Objavljeno: 25.8.2009 | Avtor: Matic Zupančič | Monitor Julij-avgust 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron 1545

Če za trenutek zanemarimo mini prenosnike (netbooke) na naši lestvici, je Dell Inspiron 1545 pravzaprav posebnež. Tovarniško ima namreč nameščen operacijski sistem Linux Ubuntu 8.10. Kot kaže, se na trgu dogaja premik iz stanja, ko se je neuporabni Free DOS tovarniško nameščalo zgolj zato, da se je zadostilo predpisom, in se je na te računalnike potem v veliki večini primerov nameščalo nelegalne kopije Windows.

V strojnem pogledu je Inspiron 1545 precejšen kompromis med zmogljivostjo in ceno. Poganja ga Intel Core 2 Duo T6400 pri frekvenci 2,0 GHz, vgrajenih ima 3 GB pomnilnika. Prostora na disku je za ta cenovni razred kar precej - 320 GB. Na optične nosilce lahko zapisujemo z vgrajeno DVD+-RW enoto, z raznih pomnilniških kartic pa beremo z vgrajenim čitalnikom. Na grafičnem področju tudi ne izstopa, saj ima integriran Intelov grafični vmesnik, ki mu sicer daje osnovno in povsem zadovoljivo grafično moč, vendar pa ne smemo biti preveč zahtevni.

Opremljenost z vmesniki je pravzaprav zelo šibka, na voljo so trije priključki USB, izhod VGA, omrežni vtič, vmesnik za brezžična omrežja ter bluetooth, izhod za slušalke in vhod za mikrofon, pogrešamo pa firewire ali HDMI, ki že prodira v standardne konfiguracije cenejših prenosnikov. Manjka tudi analogni modem, ki pa ga velika večina sploh ne bo pogrešala. Kljub temu lahko zmogljivosti prenosnika razširimo s karticami Express. To pride prav predvsem za dostop do 3G mobilnih omrežij. V spletu bomo drugim vidni ob pomoči vgrajene spletne kamere, ki ima ločljivost 1,3 milijona pik.

Za krmiljenje skrbita dobra tipkovnica, ki na prvi dotik ne deluje spodbudno, a se pri uporabi izkaže, da omogoča zelo udobno tipkanje, ter sledilna ploščica, ki tudi ne razočara. Avtonomija, ki nam jo omogoča akumulator, je za ta razred kar zgledna - za skoraj 3 ure je je.

Po naših testih (v Windows Vista) se Inspiron 1545 uvršča v zlato sredino. Atraktivnega ga dela predvsem cena, saj ga, poleg drugih parametrov, povzdigne v sam vrh naše lestvice cenejših prenosnikov. Dejstvo, da je ob vklopu in prijavi v Ubuntu vse delovalo, kot je treba, saj so nameščeni prav vsi potrebni gonilniki, ki podpirajo strojno opremo, pa nas ni pustilo ravnodušne. Dell Inspiron 1545 je prijetno presenečenje na trgu.

Dell Inspiron 1545

Poslovni indeks SySmark 2007 (Productivity): 67.

Večpredstavni indeks SySMark 2007 (VideoCreation): 82.

Trajanje delovanja: 2 uri 58 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 10.

Mere: 34,3 × 24,4 × 2,6, 1,64 kg.
Značilnosti: Intel Core 2 Duo T6400, 2,0 GHz, 3072 MB RAM, 320 GB disk, DVD?RW, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Ubuntu 8.10.

Cena: 699 EUR.

Prodaja: Dell partnerji, www.d-1.si/partnerji

Za: Nameščen operacijski sistem Ubuntu, oblika.

Proti: Zgolj 1 leto garancije, trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji