Objavljeno: 28.5.2012 11:11 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Maj 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Compaq CQ57

Hp zopet ponuja linijo modelov Compaq, ki so v segmentu prenosnih računalnikov cenovno ugodna izbira.

Tokrat preizkušeni model je zaprt v popolnoma enolično, iz precej cenene črne plastike izdelano in preprosto oblikovano ohišje zaobljenih linij. Zaslon prenosnika se sicer dovolj kakovostno odpira, le rob, ki mu je določena vloga ročaja, je ostre oblike in ni nikjer dodatno poudarjen, da bi olajšal oprijem. Nad povprečnim zaslonom najdemo spletno kamero, pod njim pa se skriva tipkovnica, ki se rada upogiba in je nekoliko manj udobna za delo, sam rob okrog nje pa je zelo občutljiv za umazanijo. Preveliko je število korakov na tipkah za prilagajanje glasnosti zvoka, katere jakost se posledično prilagaja prepočasi. Pod tipkovnico se skriva drsna ploščica, ki prstom sicer dobro sledi, le tipki ima postavljeni povsem na spodnji rob prenosnika, zaradi česar je delo z njima nekoliko manj udobno.

Zvočniški del je zgolj povprečen, zelo osnovna pa je tudi opremljenost samega prenosnika. Na desni strani ima optično enoto in zelo skupaj postavljena vhoda USB, na levi pa najdemo še dodatni USB, omrežni priključek, vhoda zvočne kartice in bralnik pomnilniških kartic. Pogrešali smo tudi digitalni izhod HDMI, saj je prenosnik opremljen le z analognim VGA.

V notranjosti prenosnika se skriva dvojedrni AMDjev E300, ki bije pri 1,3 GHz in je v družbi 4 GB pomnilnika dovolj zmogljiv za večino pisarniških opravil, po potrebi pa opravi tudi z manj zahtevnimi visoko ločljivimi video vsebinami. Kljub temu ne gre pričakovati preveč. Grafično moč mu zagotavlja AMDjev Radeon, ki je v primerjavi z Intelovo grafiko procesorjev serije i nekoliko podhranjen. Priložen akumulator prenosniku zagotavlja skoraj 4 ure in pol avtonomije, kar je dober rezultat.

Za ceno okroglih 400 evrov je na voljo prenosnik priznane znamke, ki je opremljen s 64-bitnim operacijskim sistemom Windows in dovolj zmogljiv za večino opravil povprečnega uporabnika. Zahtevnejši bodo morali poseči višje, pa tudi tisti, ki želijo nekaj večpredstavne svobode ali pa bolj kakovostno grajeno ohišje.

Compaq CQ57

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 47.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 57.

Trajanje delovanja: 4:19.

Zgradba in oprema: 4.

Velikost in teža: 5.

Mere: 37,6 × 24,7 × 3,6 cm, 2,55 kg.

Značilnosti: DualCore AMD E-300 1,3 GHz, 4096 MB RAM, 320 GB disk, WLAN 802.11a/b/g/n.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 399 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Preprosto oblikovanje, avtonomija.

Proti: Oster rob za odpiranje zaslona, zmogljivosti, postavitev tipk drsne ploščice, za prah občutljiv rob tipkovnice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji