Objavljeno: 17.11.2008 15:37 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Studio 1535

Dell je po uveljavljenih modelih prenosnikov Latitude in Inspiron predstavil novi družini, Vostro in Studio. Ogledali smo si Studio 1535 in po številki modela lahko ugibamo, da gre za nadaljevanje serije Inspiron.

Prenosnik je dopadljivo oblikovan, z rahlo zaobljenim ohišjem. Nekaj posebnega je za dotik občutljivo območje nad tipkovnico, kjer z navideznimi gumbi krmilimo predvajalnik glasbenih in filmskih nosilcev CD in DVD.

Dell Studio 1535

Dell-Studio-1535-1.pngPoslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 113.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 96.

Trajanje delovanja: 2 uri 26 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 8.

Mere: 35,6 × 26,2 × 3,5 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 2 GHz, 3 GB RAM, 250 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.Cena: 949 EUR

Prodaja: Asbis, www.asbis.si

Za: Opremljenost z vmesniki. Zmogljivost. Optična enota blueray.

Proti: Tipkovnica. Ozki priključki vmesnika USB.

Studio 1535 je eden prvih prenosnikov na našem trgu z vgrajeno optično enoto blu-ray. Modri laserski žarek uporablja le za branje tovrstnih ploščkov, zapisovati pa zna na manj zmogljive nosilce (CD, DVD). Pri Dellu so sledili Applovemu zgledu in uporabili optično enoto z režo namesto pladnja za nosilce. Za izmet nosilca se dotaknemo že omenjenega navideznega gumba nad tipkovnico. To je precej udobneje kot tipanje za komaj izbočeno tipko na pokrovu pladnja pri nekaterih prenosnikih. Zoprna plat te rešitve je, da včasih nosilec enostavno noče ven in moramo računalnik spet zagnati.

Sicer je Studio 1535 zasnovan okrog ne najnovejšega Intelovega nabora Crestline in procesorja Core 2 Duo, ki tiktaka s frekvenco 2 GHz. Za dobre rezultate na hitrostnem preizkusu je poleg zmogljivega procesorja zaslužen tudi zajetno odmerjen pomnilnik, ki ga je 3 GB. Imamo vtis, da bodo Dellovemu zgledu pri količini pomnilnika kmalu sledili tudi drugi izdelovalci, saj so bili praktično vsi novi prenosniki (ne tisti z zaprašenih polic) opremljeni z 2 GB. Pri nizkih cenah pomnilnika je samo vprašanje časa, kateri izdelovalec bo prvi naredil naslednji korak in ponudil prenosnik s 4 GB pomnilnika. S shranjevanjem podatkov pri Studiu vsaj nekaj časa ne bi smeli imeti težav, saj je vgrajen disk z zmogljivostjo 250 GB.

Tudi grafični podsistem ni od muh, ATI Mobility Radeon HD 3450 premore 256 MB grafičnega pomnilnika, pri preizkusu s programom 3DMark 2001 pa je priplezal čez 12000 točk. To sicer ni vrhunski rezultat, je pa dovolj dobro za srednje zahtevne igre. Zaslon širokega formata meri po diagonali 15,4 palca in prikazuje sliko ločljivosti 1280 × 800 pik.

Prenosnik je dostojno opremljen z vmesniki. Na voljo imamo štiri vmesnike USB 2.0, ki pa so bili pri preizkusnem primerku nekoliko preozki, tako da smo morali ključke USB vtikati s pretirano silo. Na ohišju najdemo še vmesnike firewire, VGA in kot se za prenosnik z enoto blu-ray spodobi, tudi vmesnik HDMI. Komplet za povezovanje obsega ožičeno in brezžično omrežno kartico ter bluetooth. Fotografski navdušenci bodo veseli bralnika pomnilniških kartic. Nad zaslonom je vgrajena spletna kamera. Za razširitve je namenjena reža za kartico Express Card.

Pograjati moramo tipkovnico. Pri tipkanju imamo sicer povsem soliden občutek, a se tipkovnica pri tem kar precej upogiba. Motijo tudi nekateri dotiskani znaki, še posebej Z in Y, saj zgolj ugibamo, kateri znak se bo prikazal na zaslonu ob pritisku na tipko. Sledilna ploščica in njeni tipki solidno opravljata svoje delo. Vgrajeni akumulator zmore zagotavljati energijo za slabi dve uri in pol delovanja.

Na disk je nameščeno okolje Windows Vista za domačo rabo (različica Premium), poleg tega pa najdemo prgišče uporabnih in malo manj uporabnih programov. Omenimo le 60-dnevno različico varnostnega paketa podjetja McAfee.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji