Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron 1525

To, da so računalniki, sploh prenosni, lahko tudi modni dodatki, uspešno dokazuje Dellov novi Inspiron 1525. Prenosnik dobimo v štirih različnih vzorcih, pri vseh pa je zgornja stran povsem gladka. Naš preizkušeni model je bil odet v črno barvo z nekaj elegantnimi črtami čez zunanjo stran. Vsekakor všečno in izstopajoče iz povprečja enobarvnih naprav.

Manj izstopajoče pa so preostale lastnosti prenosnika. Osnova je Intelov procesor Core 2 Duo T7250, katerega takt je 2 GHz. V pomoč mu sta mu solidna 2 GB pomnilnika, malo manj pa integrirana grafična kartica Intel X3100. Na preizkusih zmogljivosti se je prenosnik obnesel zgolj povprečno, pri novejših igrah pa bo hitro odpovedal. Disk je razmeroma zmogljiv, 160 GB. Solidno se je obnesel akumulator, saj je na preizkusu v okolju Windows Vista zdržal malce več kot tri ure.

Je pa zato računalnik kar dobro opremljen z vmesniki in dodatki. Zelo dobrodošel je predvsem vmesnik HDMI, medtem ko je VGA že skoraj samoumeven. Štirje priključki USB bi morali zadostovat za večino naprav, za vsak primer pa imamo še en vmesnik firewire. Obvezni so seveda priklopi zvočne kartice ter omrežni priključek, modem pa je vedno bolj izhod v sili. Za brezžično povezovanje lahko uporabimo bluetooth ali omrežno kartico WLAN, ki pa podpira le 802,11 b in g (a to bo za veliko večino uporabnikov povsem dovolj). Poleg zapisovalnika DVD imamo tudi bralnik pomnilniških kartic. Nad zaslonom pa komaj opazimo majhno lečo spletne kamere.

Kakovost prenosnika je razmeroma dobra. Tipkovnica je dovolj trda, tipke imajo ravno prav hoda in občutek pri tipkanju je dober. Malo slabši je zaslon, ki mu najbolj zamerimo da je preveč bleščeč in v njem prevečkrat gledamo sebe in svojo okolico. So pa zato barve zelo žive.

Inspiron 1525 je soliden prenosnik, katerega najpomembnejša lastnost je vsekakor zanimiv videz. Cena je za solidno opremljen prenosnik povprečna, trajanje akumulatorja solidno, žal pa so zmogljivosti malce pod povprečjem. A menda je treba za lepoto tudi malo potrpeti.

Dell Inspiron 1525

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 82.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 78.

Trajanje delovanja: 3 ure 3 minute.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 10.

Mere: 35,7 x 25,4 x 2,6 cm., 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7250, 2 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 849 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, D-1, www.d-1.si/partnerji.

Za: Videz, opremljenost.

Proti: Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji