Objavljeno: 1.9.2005 01:46 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Dell 3100cn

V majski številki smo preizkusili takrat edini Dellov barvni laserski model na našem trgu - 3000cn. Tokrat smo v roke dobili nekoliko izboljšan in nadgrajen tiskalnik - 3100. Razlika med njima je pravzaprav le v tem, da 3100 poleg jezika PCL premore tudi postscript in da ima že v osnovi priloženo dodatno kaseto za 300 listov. Skupna zmogljivost je torej 450 listov (razširljivo še do 900 listov), s tem, da pri manjši (150 listov) ne gre za pravo kaseto, ki jo lahko izvlečemo iz tiskalnika, ampak le za nekakšno "vložišče". Podpora postscriptu pa med drugim pomeni večjo združljivost z različnimi sistemi (Linux, Unix, Netware).

Gre za tiskalnik, ki tiska v več prehodih in v črno-beli tehniki zmore 25 strani na minuto, v barvni pa 5. Vrednosti so bolj teoretične, kajti tiskalnik se kar pogosto ustavlja zaradi (glasne) kalibracije, tako da je končna vrednost, ki smo jo izmerili, pri tisku 50 strani besedila le 16 strani na minuto. Prvo stran natisne v 13 sekundah, kar je dokaj dobro, vendar za prvo ogretje potrebuje celih 32 sekund. Vgrajeni procesor za postscriptno obdelavo zadostuje, saj smo stran PDF natisnili v dveh minutah in četrt, čeprav za velike bitne slike vendarle potrebuje dobrih 5 minut, kar je počasi. Opazili smo še, da tipka za prekinitev tiskanja (ki je nekateri tiskalniki sicer sploh nimajo) deluje zelo počasi. Po pritisku nanjo lahko tiskalnik natisne še kar nekaj strani, preden se ustavi.

Kakovost izpisa je zelo dobra, predvsem smo bili navdušeni nad pravilnostjo barv, ki jo pri cenejših barvnih laserskih tiskalnikih redko srečamo. Tudi s tiskom besedila ni nobenih težav, tako da so vidne tudi podrobnosti velikosti dveh pik. Opozoriti velja, da velikih bitnih slik (A4) v najboljši kakovosti ni mogoče natisniti, saj ima tiskalnik premajhen pomnilnik, toda tega s cenejšimi barvnimi laserskimi tiskalniki tako ali tako bolj ali manj ne počnemo.

Tiskalnik ni tako glasen kakor večina večprehodnih barvnih laserskih tiskalnikov (z izjemo Samsungov), cena črno-belega odtisa pa je razmeroma ugodna, zato je dokaj primeren za uporabo v manjših delovnih skupinah. Seveda le, če hitrost ni bistvena. Opozorimo še, da so kasete z barvilom ob nakupu napolnjene le do polovice.

Dell 3100cn

Hitrost: 6

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 6

Cena izpisa: 7

Vmesniki: vzporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko)

Navedena hitrost: 25 strani na minuto črno-belo, 5 barvno.

Tehnične lastnosti: 450 listov (predal); PCL 5e/6, postscript 3; 64 MB.

Cena: 149.160 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 3,97 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 33,07 tolarja.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88, FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00

Za: Ugodna cena ČB izpisa, odličen barvni izpis.

Proti: Ustavljanje za kalibracijo. Počasen izpis prve strani pred ogretjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji