Objavljeno: 28.4.2020 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2020

Delo od doma: Pripravljen

Oddaljeno delo ali službovanje od doma računalnikarjem ni tuje, saj nam narava dela omogoča kakovostno podporo in učinkovitost na daljše razdalje, zato smo bili na pandemijo karseda pripravljeni.

Že na klasičnem delovnem mestu 90 odstotkov časa namenim reševanju težav na oddaljenih lokacijah. Največkrat opravilo s hišnega sistema podpore (angl. Help Desk) izvedem ob pomoči programa TeamViewer in nič drugače ni v času, ko skoraj vsi delamo doma. Sodelavec ali sodelavka težavo sporoči prek elektronske pošte, naslovljene na IT.podporo, nakar se na spletnem portalu odpre zahtevek, kjer ga prevzamem jaz. Zaženem profesionalno različico nemškega pripomočka za oddaljeno pomoč in v imeniku poiščem osebo oziroma računalnik v težavah. Sistem naju poveže, tako da brez težav delam na računalniku v težavah. Večina programov, ki jih uporabljamo, ima omogočen dostop prek javne IP-številke, redki zahtevajo zaščiteno povezavo VPN, ki nam zagotavlja program Pulse Secure.

Oddaljeno podporo mi omogoča zvesti prijatelj, prenosnik Macbook Pro 13, ki me s prenosljivostjo in z zmogljivostjo navdušuje že vrsto let. Računalnik dela brez večjih težav, zato potrebe po novejšem modelu nimam. Občasno ga očistim s programom CleanMyMac X, kar mu vedno da dodatnega zagona. Na Macbooku teče aktivna naročniška storitev Setapp, ki mi za dokaj majhno mesečno plačilo nudi dostop do številnih jabolčnih programov, brez katerih si življenja praktično ne predstavljam več. Mednje sodi Jump Desktop, s katerim se prek RDP-povezave povežem z oddaljenim računalnikom z operacijskim sistemom Windows. Program uporabim, ko TeamViewer zataji ali če potrebujem kaj iz okenskega sveta, a ne želim s temi malenkostmi obremenjevati ljubega Maca. S sodelavci ohranjamo stike z video konferenco Teams, ki jo omogoča naročnina Office 365.

Poleg redne službe tudi pišem in prevajam. Pri delu že od nekdaj uporabljam izključno Googlove programe za urejanje besedil, izdelavo preglednic in predstavitev, ki mi skupaj z oblačno shrambo Google Drive omogočajo, da vsebino oblikujem ne glede na trenutno lokacijo ali napravo, ki se v danem trenutku znajde v mojih rokah. Pravopisne napake odpravljam z odlično spletno storitvijo Besano, medtem ko posamezne besede iščem s Franom. Zaslonske slike na Macu zajemam s pripomočkom CleanShot, jih spremenim v uredniku ljubšo obliko z digitalnim pretvornikom Permute in skupaj z besedilom pred pošiljanjem lično zapakiram s stiskačem Archiver. Na koncu meseca za opravljeno delo izstavim fakturo. Izdela jo računovodja, jaz jo le podpišem. Seveda ne ročno, ampak s programom PDFpen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji