Objavljeno: 20.12.2011 12:50 | Avtor: Sašo Čepon | Monitor December 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E6520

V Dellu so nam tokrat postregli s prenovljenim prenosnikom iz serije Latutude, ki ga uvrščamo med poslovne prenosne računalnike. Njegove značilnosti na papirju obetajo veliko.

Razlika med prejšnjo različico prenosnikov serije Latitude je očitna že na prvi pogled, že ohišje naznanja, da pri Dellu tokrat z materiali niso varčevali. Radi se pohvalijo, da je ohišje prenosnika prestalo preizkušanje po ameriškemu vojaškemu standardu MIL-STD 810G. Ohišje je sestavljeno iz aluminijastega pokrova zaslona, glavnega ohišja iz magnezijeve zlitine in ojačenih jeklenih tečajev. Samo ohišje in zaslon imata tudi kovinsko obrobo, ki še dodatno poskrbi za varnost, ko se prenosnik nenamerno in nepredvideno sreča s kakšno tršo podlago. Takšno ohišje so poimenovali tri-metalno ohišje.

Prenosnik poganja Intelov procesor Core i5-2520M iz serije Sandy Bridge, ki utripa s hitrostjo 2,5 GHz, družbo mu dela 4 GB pomnilnika tipa DDR3. Grafični kartici sta, kot smo pri večini prenosnikov s procesorji Core i5 vajeni, dve. Za nezahtevna pisarniška opravila skrbi Intelova HD graphics, ko pa ji pojenjajo moči, nastopi Nvidia NVS 4200M s 512 MB hitrega video pomnilnika. Zaslon po diagonali meri 15,6 palca, sliko pa prikazuje v polni HD ločljivosti - 1920 × 1080 pik. Disk prihaja izpod Seagatove strehe, njegova zmogljivost je 500 GB. Disk ima servisno particijo, na kateri je vsa programska oprema, ki omogoča uporabniku, da ob morebitnih težavah s programsko opremo prenosnik postavi nazaj v tovarniško stanje. Prednaložen operacijski sistem je Windows 7 Professional. Vgrajena optična enota je tipa DVD-RW. Tipkovnica je polne velikosti, tipke se lepo odzivajo in dajejo dobro povratno informacijo, to pa precej pripomore k dobremu občutku pri tipkanju. V Dellu trdijo, da je tipkovnica odporna za pljuske tekočin, težko pa je definirati, kje je meja med pljuskom in kakšnim drugim stikom s tekočino, ki lahko prenosniku povzroči težave. Malo moteče je, da so slovenski znaki na tipkovnici dotiskani s precej temno barvo, kar jih v temi naredi praktično nevidne, tudi če je tipkovnica osvetljena, kar je na voljo pri določenih modelih. Za krmiljenje kazalčka sta uporabniku na voljo krmilna paličica in drsna ploščica, obe se pri svojem delu dobro obneseta. Drsna ploščica pozna tudi večprstno upravljanje in geste.

Ob straneh prenosnika so trije USB 2.0 priključki, glede na to, da prenosnik ne spada med najcenejše, namenjene domači rabi, pa ne bi bilo prav nič narobe, ko bi bil kateri od USBjev v različici 3.0. Dodaten zaslon lahko priključimo prek standardnega vmesnika VGA, na voljo pa so tudi HDMI, eSata/USB, IEEE 1934, priključek za slušalke, bralnik SD pomnilniških kartic in vmesnik ExpressCard. Na zgornjem delu monitorja je vgrajena VGA web kamera. V omrežje se lahko uporabnik poveže prek standardnega vmesnika LAN, prek brezžičnega WiFi, na voljo pa je tudi bluetooth.

Prenosnik je v osnovni različici opremljen s šestcelično baterijo, ki je na našem testu zagotovila skoraj štiri ure delovanja; to je eden boljših rezultatov. Za zahtevnejše uporabnike pa v Dellu ponujajo še dve močnejši bateriji, ki avtonomijo še krepko povečata.

Dell Latitude E6520 odlično rabi svojemu namenu in se brez težav lahko kosa s konkurenti iz poslovnega sveta. Zamerimo mu, da nima kakšnega USB 3.0, nič ne bi bilo narobe tudi, ko bi bil malo manjši in lažji.

Dell Latitude E6520.

Hitrost (SYSmark Productivity): 136.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 217.

Trajanje delovanja: 3 ure 46 minut.

Značilnosti: Intel Core i5 2520M, 2,50 GHz, 4 GB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, zaslon 15,6-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional 64-bit.

Prodaja: www.fmc.si.

Cena: 1372 EUR.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Za: Zmogljivosti, oblika.

Proti: Velikost in teža, ni USB 3.0.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji