Objavljeno: 20.12.2011 12:50 | Avtor: Blaž Seliškar | Monitor December 2011 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude E5520

Dellova serija prenosnikov Latitude je namenjena poslovni rabi. Preizkušenega prenosnika ne krasijo vzorci ali slike, pokrov je iz brušenega aluminija, enobarven, s strani pa je vidna svetlejša srebrna obloga. Primeren je torej za mizo poslovneža, kjer ne bo kradel pozornosti, temveč rabil svojemu namenu.

Aluminijasto ohišje zaslona deluje kompaktno in dobro izdelano, sam material in površina ne omogočata prelahkega puščanja prstnih odtisov. Tudi ohišje prenosnika drugače deluje kompaktno, zaslon držijo trdno na mestu dobro izdelani tečaji. Sam zaslon sicer prikazuje sliko v ločljivosti 1366 × 768 pik in je osvetljen z LED diodami. Dell je nekatere izvedbe modela E5520 opremil tudi z boljšim zaslonom, ki je sposoben prikazati polno HD ločljivost za tiste najzahtevnejše uporabnike. Osvetlitev preizkušenega modela je dobra, zaslon pa matiran, torej delo v bolj osvetljenih prostorih ali celo na prostem ne bo težava. Sicer pa lahko sliko s prenosnika pošljemo tudi prek VGA ali HDMI priključka.

Srce testiranega prenosnika je Intelov procesor i3 2310M, ki teče pri 2,1 GHz, podporo mu daje 4 GB vgrajeni pomnilnik, za grafiko pa poskrbi integrirana Intelova HD grafika 3000. Podatke lahko shranjujemo na 320 GB vgrajeni disk, na voljo pa sta tudi dva vhoda USB, en kombinirani eSATA/USB, ter FireWire in bralnik kartic. V omrežje se lahko poleg klasične omrežne kartice povezujemo tudi prek vgrajene brezžične, na voljo je tudi bluetooth.

Če smo ohišje pohvalili, pa nas je področje okoli tipkovnice pustilo nekoliko hladne. Pod pritiskom se prehitro vda, še najmehkejše je nad optično enoto. Tipkanje je resda udobno, tipke so nekoliko upognjene, tako prsti pri tipkanju lepo zdrsnejo v želeni znak. Dodatnih tipk okoli tipkovnice praktično ni opaziti, razen tipk za nadzor jakosti zvoka. Sledilna ploščica ni največja, je pa natančna in tipki sta praktično neslišni ob uporabi. O tem, da je Dellova želja po uspehu na tem delu trga velika, priča tudi to, da med tipkami najdemo sicer črno, a vendar trackpoint ali sledilno paličico, ki ima nad sledilno ploščico tudi svoja upravna gumba.

Glede na namen prenosnika so vgrajeni zvočniki primerni. Tisti, ki boste od njih pričakovali preveč, pa boste razočarani. Glede na to, da ne gre za večpredstavni prenosnik, pa nas niso preveč zmotili. Prav tako ni vgrajene spletne kamere, torej nič, kar poslovnež ne bi preveč pogrešal.

Preizkušeni model sicer ni najhitrejši prenosnik, kar smo jih dobili v roke, a bo povprečnemu uporabniku vsekakor zadostoval. Četudi se na njem ne bo poganjalo igric, bo prenosnik zlahka opravil z običajnimi pisarniškimi potrebami uporabnika.

Prenosnik z 15,3 palca velikim zaslonom tehta manj kot dva kilograma in pol. Torej vsekakor je primeren za vsakdanje prenašanje. Zaslon se avtomatsko zaskoči ob zapiranju, z lahkoto pa ga ob potisku zatiča odpremo. Tudi baterija ne razočara, saj je na preizkušanju zdržala več kot pet ur. Aluminijast pokrov in s tem povezana vzdržljivost ohišja, teža prenosnika in avtonomija baterije so vsekakor argumenti, ki bodo prepričali marsikaterega uporabnika, ki je pri ponudbi na trgu poslovnežev razdvojen.

Dell Latitude E5520.

Hitrost (SYSmark Productivity): 120.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 181.

Trajanje delovanja: 5 ur 14 minut.

Mere: 38,8 × 25,1 × 3,3 cm, 2,3 kg.

Značilnosti: Intel Core i3 2310M, 2,10 GHz, 4 GB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth, DVD-RW.

Zaslon: 15,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 746 EUR

Prodaja: www.fmc.si

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 9.

Za: Kakovost izdelave, teža, cena.

Proti: Brez operacijskega sistema, velikost diska.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji