Objavljeno: 1.9.2005 01:47 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Dell M5200

Ko se je Dell pred nekaj leti podal tudi na področje tiskalnikov, je bil njegov prvi partner Lexmark. Dellove brizgalnike še danes izdeluje le Lexmark, med laserskimi modeli pa vendarle vlada nekoliko večja raznolikost. Za model M5200, ki smo ga preizkusili, lahko vseeno z gotovostjo zatrdimo, da gre za Lexmarkov tiskalnik serije Optra T6xx. To je videti tako po značilni zaobljeni obliki kakor po povsem enaki kaseti za barvilo in nenazadnje tudi po kakovosti odtisa oz. zmogljivostih.

Z navedeno hitrostjo tiskanja 35 strani na minuto in opremljenostjo sodi med srednje zmogljive črno-bele laserske tiskalnike in je predviden za tiskanje največ 175.000 strani na mesec. V osnovi je vgrajena kaseta za do 500 listov, ki ji pomaga večnamenski podajalnik za 100 listov. Po želji lahko papirno zmogljivost razširimo do največ 2600 listov. Vgrajen ima (poleg USB) omrežni vmesnik in spletni strežnik, ki omogoča pregled osnovnih informacij o tiskalniku, tudi o stanju potrošnega materiala. Omrežna namestitev je "stare šole", kar pomeni, da je treba omrežna vrata IP narediti ročno in potem nanje povezati gonilnik. Vsekakor namestitev, ki ni primerna za omrežne laike. Zanimivo, da imajo drugi Dellovi tiskalniki omrežno namestitev urejeno samodejno.

Tiskalnik se po daljšem počitku (npr. čez noč) kar dolgo (in glasno) ogreva - 48 sekund. Potem tiska hitro, saj se prva stran iz tiskalnika pojavi v desetih sekundah. Pri tiskanju daljših dokumentov smo namerili 32 strani na minuto, relativno hitro pa je tudi tiskanje zahtevnih dokumentov. Naslovnico Monitorja v formatu PDF je tiskalnik z opisnim jezikom postscript premleval minuto in 19 sekund. Zanimiv (in nekoliko moteč) je način tiskanja takih dokumentov - tiskalnik se takoj začne (glasno) ogrevati in vrteti valje, kakor da bo začel tiskati, potem pa za minuto "zaspi", medtem ko čaka procesor, ki obdeluje podatke. Ko procesor konča, se pogon spet zažene.

Kakovost tiska je dobra in ločljivost 1200 pik na palec se pozna. Podrobnosti velikosti dveh pik so dobro vidne, enako seveda velja tudi za besedilo. Precej slabša je kakovost odtisa bitnih slik. Izdelki so namreč bistveno pretemni, če jih v gonilniku posvetlimo, pa postanejo lisasti.

Najmočnejši Dell se v praksi obnese dovolj dobro, moti le precejšnja glasnost, pa tudi cena odtisa, ki za ta cenovni razred vsekakor ni med najnižjimi.

Dell M5200

Hitrost: 6

Kakovost izpisa: 7

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 4

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB tiskalniki).

Ločljivost: 1200 pik na palec.

Navedena hitrost: 35 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 (predal) + 100 (večnamenski podajalnik); PCL 6, Postscript 3, PDF; 64 MB.

Cena: 230.400 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 4,25 tolarja.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88, FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00

Za: Kakovostno tiskanje podrobnosti, hitrost tiskanja besedila.

Proti: Slabo tiskanje bitnih slik, nekoliko visoka cena odtisa, nerodna omrežna namestitev, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji