seveda zanimala hitrost delovanja. Podobno kot na začetku smo prebrali dokument A4 in izmerili čas prenosa v Photoshop. Ta je bil enak kot pri prvem merjenju in to nas je prijetno presenetilo, saj smo pričakovali vsaj minimalno upočasnitev.

Na odjemalcu je mogoče poleg pregledovanja na strežnik priključenih naprav USB določiti, ali se ob priklopu nove naprave USB ta tudi samodejno prijavi. Nekatere naprave, npr. prenosni disk USB, podpirajo hkratno prijavo več uporabnikov, v primeru bralnika USB pa to žal ni mogoče. Nanj je lahko prijavljen le en uporabnik hkrati. Če se želi prijaviti kdo drug, se mora prvi uporabnik najprej odjaviti. Prioriteta zaporedja prijavljanja odjemalcev na strežnik je določena po načelu "kdor prvi pride, prvi melje".

Je pa zanimivo, da je podjetje razvilo strežnik tudi za Linux, odjemalca pa ne. Tako bomo lahko na linuxni računalnik priključili napravo USB, na katero se bodo povezovali le okenski računalniki. Prav tako pogrešamo odjemalca za operacijski sistem OSX. Slednji bi gotovo prišel prav v marsikaterem grafičnem studiu, kjer ponavadi uporabljajo Mace.

USB Over Network

Kaj: Program, ki omogoča mrežno uporabo krajevno priključenih naprav USB.

Spletna stran: www.fabulatech.com.

Cena: 149 USD za eno priključeno napravo USB.

Za: Hitrost.

Proti: Cena, ni odjemalca za operacijska sistema Linux in OSX.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji