Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E6530

Latitude E6530 je od glave do pete klasični poslovni prenosnik. Je zmogljiv, polno opremljen, kakovostno grajen in precej klasično oblikovan ter opremljen z vhodom za priklopno postajo, kljub temu pa ni namenjen najzahtevnejšim grafičnim opravilom kot prenosne delovne postaje.

Njegovo čvrsto ohišje na spodnjem delu sestavlja magnezijeva litina, kakovostno grajeno je tudi ohišje zaslona, ki se čvrsto odpira po sprostitvi zatiča. Tudi ta je zasnovan klasično, s premičnimi zobci, takšnih danes ne najdemo več veliko. Sam pokrov zaslon zelo dobro ščiti pred morebitnimi pritiski s hrbtne strani, ki pri nekaterih cenejših modelih namizju hitro dodajo kakšno packo.

Odlična je tudi tipkovnica, ki je za povrh še osvetljena s spodnje strani in vključuje krmilno paličico, vendar je bil vtis o sami kakovosti pri tokrat preizkušenem primerku skoraj povsem popačen, ko smo dlani naslonili na prijetno in mehko oporo, ki je v ravnini majhne, a prijetne drsne ploščice. Na desni strani je namreč prenosnik že ob manjših obremenitvah oddajal nadležen cvileč zvok, kot kak povsem cenen plastični izdelek. Pomagala ni niti odstranitev izmenljive optične enote, nad katero najdemo tudi razširitveno režo Express Card. Na desni stoji tudi izhod HDMI in dva priključka USB, izmed katerih je eden združen z vhodom eSATA. Na levi je poleg izhoda za slušalke še en USB, zraven njega pa stoji še klasični izhod VGA. Poleg priključkov je tudi reža za pametne kartice, spredaj poleg precej podhranjenega zvočniškega dela pa je še bralnik pomnilniških kartic.

Oblikovno nekoliko nenavadno sta postavljena omrežni priključek in dodaten vhod USB, ki se skrivata na zadnjih robovih prenosnika in sta postavljena nekoliko diagonalno.

Pod robustnim ohišjem ničle in enice pri 2,6 GHz veselo premetava Intelov Core i5-3320M, ki obsega tehnologijo tretje generacije Vpro. Skupaj z diskom SSD, katerega zmogljivost je 128 GB, je pridelal ene izmed najboljših rezultatov na naših preizkusih, kljub temu da je prenosnik opremljen le s povprečnimi 4 GB pomnilnika. Veliko bolj povprečno se je odrezala vgrajena grafika, Nvidia 5200 NVS 5200, ki razpolaga z visoko ločljivostjo zaslona 1920 × 1080 pik, še posebej ko govorimo o 15-palčnem modelu prenosnika. Ta se zdi na trenutke celo previsoka, kotna vidljivost samega zaslona pa je žal povsem povprečna, zaradi česar ni primeren za naprednejšo obdelavo fotografij.

Gre torej za zelo dober prenosnik, ki pa ga točno takšnega, kot je, resnici na ljubo potrebuje zelo malo uporabnikov. Poslovneži v višjem cenovnem razredu se vedno raje ozirajo za ultra lahkimi modeli, grafične zmogljivosti pa ne zadostujejo za delo z najzahtevnejšimi 3D orodji. A kljub temu bodo za 1522 evrov, kolikor zahtevajo zanj, tisti, ki tak prenosnik potrebujejo, dobili zelo zmogljivo orodje, ki ponudi veliko delovno površino na svojem zaslonu. Le preverite pri prodajalcu, da nima pod dlanmi takšnega "črička", kot ga je imel preizkušeni primerek.

Dell Latitude E6530

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 219.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 313.

Trajanje delovanja: 4:16.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 38,4 × 25,8 × 3,4 cm, 2,44 kg.

Značilnosti: Intel i5-3320M, 2,6 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth 4.0.

Zaslon: 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Cena: 1522 EUR.

Prodaja: www.fmc.si.

Za: Velika zmogljivost, disk SSD, osvetljena tipkovnica, (skoraj pre-) velika ločljivost zaslona, enostavno izmenljiva optična enota, magnezijevo ohišje ...

Proti: ... na preizkusu z velikim "čričkom", velikost in masa, kotna vidljivost zaslona, zvok.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji